Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Ağustos 2021 16:37

EPDK'dan 'elektrik faturalarına gizli zam'a açıklama

Sosyal medyadada günlerdir konuşulan elektrik faturalarına gizli zam iddialarına EPDK'dan açıklama geldi. Kurum, gizli bir zammın söz konusu olmadığını, elektrik faturalarında dağıtım şirketlerinin payının 2020'de belirlendiğini ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olduğunu belirtti.

EPDK'dan 'elektrik faturalarına gizli zam'a açıklama
EPDK,zam,elektrik faturası

Tüketiciler son iki ayda elektrik faturalarının bir önceki döneme göre daha yüksek gelmesinden şikâyetçi. Vatandaşlar faturalardaki farkın nedenini sorgularken, Elektrik Mühendisleri Odası farkı "Temmuz'da yapılan zam, geç faturaya yansıdı" açıklamasıyla izah etti. İddilara ilişkin Enerji Pİyasası Düzenleme Kurumu'ndan da bir açıklama geldi. 

“FİYATLANDIRMA TÜRKİYE’NİN TAMAMI İÇİN GEÇERLİ”

EPDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere Kurumumuz tarafından, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeni ile 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere nihai elektrik satış fiyatlarında tüm abone grupları için yüzde 15 oranında artış yapılmıştır. Bu kapsamda, mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dâhil olmak üzere 91,56 Türk Lirası ödenmektedir. Öncelikle vurgulamak gerekir ki söz konusu fiyatlandırma Türkiye’nin tamamı ve bütün mesken aboneleri için geçerlidir. Hiçbir dağıtım ya da perakende şirketi vatandaşlarımıza gönderdiği faturaya herhangi bir bedel artışı yansıtamaz, fatura kalemlerinde herhangi bir oynama yapamaz.”

“GİZLİ ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL”

“Ayrıca elektrik faturalarında dağıtım şirketlerinin payı 2020 yılında belirlenmiştir ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yıl boyu geçerlidir. Bu payda da bir artış yapılmamıştır. Dağıtım şirketlerinin EPDK’dan bu payın arttırılmasına yönelik bir talebi olmadığı gibi yasal mevzuata aykırı böyle bir talebin gelmesi halinde kabul edilmesi de söz konusu olamaz.”

“Her yıl özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıklarındaki artışlara bağlı olarak (klima, soğutucu, vb ürünlerin yoğun kullanımı ile) rekor seviyelere ulaşan elektrik kullanımından kaynaklı artış elektrik faturalarına da yansımaktadır. Ancak elektrik faturasını oluşturan kalemlerde, kurumumuz tarafından belirlenen oranların dışında (dağıtım bedeli ya da vergi oranlarında) herhangi bir artış ya da gizli zam söz konusu değildir.”

Görevlerinin sadece tarife belirlemek değil aynı zamanda faturaların hatasız şekilde uygulanması ve denetlenmesini de sağlamak olduğunu kaydeden EPDK, “Ayrıca Kurumumuz internet sitesinde yer alan elektrik faturası hesaplama modülünden de bütün vatandaşlarımız faturalarını her ay kontrol edebilirler” uyarısında bulundu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...