Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Aralık 2021 14:57

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı: Tarihi zam geldi, vergiler kalktı

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret 2022 zammı için müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. 'İşçiyi ezdirmeyeceğiz' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığını duyurdu. Son 50 yılın en yüksek zammı ile asgari ücret 4 bin 253 TL oldu. Damga ve gelir vergisi de kaldırıldı.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı: Tarihi zam geldi, vergiler kalktı
asgari ücret

Cumhurbaşkanı Rcep Tayyip Erdoğan, 2022 asgari ücret zammını işveren, işçi temsilcileri ve Bakan Vedat Bilgin ile birlikte açıkladı.

2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısının yapıldığığın, işçi ve işçi temsilcilerinin asgari ücretin 4 bin TL üzerinde olması konusunda anlaştığını söyleyen Cumhurbaşkanı erdoğan yüzde 50 zam kararını açıkladı. İşçiyi ezdikmeyeceklerini söyleyen Erdoğan "Asgari ücret 4 bin 250 TL oldu. Damga ve gelir vergisi de kaldırıldı" açıklaması yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

2022 ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM

"Aziz milletim, değerli işçi işveren temsilcilerim, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bir sonraki yılın asgari ücreti her yılın aralık ayında belirleniyor. Bugün gerçekleştirilen 4. toplantıyla da nihai karar aşamasına gelindi."

"Komisyon asgari ücretin 4 bin lira üzerinde olması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Taraflar gerçekten farklı bir anlayış içerisinde özveriyle bu süreci geçtiler. Bugüne kadar alışılmış bir yaklaşım metodu değildi. Bunlar ilk defa oluyor."

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı: Tarihi zam geldi, vergiler kalktı

"2022 yılında uygulanacak asgari ücret en az 4 bin 250 lira olacak. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız.Bizim paramız bellidir, Türk Lirası'nı yedirmeyeceğiz."

"Devletin güçlü olması noktasında taraflar olarak bizim sırtımızı dayadığımız 2 önemli unsurdur. Türkiye büyüdükçe çalışanlarımız hakettiği payı alacaktır. Kimse ne işveren ne de işçi üzerinden spekülasyona girmemeli. Bunların istismarını yapmamalı."

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİLERİ KALDIRIYORUZ

Asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken, işveren üzerindeki yükü azaltacağız. Önümüzdeki yıl başından itibaren asgari ücretliden alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz. Yeni asgari ücretin işverenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

TÜRK LİRAMIZI YEDİRMEYİZ

"Kimse ne işveren ne de işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemelidir. Bunların da istismarını yapmamalıdır. Yok geçmişte dolar şuydu, hesabı dolar üzerinden yaklaşmak doğru değildir. Sizin geçmişinizde TL'nin olduğu bir ülkede bu insanları dolarla mı, euro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları. Türk Liramızı kimseye yedirmeyeceğiz. Bazı sıkıntılarımız var bunları aşacağız."

FİYATLARLA İLGİLİ BELİRSİZLİĞE SON VERMEKTE KARARLIYIZ

"Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum."

BAKAN BİLGİN: CUMHURBAŞKANIMIZIN MANEVİ DESTEĞİNİ HİSSETTİK

Toplantıda Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücret 2022 zammı ile ilgili "Sürece katkısı olan tüm kurul üyelerini, sendikalarımızı tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza Komisyon kararını takdim ettim. Sayın Cumhurbaşkanımızın manevi desteğini hissettik. Kendilerine saygılarımı sunuyorum." dedi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ'DEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI SONRASI İLK AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de "Asgari ücret hayırlı uğurlu olsun. Asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik. 19 yıldır ezdirmedik şimdi de ezdirmiyoruz. Enflasyonun üzerinde değil çok çok üstünde yüzde 50'lik net artışla asgari ücreti açıkladı Sayın Cumhurbaşkanı... 2022 yılında 4.250 lira net olarak uygulanacaktır. Özellikle yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisiyle illgili çalışma kararını Sayın Cumhurbaşkanı açıkladı, tarihi artıştır" diye konuştu. 

