Tgrt Haber
09 Ekim 2021 14:23

Ev almak isteyenlere tapu harcı müjdesi: Muafiyet geliyor

Salgın döneminde inşaatlarda yaşanan yavaşlama ve maliyetlerde yaşanan yükseliş ev fiyatlarında fahiş artışlara neden oldu. Yaşanan durgunluğu aşmak ve vatandaşı bir nebze de olsun rahatlatmak için tapu harçlarına ilişkin düzenleme yapılması planlanıyor.

Ev almak isteyenlere tapu harcı müjdesi: Muafiyet geliyor
ev,tapu,tapu harcı,ekonomi

Ev sahibi olmak artık daha da kolaylaşıyor. Sektörel olarak yaşanan sıkıntıların çözümü ve vatandaşların ev sahibi olmalarına kolaylık
sağlayacak ilk adım ise TBMM’ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi ile geliyor. Devlet tapu gelirinden feragat edecek. Vatandaş ev alıp satarken harç parası ödemeyecek. Meclis’e sunulan kanun taslağına göre konut satışlarında ebeveyn başına 300 bin TL, çocuk başına ise 150 bin TL tapu harcı muafiyeti geliyor.

Salgın döneminde inşaat faaliyetleri yavaşladı. Ayrıca maliyetlerde beklenmeyen yükselişler yaşandı.. Bu da ev fiyatlarının artmasına yol açtı. Piyasada işler durgunlaştı. Hem durgunluğu azaltmak hem de vatandaşın ev alırken maliyetlerini düşürmek amacıyla yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemelerden biri de tapu harcının alınmaması formülü olacak.

EV ALACAKLARA TAPU MÜJDESİ

Ülke genelinde ocak-ağustos döneminde 1 milyon 802 bin 145 gayrimenkul satış işlemi yapıldı. Devlet 12 milyar lirayı aşkın Tapu harcı geliri elde etti. Şimdi devlet, bu gelirin büyük bir bölümünden vazgeçmeyi planlıyor. Bunun için Meclis'e tapu harcı muafiyetine ilişkin bir teklif sunulması bekleniyor.

Buna göre kişinin kendi ikameti için aldığı evlerde ikamet etmesi için ebeveyn başına 300 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulması öngörülüyor. Çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulması planlanıyor.

Tapu harcı, mülk bedelinin yüzde 4'ü kadar ödeniyor. Ödenecek rakamın yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini satıcı karşılıyor. Yani 250 bin liralık bir ev için 5'er bin liradan toplam 10 bin lira harç ödeniyor.

Tapu harcı alınmadığında konutun maliyetinde oransal bir düşüş yaşanacak. Ancak yapılan bu indirim de şarta bağlı aynı konut 5 yıl içinde el değiştirirse zamanında alınmayan harç tutarı gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek. Bununla al-sat yaparak bu işi ticari olarak yürütenlerin uygulamayı suistimal etmesinin önüne geçilecek

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...