Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Temmuz 2022 15:58 - Güncelleme : 23 Temmuz 2022 16:42

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur? Hiç Çalışmayan Bir Kadın Emekli Olabilir mi, Nasıl Olur? Ev Hanımlarına Müjde, Emeklilik Yolu Açıldı!

Ev hanımlarına ilaç gibi gelecek emekliliğin yolu açıldı. Artık ev hanımları da emekli olabilecek. Geleceğini garanti altına almak isteyen milyonlarca kadın için "Ev hanımları emekli olabilir mi? Ev kadını nasıl emekli olur? Hiç çalışmayan bir kadın emekli olabilir mi, nasıl olur?" soruları en çok araştırılan konular arasında. Milyonlarca ev hanımına emeklilik müjdesi geldi! e-Devlet'ten başvuru yapmayı sakın unutmayın! Başvuru için gerekli şartlar ve nasıl başvurulacağı ise haberimizde…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur? Hiç Çalışmayan Bir Kadın Emekli Olabilir mi, Nasıl Olur? Ev Hanımlarına Müjde, Emeklilik Yolu Açıldı!
emekli,SSK,bağkur,isteğe bağlı sigorta,sigorta

Sosyal güvence olarak en önemli unsurların başında gelen emeklilik, yaşlılıkta rahat edebilmek için tüm çalışanların yararlandığı bir hak. Emekli olabilmek içinse bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Peki ev hanımlarının emekli olabilme şansları var mı? Ev hanımları emekli olabilir mi? Ev kadını nasıl emekli olur? Hiç çalışmayan bir kadın emekli olabilir mi, nasıl olur? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik için bazı şartları sunarak, gereken şartları taşıyanları verilen haklardan yararlanabilir durumu getiriyor. İşte detaylar...

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLUR?

Emeklilik kişinin ileride kendini güvence altına almak adına oldukça önemli bir unsurdur. Çalışan memur veya işçi bağlı olduğu kurumlara göre emekli olurlar. Ancak hiç çalışmayan ev hanımları bu haktan yararlanamıyor. Sadece ev hanımları değil, öğrenciler ve çalışmayan birçok kişide emekli olabilmektedir. Ancak bu emeklilik haklarından yararlanabilmek için bazı koşullar bulunur.

Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için 2 formül öne çıkmaktadır. Bunlardan birincisi çalışmadan prim ödeyerek emekli olunabildiği gibi, evde ürettiğini satanlara da sigorta kolaylığı bulunuyor.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur? Hiç Çalışmayan Bir Kadın Emekli Olabilir mi, Nasıl Olur? Ev Hanımlarına Müjde, Emeklilik Yolu Açıldı!

Ev hanımlarının emeklilikten faydalanabilmeleri için en yakın SGK müdürlüğüne gidip, isteğe bağlı sigorta için başvuruda bulunmaları gerekir. 2008 yılından itibaren isteğe bağlı sigorta kapsamında bulunan kişiler, 4B'li Bağ-Kur'lu olarak değerlendirilir. Bundan dolayı da SSK'lılara göre daha fazla prim öderler. Fakat daha önceki yıllarda çalışan ama eksik primi olanlar, 3.5 yıldan daha az sürede prim ödemelerini tamamladıkları takdirde SSK'dan emekli olarak görünebilir. Primlerin ücreti ise o senenin asgari ücretine göre belirlenmektedir.

EV HANIMLARI KENDİLERİNE SİGORTA YAPTIRABİLİR

Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir.

Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir. Üstelik bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu hakkı kullanabilir.

VERGİSİZ ESNAFLIK İMKANI İLE EMEKLİLİK

Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar için 'esnaf muaflığı' devreye giriyor. Esnaf muafiyet belgesi alanlar, vergi vermiyor, SGK'ya başvurarak da sigortalı oluyor.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

4A, 4B, 4C olmak üzere üç çeşit emeklilik sistemi bulunur. Kişiler çalışma şekillerine ve konumlarına göre bu üç çeşitten birinden yararlanarak emekli olma imkanı elde ederler. Hiç çalışmayan ancak emekli olmak isteyen ev hanımları için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Sigortalı olarak çalışmamış ya da primleri eksik kalmış ev hanımlarının emekli olabilmeleri için iş kurması, birisine ait bir işyerinde çalışıyor olarak gösterilmesi veya kişilerin borçlanması gerekir. Çalışamayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sisteminden faydalanırlar. İsteğe bağlı sigorta ile kişiler primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortasının sunduğu tüm hizmetlerden yararlanabilir ve bu primler ile emekli olabilir. Ancak isteğe bağlı sigortadan emekli olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için istenen şartlar ise şunlardır:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) ile bir bağının olmaması
  • 50 yaşında veya üzerinde bulunması
  • Dul, yaşlılık gibi herhangi bir aylık almaması
  • Bir gelire sahip olmamak
  • Türkiye'de ikamet etmek

