Tgrt Haber
08 Aralık 2021 09:17

8 Aralık euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi İslam Memiş dolar yorumu

Merkez Bankası faiz kararı öncesi dolar yükseliş seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta 14 TL sınırından dönen dolar TCMB müdahelelerinin ardından sakinleşti. Dolar tahmini yapan İslam Memiş haftanın sakin seyredeceği ifade etti. Peki 8 Aralık euro ve dolar kaç TL?

8 Aralık euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi İslam Memiş dolar yorumu
dolar,euro,islam memiş,faiz kararı,merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dolar fiyatının tarihi zirvesini 14 TL sınıra taşımasıyla 7 yıl aradan sonra arka arkaya iki kez müdahale etti. Diğer yandan küresel ekonomide yaşanan Omicron varyantı baskısı sürerken Küresel Ekonomik Görünüm Raporu' yayınlandı. Fitch dünya ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6'dan yüzde 5,7'ye düşürürken küresel ekonominin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,4'ten yüzde 4,2'ye çekti. Dolar Cuma günü açıklanacak ABD verilerine odaklanırken raporda ABD ekonomisinin 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 6,2'den yüzde 5,7'ye indirildi. Dolar/TL kuru ise 16 Aralık Perşembe günü gerçekeleşecek Merkez Bankası Para Politikaları toplantısına çevrildi. 

8 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Küresel ekonomide Omicron varyantı endişesi ve yüksek enflasyon baskısı sürerken Dolar/TL kuru da merak konusu oldu. Geçtiğimiz haftaya göre sakin seyreden ve zaman zaman düşük geçen dolar 8 Aralık Perşembe 13,50 TL seviyelerinden güne başladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar fiyatı için Merkez Bankası faiz kararını beklediklerini belirtirken TMCB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz indirimi için sınırlı alanın kaldığı açıklamasının önemli olduğunun altını çizdi. Memiş şu an en önemli sorunun yüksek kura rağmen ‘faiz indirimi kararı sürecek mi’ sorusu olduğunu hatırlattı. Peki dolar kaç TL? 

Döviz kurları çözülmeye başladı. Düne 13,82 liradan başlayan ve gün içinde dalgalı seyrini sürdüren dolar, yüzde 2,33'lük düşüşle 13,50 seviyesinin altını gördü. Euro da yüzde 2.65'lik düşüşle 15,20 seviyesinin altına indi. 8 Aralık Çarşamba dolar 13,54 TL’den alıcı bulurken euro da 15,34'ten değerleniyor.

İslam Memiş dolar tahmini yapmanın zor olduğunu belirtse de 2022 yılında yükselişlerine devam etmesini beklediklerini ifade etti. 

8 Aralık euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi İslam Memiş dolar yorumu

DOLAR MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI BEKLİYOR

Dolar fiyatı hakkında araştırma yapan vatandaşlar ''Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz indirimi olursa dolar ne olur?'' sorularına odaklandı. İslam Memiş Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun faiz indirimi için sınırlı alan açıklamasının önemli olduğunu belirtti ve doların sakin seyredeceğini söylediği haftada net bir rakam ve düşüş söylemenin zor olacağının altını çizdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMB) eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı uyguluyor. Son olarak kasım ayında politika faizinide 100 baz puan indirim yaparak yüzde 16’da yüzde 15’e düşürdü. TCMB faiz indirimi kararı ardından sert yükselişe geçen dolar 16 Aralık Perşembe günü yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısına odaklandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...