ÇALIŞMA BAKANLIĞI DETAYLARI PAYLAŞTI

Açıklamaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da asgari ücrete yapılan zammın detaylarını paylaştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

'Asgari ücrette tarihi zam' olarak duyurulan Çalışma Bakanlığı açıklamasında, "2022 yılı asgari ücreti brüt 5004 TL, net 4253,4 TL olarak belirlendi. Tarihi bir adım atılarak asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü kaldırıldı. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre yüzde 50,5’in üzerinde artış yapıldı. 2022 yılı asgari ücreti, hem işçimizi memnun edecek hem de istihdamı koruyacak, üretim sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlendi."

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı: Tarihi zam geldi, vergiler kalktı

TİSK: 4 BİN TL'DE MUTABIK KALDIK 

TİSK Başkanı Burak Akkol da toplantı sonrasında basın mensuplarına asgari ücret rakamlarını değerlendirirken 4 bin TL'de mutabık kaldıklarını söyledi. Akyol “20 yılda ilk defa oldu ve oy birliğiyle karar verildi. İşverenlerin elini taşın altına koyması gerekiyordu. Çalışanlar açısından hayat pahalılığı hepimizin odağında. Devletimizden bazı isteklerimiz oldu. Geçtiğimiz hafta olumsuz bir olay yaşandı. 3100 istendiği işçi kesiminde 3900 istediği yönündeydi. O gün biz 4000 bin lirada mutabıktık. Gelir vergisi kaynağında kesilen bir vergidir işveren adına güzel bir şekilde maliyet avantajı yaratıldı. Bazı işverenler için yüksek bir maliyet. Bazı çalışanlar için daha fazlası olmaz mı denecek. İki tarafı da biraz memnun eden biraz etmeyen bir rakam oldu. Biz hiç yüzde 9 önermedik. 3100 olsun hiç demedik. Yanlış anlaşıldı” diye konuştu. 

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise, “Yıllardır hep dillendirdiğimiz ama gerçekleştiremediğimiz asgari ücrette vergi n,hayet kaldırıldı. Evli bir çocuklu olanlar 167 lira artı, bekâr 283 lira gibi bu 10 lira 20 lira artı eksi olabilir” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETTE KİM NE İSTEDİ?

Asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda yapılan ankette çalışan kesimin beklentisi 3700 - 4000 arasında olurken işverenin beklentisinin ise 3 bin 500 olduğu açıklanmıştı. Ancak TÜİK’in açıkladığı resmî enflasyon olan yüzde 21 zammın üzerine neler yapılabileceğini çalıştıklarını belirten işveren temsilcisi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, 3 bin 500 TL’yi geçtiklerini söylerken, işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay da işçinin kırmızı çizgisinin 4 bin lira olduğunu belirtmişti.

ERDOĞAN: BABAYİĞİTLİK BİZE YAKIŞIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamalarında vatandaşın enflasyona ezdirilmeyeceğini defalarca yineledi. "Asgari ücret devlet işçi ve işverenden oluşan üçlü bir yapı, komisyon tarafından belirleniyor. Bizler de bu işin müzakerelerini yaptık asgari ücret konusunda 2002'den itibaren önemli kazanımlar elde edildi” diyen Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Asgari ücret 184 lira iken 2 bin 825 liraya biz çıkardık. Asgari ücret 2002 yılından bu yana nominal olarak 15,3 kat arttı. Aynı dönem için asgari ücretin reel oranı da yüzde 131 olarak gerçekleşti. Asgari ücretin reel değerinin artması işçilerimizin satın alma gücünün arttığının da göstergesidir. Asgari ücrette 2002 yılında 14. sırada olan ülkemiz 2021 yılında 10. sıraya yükseldi. İşçilerimizin satın alma gücünü yükseltmeye devam edeceğiz. Babayiğitlik bize yakışır evvel Allah biz de bunu inşallah ilgili Bakanım gerekse heyeti gerekse yine çalışma arkadaşlarım geniş istişareler yapmak suretiyle çok fazla uzatmadan kararımızı vereceğiz.”

Asgari ücret 2021'de net 2.825,90 TL olarak uygulanıyordu. 2020 asgari ücreti ise net 2.324,70 TL idi. 

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı: Tarihi zam geldi, vergiler kalktı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...