Tgrt Haber
04 Kasım 2021 10:29

Enflasyon ve Fed dolar fiyatını tetikledi

Fed faiz kararının ardından 9,6 seviyelerine gerileyen dolar/TL bu sabah yönünü yukarı çevirerek 9,71 TL'den işlem görüyor. Analistler Türkiye’nin önemli bir yükselen piyasa ülkesi olarak görülmesine karşı para biriminin güçlü bir düşüş eğiliminde olduğunu dile getirerek, dolar fiyatlarının daha da yükseleceğini ifade ettiler.

Enflasyon ve Fed dolar fiyatını tetikledi
dolar,euro,enflasyon,Fed,Türk lirası

ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında aylık varlık hızını bu aydan başlayarak azaltma kararı aldı. Faiz oranının değiştirilmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında tutulduğu ve faizlerin enflasyon ve istihdam konusundaki üç parçalı testteki kriterler yakalanana kadar cari seviyelerde sürdürüleceği taahhütünün sürdürüldüğü toplantıda karar oy birliği ile alındı. Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in varlık alımlarını azaltma kararı almasının faizleri artırmaya yakın olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Fed’in kararı sonrası dolar endeksi 94,09 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi ise 1,59 seviyesine geriledi.

Öte yandan Türkiye'de enflasyonun Ekim ayında yüzde 20'ye dayanması ve ÜFE'nin ise yüzde 46'yı aşarak son 19 yılın zirvesine çıkmasıyla dolar yükselişe geçti. Sabah 9,60 seviyesinde olan dolar/TL yönünü yukarı çevirdi ve 9,77 seviyesine kadar yükselmesinin ardından geri çekildi.

Para politikası ve diplomatik gerginliğin etkisiyle Ekim ayında dolar karşısında tarihi dip seviyeye gerileyen TL, Kasım ayının ilk işlem haftasında da düşüş yaşıyor. Tüm bu gelişmelerle dolar/TL güne yükselişle başladı. Dolar sabah en düşük 9,62 seviyesini görmesinin ardından 9,71 seviyesinin üstünü test etti. Euro ise 11,25'ten el değiştiriyor.

TÜRK LİRASI’NDA 13 SENEDE YÜZDE 600 KAYIP

Analistler Türkiye’nin önemli bir yükselen piyasa ülkesi olarak görülmesine karşı para biriminin güçlü bir düşüş eğiliminde olduğunu dile getirdi. Dolar fiyatının Türk Lirası karşısında 2008'den bu yana yüzde 600'den fazla arttığını ifade eden analistler, “Bu, onu dünyanın en kötü performans gösteren para birimlerinden biri yapıyor” ifadelerini kullandı. Analistler dolar fiyatlarının daha da yükseleceğinin de beklendiğini sözlerine ekliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...