Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ekim 2015 14:36

Ev sahipleri için kritik tarih yaklaşıyor

2015 emlak vergisi ödemesi kapsamında ikinci taksit günü yaklaşıyor.

Ev sahipleri için kritik tarih yaklaşıyor
ev,taksit,emlak vergisi,

İkinci taksit günü için bugünle birlikte son 8 gün kaldı. 2. taksit ödemeleri devletin herhangi bir ek süre durumu söz konusu olmazsa Aralık'ın başında sona eriyor. '1319' sayılı kanun gereğince emlak vergisi, taşınmazlar için sahipleri tarafından ödeniyor. Emlak vergisi ödemeleri 2 taksit şekilde gerçekleştiriliyor. Bu ödemelerden ilk taksit ödemesi Haziran ayında yapılırken, ikinci taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılıyor.
BÜYÜKŞEHİR YÜZDE 100 ZAMLI!
Ev, arsa, arazi ve işyeri sahipleri her sene emlak vergisi ödemek zorunda oluyor. Bir malın ise birden fazla sahibi varsa eğer ödemeler mülkiyet türüne göre değişiklik gösteriyor. Bir bina ya da arazide paylı mülkiyet halinde malik olan hisseler oranında mükelleftirler ve elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu. 
Büyükşehir belediyelerinde de emlak vergisi diğer şehirlere kıyasla yüzde 100 oranında daha zamlı oluyor.
İSTANBUL 2015 EMLAK VERGİSİ ORANLARI
İstanbul'un büyükşehir kapsamında olması nedeniyle uygulanan vergi yüzde 100 arttırımlı olarak belirleniyor. Bu durumda İstanbul'daki evler için binde 2, işyeri olanlar için binde 4, arsa sahipleri için binde 6 ve araziler için ise binde 2 oranında vergi ödemesi yapılıyor.

Büyükşehir olmayan yerlerde ise binalarda binde 2'lik, meskenlerde binde 1'lik, arazilerde binde 1'lik ve arsalarda binde 3'lük ödeme yapılıyor.

ÖDEMELER NASIL YAPILIYOR?

2015 emlak vergisi ödemeleri söz konusu taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Fakat belediye 'e-belediye' sistemi kullanıyorsa eğer, ödemeler internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca isteyenler PTT aracılığı ile vergi borcunu ödeyebiliyor.

ÖDEMEYENE YÜZDE 1.4 GECİKME ZAMMI

Emlak vergisini ödemeyenlere de gecikme zammı uygulanıyor. Bu zam oranı her ay için yüzde 1.4 olarak belirlendi. Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri uyarınca idarece tarh ediliyor ve vergi ziyaı cezası kesiliyor. İdarece yapılan tarhiyata ergi ziyaı cezası kesiliyor. Kesilecek ceza tutarı ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak hesaplanıyor.

* Bir gayrimenkulünüz varsa belediyeye emlak vergisi beyannamesi isimli formu veriyorsunuz. bu form en geç gayrimenkulün tapusunun alındığı yılın sonuna kadar verilebiliyor. (Habertürk) 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...