Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Aralık 2021 07:56

Euro ve dolar kaç TL? Tekrar yükselir mi? İslam Memiş dolar yorumu

Dolar fiyatı geçtiğimiz hafta 18 TL rekorunu kırmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ve ekonomi açıklamalarının ardından sert düşüşe geçti. Dövize endeksli TL mevduat sistemi açıklanmasıyla dolar 12 TL seviyelerinden işlem görüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı hakkında önemli açıklamalarda bulunurken yatırımcılar ve piyasalar ekonomistlerden gelecek dolar tahmini için bekliyor. Peki dolar kaç TL? Dolar tekrar yükselir mi? İşte İslam Memiş dolar yorumu.

Euro ve dolar kaç TL? Tekrar yükselir mi? İslam Memiş dolar yorumu
dolar,euro,islam memiş,cumhurbaşkanı erdoğan,nureddin nebati

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Kabine Toplantısı ardından ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların ve ihracatçı firmaların doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamından yararlanacağını, işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkının ise TL olarak ödeneceğini duyuran Erdoğan ''Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak'' sözlerine yer verdi. Açıklamanın ardından dolar 18 TL sınırından 11 TL seviyelerinde seyrediyor. Peki 29 Aralık Çarşamba euro ve dolar kaç TL? 

29 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ardından dolar/TL kurunda gerileme yaşanırken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ''Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı Yeni Türkiye Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacak'' açıklamalarına yer verdi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise ekonomik önlem paketinin ardından bankalarda 1 milyar doların bozdurulduğunu duyurdu. 

Nureddin Nebati dün katılığı br televizyon programında ''Bundan sonraki mücadele alanımız enflasyon. Dövizdeki kırılmayı gerçekleştirdik. Enflasyon konusunda 6 ay sonra çok farklı noktalara gideceğiz. Heyecanlanıyorum'' sözlerine yer verdi. Peki bugün dolar kaç TL? 

29 Aralık Çarşamba dolar 12,06 TL'den el değiştiriyor. 

NUREDDİN NEBATİ: DOLAR/TL NORMAL SEYRİNE DÖNECEK

Türkiye’nin yeni ekonomik programına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati önemki açıklamalarda bulunurken Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı sistemine değindi. Nebati, yüksek faizin çözüm olduğunu söyleyenlere tokat gibi cevap verdiklerini ifade ederken ''Dolar/TL kurunu 18 seviyelerinden Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu manifesto ve tedbirler paketiyle 3 günde Türkiye'nin ortamını kendi imkanlarımızla bu hale getirdik'' sözlerine yer verdi. Bakan Nebati 3 gündür düren değişimin devam edeceğini  ''Gerek enflasyonda gerek diğer alanlarda da hızlı şekilde gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Yaza kalmadan çok hızlı bir değişimi göreceğiz'' sözleriyle duyurdu. Kuşkulu dönemi pazartesi akşamından itibaren bitirdiklerini vurgulayan Nebati bir gecede 1 milyar dolara yakın satış gerçekleştiğini açıkladı. Dünyayla enflasyon farkının yüzde yüzlere yaklaşan bir devalüasyon olmadığını belirten Bakan, geçmişten yüklenip gelen TL'nin değersiz olduğu bir sonucun ötesine geçen bir durum olduğunu ifade etti. Dolar/TL kurunda görülen köpüğün hızlı bir şekilde gideceğini hatırlattı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı bir televizyon programında dolar/TL kuru hakkında ''İlk adım finansal istikrarın sağlanması ve güven ortamının tecelli etmesiydi. Döviz aldı başını gidiyor gibi algı oluşturulmaya çalışıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız hep söylüyordu; bu bir köpüktü. Harp yöntemleri pazartesi akşamı çöktü. Bizim için önemli olan o akşamdı. Finansal istikrar sağlanırsa, o dolarizasyonu engelleyecek adımlar atarsanız güven artar. Bunun üzerine inşa edilecek olan ihracatın artırılması büyük önem arz ediyor'' açıklamasını yaptı. 

