Tgrt Haber
30 Ocak 2014 11:43

EPDK, serbest tüketici limitini düşürdü

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrik piyasasına yönelik 2014 yılı için serbest tüketici limitini 4 bin 500 kilovatsaat olarak belirledi,

EPDK, serbest tüketici limitini düşürdü
EPDK, serbest tüketici limiti, enerji piyasası düzenleme kurulu,

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK),  elektrik piyasasına yönelik 2014 yılı için serbest tüketici limitini belirledi. EPDK kararına göre, 2013'te 5 bin kilovatsaat olan serbest tüketici limiti, 2014 yılı için 4 bin 500 kilovatsaate düşürüldü. Konuya ilişkin EPDK kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Mesken abonesi için her türlü vergi, fon ve paylar dahil olmak üzere kilovatsaate 35,44 kuruş baz alınarak yapılan hesaba göre, aylık yaklaşık 133 lira harcaması olan konut abonesi serbest tüketici olabilecek. Belli bir miktarın üzerinde elektrik tüketen abonelerin, ihtiyacını sadece bölgesindeki dağıtıcıdan değil, istediği tedarikçiden alabilmesine ilişkin uygulamaya “serbest tüketici” uygulaması deniliyor.  
Serbest tüketicilere, üretim lisansı sahibi ve tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, elektrik enerjisi satışı yapabiliyor ve dağıtım şirketlerinden alınan fiyata göre yüzde 5-10 oranında belli dönemlerde yüzde 20-30'lara varan oranlarda daha ucuza elektrik temin edebiliyor. Bu sistem sayesinde bilhassa kendi üretim tesisleri olan şirketler, toptan ve perakende satış şirketleri aracılığıyla ellerindeki elektriği daha uygun koşullarda müşterilerine satabiliyor.  Burada talep birleştirme imkanının da olması sadece küçük ölçekli sanayi tesisleri için değil vatandaşlar için toplu konutlar, AVM', şubeler, kamu kurumları gibi çok geniş bir alanda tüketicilerin serbest tüketici olanaklarından yararlanmasını sağlıyor. Yeni limit kapsamında piyasaya 500 bin yeni serbest tüketicinin girebileceği hesaplanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...