Tgrt Haber
03 Şubat 2022 10:00 - Güncelleme : 03 Şubat 2022 10:25

Ocak ayı enflasyon rakamları ne oldu? Enflasyon düşerse ne olur?

Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı. 2022 Ocak ayı enflasyonu TÜİK tarafından 3 Şubat Perşembe günü açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyon tahmini yaparken yüzde 50'yi aşmayacağını vurguladı. Peki ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı mı? Enflasyon artarsa ne olur, neye etki eder?

Ocak ayı enflasyon rakamları ne oldu? Enflasyon düşerse ne olur?

TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumunu yaptığı 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahminlerine yukarı yönlü revizeler geldi. Buna göre 2022 yılı sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyon tahmini ocak ayı enfasyon rakamları öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söyledi. Peki 2022 ocayı ayı enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? 

OCAK ENFLASYON RAKAMLARI KAÇ OLDU? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanı Şahap Kavcıoğlu 2022 yıl sonu enflasyon tahmini için yeni oranları açıkladı. Piyasaların merakla beklediği yıl sonu enflasyon tahmini yukarı yönlü revize edildi. Buna göre TCMB 28 Ekim 2021 Enflasyon Raporu’nda yüzde 11,8 olarak öngördüğü 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2 olarak açıkladı. 2023 yılı sonunda ise bir önceki raporda yüzde 7 olarak tahmin edilen enflasyon yüzde 8,4 seviyesine yükseldi. Bakan Nebati “Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralı kayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Peki Ocak enflasyonu kaç oldu? 

Ocak enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı. Ocak ayı enflasyon rakamları yüzde 11,1 olurken yıllık enflasyon oranı ise yüzde 48,69 oldu. Böylece enflasyon geçtiğimiz aya göre düşüş gösterdi. 

Ocak ayı enflasyon rakamları ne oldu? Enflasyon düşerse ne olur?

ARALIK AYI ENFLASYONU NE KADARDI?

Enflasyon rakamları bir sonraki ayın ilk günlerinde açıklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayı enflasyon rakamlarını 3 Ocak tarihinde açıkladı. TÜİK'ten yapılan açıklamada Aralık ayında enflasyonun (TÜFE) aylık bazda yüzde 13,58 artış kaydettiği duyuruldu. Böylece 2021 enflasyonu yüzde 36,08 seviyesine ulaştı. 

Ocak ayı enflasyon rakamları açıklanmasının ardından gözler ''Enflasyon düşerse ne olur?'' sorusuna çevrildi. 

ENFLASYON DÜŞERSE NE OLUR? 

Yılın ilk enflasyon rakamları için geri sayım tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde "Faiz ile mücadelemi biliyorsunuz, faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki enflasyon da inecek, daha da düşecek" ifadelerini kullanırken enflasyonun vatandaşın üzerinde ciddi bir yük haline dönüştüğünün farkında olduklarını söyledi. 

TCMB başkanı Kavcıoğlu ise enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini söylerken Bakan Nebati enflasyonun nisna ayında en yükse rakamalrı göreceğini ancak yüzde 50 seviyesini aşmayacağını vurguladı. Peki enflasyon düşerse ne olur? 

Enflasyonun düşmesi; fiyatların düşmesi, insanların alım gücünün artması, gelirlerinin yükselmesi demek değil fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah anlamına gelir.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ NE OLDU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanı Şahap Kavcıoğlu küresel enflasyonda dikkat çeken artışların gözlendiğini söylerken dünya genelinde manşet ve çekirdek enflasyon hız kazandı ifadelerini kullandı. 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 24,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 10 oldu. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 11,8'ten yüzde 23,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...