Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 09:27 - Güncelleme : 09 Temmuz 2022 09:38

Euro'nun kaderi belli olacak: Enflasyonda zirve açıklandı, ECB gardını alacak

Bugün Euro kurunda kritik dakikalar geçiyor. Güne 17,47 TL’den başlayan Euro’da piyasalar Euro bölgesi ve Avrupa Birliği enflasyon verileriyle hareketlendi. Rekora işaret eden rakamlar, ECB’nin Temmuz ayı faiz kararı öncesi en önemli veri olurken şimdi yıl sonuna kadar yol haritası çizilmeye başlandı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Euro'nun kaderi belli olacak: Enflasyonda zirve açıklandı, ECB gardını alacak
euro

Euro bölgesi tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Türkiye saatiyle 12:00’de açıklandı. Euro TL kurunun da kaderini belirleyecek veri Avrupa Birliği tarihinin rekoruna işaret etti. 

Temmuzdan itibaren para politikasında sıkılaştırıcı adımlar atacağını duyuran Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) söz konusu verilerin ardından 50 baz puanlık faiz artışına gideceği beklentileri güç kaybederken, açıklanan enflasyon verilerinin piyasalarda oynaklığı artırdı.

ENFLASYON REKOR KIRDI

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nde mayısta yüzde 8,1 olan yıllık enflasyon, Haziran ayında yüzde 8,6’a yükseldiğini açıkladı.

Bölgede dün açıklanan diğer makroekonomik verilere göre, Fransa'da mayısta yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, haziranda yüzde 5,8'e çıkarak Haziran 1991'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Almanya'da işsiz sayısı, Ukrayna’dan gelen göçmenlerin iş gücü piyasasına katılımı nedeniyle haziranda 103 bin artarak 2 milyon 363 bine, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da yüzde 5'ten yüzde 5,3’e yükseldi.

Ayrıca, dün bölgede Macaristan ve İsveç merkez bankaları politika faizini 50'şer baz puan artırarak sırasıyla yüzde 7,75 ve yüzde 0,75'e çıkartırken, şahin politikaların gelecek dönemde de devam edeceği yönlendirmesinde bulundu.

Dün bu gelişmelerle, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,69, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 1,96, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,80 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,47 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni güne de düşüşle başladı.

İngiltere'de dün açıklanan ilk çeyrek büyüme verilerine göre ülke ekonomisi beklentiler doğrultusunda yüzde 8,7 büyürken, gözler bugün Euro Bölgesi'nde açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine çevrildi.

Bir önceki rakam Euro Bölgesinde yıllık 8,1, Avrupa Birliği’nde 8,8 ile zirve yapmıştı.

Euro bugün dünkü 17,4620 TL seviyesinden yaptığı kapanışın ardından 17,47 TL ile güne başladı.

Dolar 16,6970 TL'den güne başladı.

CANLI DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...