Tgrt Haber
02 Aralık 2021 10:16

2 Aralık euro ve dolar kaç TL? İslam Memiş dolar yorumu

Dolar tarihi zirvesini faiz indirimi kararının devam edeceği sinyalinin verilmesinin ardından 13,96 seviyesine taşıdı. Haftaya yükselişle başlayan dolar 14 TL sınırından dönerek düşüşe geçti. Vatandaşlar ve yatırımcılar Merkez Bankası faiz kararı toplantısı öncesi dolar fiyatına odaklandı. Peki dolar kaç TL? 2 Aralık euro ne kadar?

2 Aralık euro ve dolar kaç TL? İslam Memiş dolar yorumu
dolar,,islam memiş,,euro,,piyasalar,,merkez bankası,,döviz,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün ''Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir'' açıklamasının ardından dolar düşüşe geçti. Dolar/TL kuru yüzde MB açıklamasıyla 5'ten fazla değer kaybederek 13 TL'nin altına indi. Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde de işlem yapılmaya başlandığını belirtti. İşte dolar fiyatı hakkında bilmeniz gerekenler.

2 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Haftaya yükselişle başlayan dolar/TL Merkez Bankası faiz indirimini devam edeceğini ihtimallerinin gündeme gelmesiyle 14 TL sınırına ulaştı. Cuma günü açıklanacak olan kasım ayı enflasyonu öncesinde dolar hareketliliğini devam ediyor. Dolar fiyatı üzerinde etkili olması beklenen verilerin yanında vatandaşlar Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ve PPK toplantısı hakkında araştırma yapıyor. 

Haftaya yükselişle başlayan dolar faiz indirimi açıklamalarının ardından sert yükselişe geçti. Rekor tazeledikten sonra çarşamba günü gerileyerek 13,56 seviyesinde işlem görmeye başlayan dolar Merkez Bankası’nın müdahelesinin ardından 13 TL altına geriledi. TCMB en son doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı. Merkez Bankası 1 Aralık dolar müdahelesinin ise 1 milyar dolar olduğu öğrenildi. 

2 Aralık Perşembe sabah saatlerinde 13,47 seviyelerinden işlem görüyor.

TCMB YATIRIMCILARLA GÖRÜŞECEK

Dolar fiyatı gün içerisinde TCMB tarafından düzenli olarak yapılan yatırımcı toplantısını takip edecek. TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle video konferans yoluyla yerli yatırımcılarla saat 11:00'da, yabancı yatırımcılarla 16:00'da yapılacak. Toplantıda da Merkez Bankası döviz piyasasına yapılan doğrudan müdahalesinin ayrıntıları öğrenilmeye çalışılacak.

2 Aralık euro ve dolar kaç TL? İslam Memiş dolar yorumu 

EURO NE KADAR?

Euro Merkez Bankası dövize müdahalesinin ardından düşüşe geçerek 15,15 TL’den alıcı buluyor. Türk lirası hafta başından bu yana ise yüzde 9 değer kaybıyla en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olmuştu. 

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ OLDU 

Nureddin Nebati Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Resmi Gazete’de yer alan kararda ‘’Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104 üncü 106 ncı maddeleri gereği atanmıştır’’ ifadeleri yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati göreve gelmesinin ardından yatırımcılar ve vatandaşlar ekonomi politikası hakkında araştırma yapmaya başladı. Nureddin Nebati’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu yeni ekonomi modelini desteklediği biliniyor. Sosyal medya hesabından döviz dalgalanmasına yönelik yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin yalnızca döviz kurunu baz alarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunun altını çizmişti. 

İSLAM MEMİŞ’TEN DOLAR YORUMU 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın görevden affı ve yerine Nureddin Nebati’nin gelmesi hakkında değerlendirme yaptı. Memiş görev değişikliğinin beklendiğini ifade ederken Kabine’de topyekun değişikliklerin olabileceğinin altını çizdi. Ekonomi tarafından piyasaların sevdiği bir ismin ekonomi başına geleceğini beklediğini söyledi. İslam Memiş Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda gerçekleşen değişiklikliğin dolar fiyatı üzerinden etkili olmayacağını bu durumlara karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Memiş piyasalarda görev değişikliği nedeniyle kaos olmayacağını ifade etti. İslam Memiş dolar yatırımcısına tavsiyelerde bulundu. Bu puslu havalarda ve belirsiz ortamlarda sosyal medya operasyonlarına karşı tedbirli olmaları gerektiğini söyleyen Memiş Türkiye Cumhuriyeti devleti her şeyin tedbirini aldığının altını çizdi. 

Merkez Bankası faiz indirme ihtimalinin güçlendiğini ifade eden İslam Memiş piyasaların yavaş yavaş satın aldığı için döviz kurunun düşmediğini söyledi. Memil ''Merkez Bankası faiz indirmeye devam ettikçe döviz kuru yüksek kalabilir. Mutlaka bir kâr satışı bekleniyor ama bugünkü koşullarda 11,40 seviyesinin altındaki rakamlar artık zor'' dedi. 

İslam Memiş 15 Aralık Fed varlık alımlarını artıracağını ve doalrın küresel piyasalarda değer kazanacağını söylerken dolarda süşüşün devam etmesi için piyasaların sevdiği isimlerin gelmesi gerektiğini söyledi. Memiş dolar/TL kuru hakkında karamsar olmadığını vurguladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...