Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Haziran 2021 15:14

Erdoğan: Az gelişmiş ülkeler kaderine terk edildi

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyadaki gelir dağılımının bozulduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilhassa küresel sistemin çeperinde yer alan az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler salgın karşısında adeta kaderlerine terk edildi" dedi.

Erdoğan: Az gelişmiş ülkeler kaderine terk edildi
recep tayyip erdoğan,büyüme,oecd

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğna, “Katar Ekonomi Forumu” etkinliğine video mesajla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılının ilk çeyreğinde yakalanılan yüzde 7'lik büyüme oranının yılın geri kalanı için beklentileri arttırdığını belirtti, pandemide dünyadaki gelir adaletsizliğinin arttığına dikkat çekti.   

OECD raporlarında Türk ekonomisi için 2021'de yüzde 5,7 ve 2022'de yüzde 3,4 büyüme öngörüldüğünü anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu, OECD üyeleri arasında öngörülen en güçlü toparlanmalardan biridir" diye konuştu. Erdoğan, bu yıl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı beklediklerini söyledi. 

EKONOMİK VERİLERİ İŞARET ETTİ

2020 yılına dair ekonomik verilerin dünyanın nasıl bir girdabın içinde olduğunu göstermeye yeterli olduğunu aktaran Erdoğan, "Mesela 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3,5 küçülmüş, küresel ticaret yüzde 10'a yakın daralmıştır. Uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 42 azalırken 90 milyondan fazla insan aşırı yoksulluk sınırının altına düşmüştür. Küresel borç toplamı 282 trilyon dolara ulaşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Gıda fiyatları ve metal fiyatları dünya çapında son 10 yılın rekorunu kırdı. Bilhassa küresel sistemin çeperinde yer alan az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler salgın karşısında adeta kaderlerine terk edildi. Aynı kayıtsızlığın salgına karşı en önemli silahımız olan aşı meselesinde de sergilendiğine şahit oluyoruz. Dünyanın 100'e yakın ülkesinin halen ilk doz aşıya dahi ulaşamadığı vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Üstelik yapılan analizler 2023 yılına kadar 85 yoksul ülkenin aşıya erişim imkanı bulamayacağını işaret ediyor. İnsanlık olarak bize büyük bir aile olduğumuzu tekrar hatırlatan salgın, ne yazık ki küresel dayanışma açısından bir fırsata tahvil edilemedi" açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...