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK? 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi'ni örnek vererek açıkladı. Nebati, ''Diyelim ki döviz hesabınız var, 10 bin dolar. 10 bin dolarınız varsa getir 10 bin dolarını, bugünkü kurdan çevir diyoruz. Bozuyorsunuz dövizinizi, 3 ay sonra 'Ben dövizimi istiyorum' derseniz paranızın karşılığını dolar bazında o günkü fiyatlarla. Nemanız 10 bin dolardan fazlaysa güle güle harcayın, biz size yatırdığınız 10 bin doların garantisini veriyoruz'' dedi. 

DOLARDAN TL’YE GEÇENE MERKEZ BANKASI DESTEĞİ

Merkez Bankası, Hazine'nin TL’ye dönüşüm uygulamasında kolaylık sağlamak amacıyla "bir defalık döviz tevdiat hesabı dönüşümü" desteği açtı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre; bir defaya mahsus, dolar, euro ve sterlin cinsi döviz tevdiat hesaplarının TL’ye dönüşümünü desteklemeye yönelik bir uygulama başlattı. Uygulama 20 Aralık öncesi açılan döviz tevdiat hesaplarını kapsayacak. Peki dövizden TL hesabına geçmek isteyenlere Merkez Bankası tevdiat hesabı dönüşü desteği nasıl fayda sağlar? 

20 Aralık 2021 tarihinden önce ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan vatandaşlar ve yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürürken destekten yararlanabilecek. Hesaplar, 3, 6 ve 12 ay vadeli olacak ve destek tek seferlik geçerli olacak. Hesaplar bankada açılacak. Banka aldığı dövizi Merkez Bankası’na aktaracak ve TL olarak karşılığını alacak. Dönem sonunda da oluşan faiz bankaca ödenecek. Kur farkı veya kur değişiminden kaynaklı faiz farkı oluşursa bu farkı, mevduat sahibine verilmek üzere Merkez Bankası tarafından bankaya ödenecek. Vadeden önce hesaptan para çekenler destekten yararlanamayacak. 

Merkez Bankası 7 ocak tarihinden itibaren geçerli olacak yeni yeşciğini açıkladı. TCMB’nin 21 Aralık tarihinde yaptığı Basın Duyurusu'nda, bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payının artırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla; 20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde, TCMB’nin sağladığı destekten yararlanabilmesine ve vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşen tutarların zorunlu karşılık tesisinden muaf tutulmasına karar verildiği belirtildi.

ERDOĞAN'DAN DOLAR YORUMU: NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ 

Yeni ekonomi paketi açıklamalarının ardından dolar/TL kurunun sert düşüşe geçmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam sosyal medya hesabından herkesi yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata davet etti. Cumhurbaşkanı ''Döviz kurunu, serbest piyasa ekonomisi kuralları içerisinde ülkemizin gerçeklerine uygun, öngörülebilir, sürdürülebilir bir seviyeye getirmek için açıkladığımız program etkisini göstermiştir. Milletimiz bu programdaki tedbirleri ve kararlı duruşumuzu takdirle karşılamış, benimsemiş; piyasalar da buna uygun adımları atmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımız paketteki hususların detaylarını kamuoyuyla ve taraflarla paylaşmaya başlamışlardır. Dolar kurunun dengeye oturması sadece bankada parası olan vatandaşımızı değil üretimden enflasyona ekonominin her alanını ilgilendiren olumlu bir gelişmedir. Aynı şekilde ihracatçının önünü görebilmesini sağlamak da tüm ekonomiye müspet yönde etki edecektir. Kazanan sadece bankada parası olan veya ihracat yapan değil ülkemizin tamamıdır, 84 milyonun her bir ferdidir'' dedi. Erdoğan ''Altını çizerek söylüyorum: Ne yaptığımızı biliyoruz. Niçin yaptığımızı biliyoruz. Nasıl yapacağımızı biliyoruz. Nereye gittiğimizi biliyoruz. Nereye ulaşacağımızı biliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Erdoğan dün Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmasından faiz ve dolar kuru hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar ve unutmayın, faiz sebep, enflasyon neticedir. Biz, bu çarkı da inşallah bozacak, milletimi asli noktadaki hedeflerine ulaştıracağız. Türkiye'yi bu günlere getiren tüm eser ve hizmetlerin altında nasıl AK Parti'nin imzası varsa, ülkemizi 2023'e taşıyacak yeni nesillere, 2053 vizyonunu emanet edecek atılımların da yine AK Parti tarafından gerçekleştirilebileceği gerçeğini herkese göstermeliyiz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin hızla inşasından rahatsız olanların, ülkemizi uluslararası alanda geriletmek, iç siyasette yeniden istikrarsızlığa sürüklemek, ekonomide tekrar kendilerine bağımlı kılmak için yaptıkları fütursuz açıklamaları, attıkları sinsi adımları ortaya koymalıyız" sözlerine yer verdi. 

