Tgrt Haber
04 Temmuz 2022 12:29 - Güncelleme : 04 Temmuz 2022 18:32

Enflasyon tahminleri aştı! Altın, dolar ne olacak? İslam Memiş'ten "Eylül'de fırtına kopar" uyarısı

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla gözler bir kez daha yatırım araçlarına çevrildi. Enflasyon aylık bazda yüzde 4,95 artarken yıllık yüzde 78,6 oldu. “Dolar yükselecek mi?, “Altın düşecek mi?" sorusu yüksek enflasyona karşı yatırımını korumak isteyen vatandaşların gündeminde. Finans Analisti İslam Memiş, Eylül ayına işaret etti.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Enflasyon tahminleri aştı! Altın, dolar ne olacak? İslam Memiş'ten "Eylül'de fırtına kopar" uyarısı
İslam Memiş,Altın,Dolar,Emekli maaşı,Memur maaşı,Enflasyon rakamı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ile dolar dünyada değer kazanırken emtia fiyatları ve kripto paralar düştü. Türkiye’de ekonomi yönetimi farklı yatırım enstrümanlarıyla dolar iyatını baskılamaya çalışıyor. Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla dolar ve altın fiyatlarına ilişkin beklentiler daha da önemli hale geldi. Enflasyon aylık yüzde 4,95 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 78,6’ya çıktı. Enflasyonun açıklandığı saatlerde dolar, Euro ve gram altındaki yükseliş dikkat çekti. Peki dolar ve altın yükselecek mi? 

TEMMUZ TATİL AYI DOLARDA DÜŞÜŞLER KALICI DEĞİL

TGRT Haber'de piyasaları analiz eden finans analist İslam Memiş, enflasyonun yılsonu kapanışının yüzde 70 civarında olacağını söyledi. Eylül-Ekim ayında döviz kurunda yaşanabilecek ataklarla beraber enflasyon rakamlarının pik seviyesini görebileceğini vurgulayan Memiş, “Enflasyonun ne zaman pik yapacağıyla ilgili olarak kurumların pek bir öngörüsü yok. Halen pik seviyesini görmedi” dedi. “Petrol fiyatlarının gerilemesi zayıf duruyor” diyen Memiş, ulaşım sektöründeki düşük rakamların çok kalıcı olmayacağı konusunda uyardı. Memiş, faklı enstrümanlarla dövizin baskılanmaya devam edildiğini kaydederek Temmuz ayına ilişkin öngörülerini şöyle paylaştı:

“Temmuz ayı tatil ayı, dolarda 16.80 lira üzerinde pek ataklar beklemiyorum. Kur 16-17 lira arasında dalgalanıyor. Dolar 15.80 lira seviyelerini görse bile bunun kalıcı olmadığını bilmemiz gerekiyor. Geçici trendler bunlar. Doların düşmesiyle diğer para birimleri ve emtialar da düşebilir.” 

EYLÜL-EKİM ÇOK KRİTİK, PİYASALAR HAZIRLANIYOR

Eylül ayının kritik bir ay olduğunun altını çizen Memiş, “Bu durum küresel piyasalardaki resesyonla ilgili, Eylül itibari ile küresel borsalarda satışlar meydana gelecek. Fed'in faiz artışına odaklanacağız. Küresel piyasalar Eylül ayına hazırlanırken yerli yatırımcıların da Eylül ayına hazırlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Fed ve Avrupa Merkez Bankası Başkanlarının enflasyonun kalıcı olduğuna ilişkin açıklamalarının bir itiraf olduğunu belirten Memiş, şunları söyledi:

“Eylül itibariyle resesyon Haziran’da başlamıştı diyecekler. Resesyon fiyatlaması tüm dünyada başladı. Baskılanan bir piyasa var. Şirket iflaslarıyla ortaya çıkacak.” 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...