Tgrt Haber
05 Kasım 2021 11:08

Enflasyona ayarlı asgari ücrete 725 lira zam beklentisi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı itibarıyla 2022'de geçerli olacak asgari ücret belirleme görüşmelerine başlayacak. Enflasyon rakamları dikkate alınarak yapılan hesaplamalarla şimdiden rakamlar tahmin edildi. Buna göre yüzde 25’lik zam olması halinde asgari ücrete 725 lira eklenmesi bekleniyor.

Enflasyona ayarlı asgari ücrete 725 lira zam beklentisi
asgari ücret,sendika

Aralık ayında başlayacak görüşmeler sonucu belli olacak asgari ücretteki yeni zamla ilgili detaylar ortaya çıkıyor. Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücrette artışlarında enflasyon belirleyici oluyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücret, enflasyona 7 puan eklenerek ortaya çıkmıştı. 2021 yılının asgari ücreti net 2 bin 825,90 liraydı. Bu yıl için de yine enflasyonun üzerinde bir rakamın ortaya çıkacağı ifade ediliyor. Yüzde 25'lik zamma göre net asgari ücretin 3 bin 532 TL’ye, yüzde 30'luk zamma göre ise 3 bin 673 lira olması bekleniyor.

EMEKLİLERİN ALACAĞI ZAMLAR

Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 10,5 olması durumunda emeklilerin alacağı zamlar şöyle:

3 bin 167 lira alan memur emeklisinin tahmini yeni yıl maaşı 3 bin 575 lira olacak. Bin 627 lira alan işçi emeklisinin, maaşı yeni yılda bin 98 lira olacak. Esnaf emeklisinin yeni maaşı bin 949 lira, çiftçi emeklisinin ise bin 839 lira olması bekleniyor.

BAKAN ELVAN: VATANDAŞI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, dün akşam yaptığı konuşmasında asgari ücrete yapılacak iyileştirmeye ilişkin önemli sinyaller verdi. Bakan Elvan asgari ücret konusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en hassas olduğu hususlardan bir tanesi olduğunu anımsatarak, “Vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesidir. İlgili bakanlıklarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz” dedi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI BİLGİN: ASGARİ ÜCRET MESELE OLMAKTAN ÇIKACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde, asgari ücret konusunda kamuoyu beklenti ve temennilerini belirlemek için Türkiye çapında anket benzeri derin bir araştırma yaptıklarını söyledi. Bilgin, “Hesaplamamızı yaparken işçileri koruyan, asgari ücret Türkiye gündeminden çıkaracak rahatlama sağlayacağımızı şimdiden söyleyeyim” dedi.

TÜRK-İŞ: 45 YILA BEDEL BİR YIL OLACAK

Sendika kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre asgari ücret talebinin Kasım ayının 3. haftasından itibaren netleşeceği ifade edildi. 

2022 asgari ücreti ne olacak sorusunun cevabı beklenirken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz haftalarda asgari ücret belirleme görüşmelerine yönelik kritik bir mesaj vermiş ve, “45 yıldır asgari ücret belirleniyor, bu yıl 45 yıla bedel bir yıl olacak” demişti.

Atalay konuşmasında, “Asgari ücretli 7 milyon insan var. Asgari ücret, 'Bu ücretin altında işçi çalıştıramazsın' demek. Bu ücret 12 kalemi ilgilendiriyor. İnsanlar bu ücretle geçinmeye mahkum durumda. Bu ücretle 10 gün geçinemezsiniz. Bazı işverenler, 'Asgari ücret yükselirse batarız.' diyor. O zaman sen bu ücretle geçinmeyi dene bakalım. Bu sene kamu çerçeve protokolü sözleşmesi yaptık, geçen dönemler ve ondan önceki kamu sözleşmelerindeki aldığımız oranlar iyiydi ama bu sene biraz daha mükemmel oldu. Kamuoyunun yüzde 90'ının memnun olduğu bir sözleşme oldu. Yeterli mi? Değil. Asgari ücret önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli. 45 senedir asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız. 44 senede dört kere biz de alınan karara imza atmışız. İnşallah bu sene beşincisi olur” ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANIN VERGİ DERDİNE ÇÖZÜM YOLDA

Öte yandan Hükümet asgari ücrette iyileştirme sağlayacak adım atmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme öncesi 751 TL’lik kesintinin alınmaması ya da vergi kalemlerinin azaltılmasına yönelik iki formül üzerinde duruluyor. Taslak aşamasında olan çalışmada formüller masaya yatırılıyor. Halen brüt 3 bin 577 TL olan asgari ücretten yapılan 751 TL’lik kesintinin alınmaması ya da vergi kalemlerinin azaltılmasına yönelik iki formül masada. Taslağa son şeklinin verilerek kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

4 AYRI VERGİ ALINIYOR

Şu anda brütü 3 bin 577,50 Türk Lirası olan asgari ücretle çalışan bir işçinin eline asgari geçim indirimi dahil net 2 bin 825,90 lira geçiyor. Asgari ücretliden yüzde 14 SSK prim işçi hissesi, yüzde 1 işsizlik sigortası primi hissesi, yüzde 15 Gelir Vergisi, yüzde 7,59 da Damga Vergisi olmak üzere 4 kalemde vergi kesiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...