Tgrt Haber
03 Haziran 2022 09:31 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 10:14

Dolar ve altın fiyatında son durum! TÜİK açıkladı, piyasalar hareketlendi: Mayıs enflasyon rakamları etkisi

Enflasyon rakamları için beklenen an geldi. Kira artış oranı, emekli ve memur Temmuz zammı, işsizlik maaşı üzerinde etkili olan enflasyon rakamları sonrası altın ve dolar fiyatında son durum merak konusu oldu. Peki TÜİK tarafından açıklanan Mayıs enflasyonu ne oldu? Enflasyon sonrası altın ve dolar yükselir mi düşer mi? İşte enflasyon sonrası dolar fiyatında son durum

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Dolar ve altın fiyatında son durum! TÜİK açıkladı, piyasalar hareketlendi: Mayıs enflasyon rakamları etkisi
altın,dolar,enflasyon,tüik

Tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon Türkiye’de de etkili olmaya devam ediyor. İstanbul’da İTO tarafından açıklanan enflasyon yüzde 87 olarak açıklandı. TÜİK bugün Türkiye geneli verileri duyurdu. Dolar/TL kuru ve buna bağlı olarak gram altın üzerinde etkili olması beklenen enflasyon rakamları; kira artış oranı, işsizlik maaşı, emekli ve memur zammı üzerinde etkili oldu. İşte mayıs ayı enflasyon rakamları sonrası dolar/TL kuru ve altın fiyatında son durum... 

MAYIS AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE OLDU 

Geçtiğimiz ay Nisan ayı enflasyon rakamları yıllık yüzde 69,97 oranında gerçekleşti. Vatandaşlar market, Pazar, tekstil ve akaryakıt fiyatlarında hissettiği enflasyon için TÜİK’in açıklayacağı orana odaklandı. Peki Mayıs ayı enflasyon rakamları saat kaçta açıklanacak? 

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları 3 Haziran saat 10.0’da açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda 73,5 oldu.

Dolar ve altın fiyatında son durum! TÜİK açıkladı, piyasalar hareketlendi: Mayıs enflasyon rakamları etkisi

ENFLASYON SONRASI DOLAR YÜKSELİR Mİ DÜŞER Mİ? 

Tüm Türkiye enflasyon rakamlarına odaklandı. Elindeki varlıkları enflasyon karşısında korumak isteyen vatandaşlar döviz ve emtia fiyatlarına sığınırken ''Enflasyon sonrası dolar yükselir mi düşer mi?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

Finans analisti Hatice Kolçak enflasyon rakamlarının dolar/TL üzerinde etkili olacağını ifade etti. Kolçak ''Enflasyon geçici değil. Henüz önümüzü göremiyoruz. Pik noktası şu rakam olacak diyemediğimiz için piyasaların kafası son derece karışık. Dolar kuru 16,50 seviyesini aştı. Enflasyon sonrası dolar/TL kurunda kontrollü bir yükseliş görebiliriz. Zaten kontrol etmeseler alır başını gider'' değerlendirmesinde bulundu. 

TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda 73,5 oldu. 3 Haziran Cuma saat 10.00 itibariyle dolar 16,49 TL seviyesinden işlem görüyor. 

ENFLASYON SONRASI ALTIN FİYATINDA SON DURUM 

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası gözler ''Altın fiyatında son durum ne?'' sorusuna çevrildi. 
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş özellikle petrol tarafındaki yukarı yönlü ataklar devam ettikçe enflasyonu düşürmenin kolay olmadığını ifade etti.

Altın başta olmak üzere emtia fiyatlarında yönün yukarı olduğunu hatırlatan İslam Memiş ''Dolar ve altında ters rüzgar görebiliriz. Ancak bu düşüşler kalıcı olmaz. Enflasyon yansımasını şu an piyasalarda hissetmiyoruz. Bu rakamlara altın ve gümüş ucuz değil BEDAVA'' yorumunu yaptı. 

3 Haziran Cuma gram altın 990 TL, çeyrek altın 1,612 TL, yarım altın 3,223 TL, cumhuriyet altını ise 6,436 TL’den işlem görüyor. 

MERKEZ BANKASI BEKLENTİ ANKETİ 

Mayıs ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda 73,5 oldu. 2022 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi 'ne katılann reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 48 katılımcı tarafından yanıtlanan anket sonuçlarında cari yıl sonu döviz kuru beklentisi, bir önceki anket döneminde 16,85 TL iken, Mayıs ayı anket döneminde 17,57 TL’yi gördü.Bu sonuçlara göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 46,44 idi. Mayıs ayı anket döneminde bu oran yüzde 57,92 oldu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...