Euro ve dolar kaç TL? Tekrar yükselir mi? İslam Memiş dolar yorumu

EURO KAÇ TL? 

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati katıldığı bir televizyon programında ''Cumhurbaşkanımız adeta bir manifesto yayınladı. Kurda köpüklerin gittiği, gerçek fiyatlamanın oluştuğu bir noktaya doğru gidiyoruz. Kur iyi bir yerlerde dengeye gelecektir'' değerlendirmesini yaptı. 

TL karşısında değer kaybeden dolar ile birlikte diğer yabancı ülke para birimleri de değer kaybediyor. Yatırımcılar ''Euro kaç TL?'' sorusunun cevabı ararken 29 Aralık Çarşamba euro 13,62 TL’den işlem görüyor. 

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ: TL'YE GÜVEN GERİ GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından dolar değer kaybederek 10 TL seviyeleri geriledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş hamlenin doğru olduğunu vurguladı. Memiş ''Devlet kudretini gösterdi ve gerekeni yaptı. TL’deki itibarı geri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam yapmış olduğu ekonomi paketi ve uygulamalarında özellikle TL’ye olan güveni tekrar kazanması için çok güzel bir uygulamaya gidildi'' sözlerine yer verdi. Dolar tahmini sorularına İslam Memiş 10 TL altının sürpriz olmayacağı şeklinde cevap verirken ''Döviz kurunda köpük bir fiyatlanma vardı. Bu balon patladı ve ciddi bir düşüş yaşandı. 10 ve 9,60 seviyesi normal bir seviye. Şu an normalin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Dolar kurundaki ve piyasalardaki normalleşme devam ettikçe yabancı para birimlerindeki gerilemenin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Teknik olarak konuşmak gerekirse dolar TL kurundaki 12,50 seviyesi güçlü bir destek seviyesi. Aşağı doğru kırılmalarda 10 TL belki ocak ayı içerisinde 9,65 seviyesine kadar bu süreç devam edebilir'' değerlendirmesini yaptı. 

3 OCAK SONRASI PİYASALAR DAHA DA RAHATLAYABİLİR

Yeni ekonomi paketi ile dalgalı seyreden dolar hafta başında 18 TL'den işlem görürken 11 TL civarına geriledi.  Ekonomistler dolar/TL kurunun 9 TL seviyelerine çekilebileceğini ifade ederken İslam Memiş, kurun psikolojik sınır olan 11 lira direncini kırması ile 9,65’li seviyelerine inebileceğini ifade etti. Memiş “Hükûmetin uygulamaya aldığı yeni yöntem, dünyada pek eşi benzeri görülmeyen bir yöntem. Döviz krizine bu kadar hızlı ve mantıklı bir müdahale herkesi şaşkınlığa itti. Bundan sonra döviz kendisini salacaktır. Vatandaşlarda hâlâ bir ‘bekle-gör’ mantığı var, ancak bu, dövizin bu seviyelerde kalması ile değişecektir. Piyasada psikolojik direncin 11 lira olduğunu tahmin ediyoruz. Süreç böyle devam eder ve 10 lira bandına kırılırsa, dövizin 9,65 seviyesini test edeceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşların döviz mevduatlarındaki çözülmenin yanında, ihracat tarafından da piyasaya döviz girişi oluyor. İhracatçılarımız rekor kırıyor. Yılbaşından sonra da yabancı girişleri göreceğiz. Kısacası dolar bolluğu olacak. Bu da dövizin 9’lu seviyelerine inmesi için ortam hazırlayacak” sözlerine yer verdi. 

Piyasa Uzmanı Tunç Şatıroğlu ise dolar kurunun olması gerektiği yerin 9,60 lira seviyeleri olduğunu söyledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...