 

HİÇ ÇALIŞMAYAN BİR KADIN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Ev hanımları da artık emekli olabilirler. Ev hanımlarına emeklilik imkanı sunan bu sitem için ise belli şartlara sahip olmak gerekiyor. Emeklilikten yararlanmak isteyen ev hanımları için isteğe bağlı sigortalılık yani bir başka deyişle çalışmadan emekli olmanın formülü olarak tanımlanabilir. Emeklilik için üç temel şart ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Prim gününü doldurmak,
  • Belli bir yaşa gelmek,
  • Sigortalı olduktan sonra belli bir süreyi tamamlamak.

 

Birinci şart olan prim gününü tamamlamanın birçok yolu bulunuyor. Bunlardan ilki; bir işyerinde ya da kamu kuruluşunda kayıtlı olarak fiilen çalışmak. İkincisi, kendi namına iş yapmak ve prim ödemek. Üçüncüsü, doğum, askerlik borçlanması gibi gün satın alma yöntemlerini kullanmak. Bunlara alternatif olabilecek bir başka yöntemse çalışmaya gerek olmadan isteğe bağlı sigorta ödemek.

Özellikle çalışma imkânı bulamayan ev hanımlarını doğrudan ilgilendiren bu sistem büyük bir kolaylık sağlıyor. Yine part-time çalışanlar için de günlerini tamamlama imkânı veriyor. Yani ayda 15 gün çalışan birisi bu bağlı sigorta ödeyerek 30'a tamamlayıp emeklilik için avantaj elde ediyor.

Yukarıdaki şartları taşıyorsanız artık kendi sigortanızı yaptırıp emeklilik için prim ödemeye başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'ne bir giriş bildirgesi vermeniz yeterli. Bildirgenin kayıtlara geçtiği gün sizin için emeklilik süresi de başlamış demektir. Birçok konu e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor hatırlatalım.

PRİM ÖDEMEK ŞART!

Emekli olabilmek için her ay belli miktarda prim ödemeniz gerekiyor. Bu durumda kendinize en az asgari ücret olmak üzere bir kazanç belirliyorsunuz. Yani kendi kendinize maaş belirliyorsunuz.

Bu kazancın da yüzde 32'sini prim olarak devlete ödüyorsunuz. Bu primin yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi (emeklilik için kullanılıyor), yüzde 12'siyse Genel Sağlık Sigortası oluyor.

İşte bu yüzde 12'lik prim size sağlık hizmetlerinden diğer çalışanlar gibi yararlanma hakkı da veriyor. Yani emeklilik için gün ve prim biriktiriyorsunuz hem de sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak yararlanıyorsunuz. Üstelik çalışmakla yükümlü olduğunuz kişiler de bu haktan yararlanabiliyor.

Kendinize belirleyeceğiniz kazanç da dediğimiz gibi geçerli asgari ücretle bunun 7.5 kati arasında oluyor. Ne kadar yüksek prim yatırırsanız ilerideki emekli maaşınıza o kadar pozitif katkısı oluyor.

Tabii kendi bütçenizi sarsmayacak şekilde bir kazanç belirlemekte fayda var. Çünkü ödemeler aksadığında sistemin sizi dışarıda tutma ihtimali de bulunuyor.

BAĞ-KURLU OLUYORSUNUZ

İsteğe bağlı sigortada dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu şekilde ödenen primler Bağ-Kur sigortası olarak değerlendiriliyor. Yani 1 Ekim 2008 yılından sonra Bağ-Kur kapsamına alındı. Öncesinde SSK isteğe bağlı ödenebiliyordu. Dolayısıyla daha önce bir yerde sigortalı olarak çalışmamış ve sadece isteğe bağlı sigortalı olanlar için Bağ-Kur şartları geçerli.

Bilindiği üzere kurumlar arasında emeklilik açısından da farklar bulunuyor. Eski adıyla SSK (4A) sigortasıyla çalışanlar Bağ-Kur'lu, yani kendi işini yapanlara göre emeklilik şartları açısından daha avantajlı. Bağ-Kur'dan emekli olmak için daha uzun süre prim ödenip daha fazla yaş beklenirken SSK'da bu şartlar daha düşük oluyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...