Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Aralık 2015 11:21

EXPO 2016, 6 ayda 100 milyon euro getirecek

G-20 Zirvesi'nde dünya liderlerini ağırlayan Antalya şimdi de Türkiye'nin ilk EXPO’suna ev sahipliği yapacak. Yapımı yaklaşık 1.6 milyar TL'ye mal olan EXPO 2016'nın 6 ayda 100 milyon euro gelir getirmesi bekleniyor.

EXPO 2016, 6 ayda 100 milyon euro getirecek
türkiye,euro,g-20,zirve,

Dünya liderlerinin buluştuğu G-20 Zirvesi'yle gündeme gelen Antalya, şimdi de bir taşla iki kuş vurmaya hazırlanıyor. Yapımı halen devam eden ve Türkiye'nin ilk EXPO’suna olma ünvanına sahip olacak inşaat alanı basına tanıtıldı. 

197 ülkeye davet mektubu

43 ülkenin katılımının beklendiği EXPO Antalya 23 Nisan 2016’da açılacak ve 6 ay açık kalacak. EXPO 2016 Antalya misafirlerine 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla kapılarını açmaya hazırlanıyor. Simge bitki ise 'Şakayık'.  EXPO 2016 Antalya’ya ülke katılımı için, 2013 yılı sonunda 197 ülkeye davet mektubu gönderildi. Ülkelerle yapılan bütün yazışmalar, doğal olarak Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile yapıldı. Yüzün üzerinde ülkeden pozitif dönüş alındı. Bunların 43’ü katılımlarını teyit etti. 60 dolayında ülkeyle de görüşmeler sürüyor. 

25 BİN AĞAÇ DİKİLİYOR 

EXPO Genel Sekreteri Haşim Suiçmez, EXPO 2016'nın inşaat alanı basına tanıttı. Yapımı yaklaşık 1.6 milyar TL'ye mal olan ve 6 ayda 100 milyon euro gelir getirmesi beklenen EXPO 2016 ile ilgili Suiçmez, "1.121 dekar büyüklüğündeki bu alana 120 türde 25 bin ağaç ve onbinlerce çalı bitkisi dikiliyor. Ülke bahçelerinin EXPO sonrası dönemde bakımını Türkiye üstleniyor, bu da ülkelerle yapılan katılım sözleşmesinin ekinde imzalanıyor. Bütün bu yapılar yılda 13 ila 14 milyon turistin geldiği Antalya’nın mevcut potansiyeline ek bir turistik cazibe alanı oluşturmaya yönelik planlanmış yapılardır" değerlendirmesinde bulundu. 

Kültür Sanat Sokağı

- EXPO 2016 Antalya'da 5 bin kişi kapasiteli büyük amfi tiyatroda katılan ülkeler Milli Gün etkinlikleri düzenleyecek. 
- Kır aktivite alanı özellikle çocuklar için hazırlanan pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak. 
- Kültür Sanat Sokağı'nda Türkiye’nin bir çok farklı noktasından sokak sanatçıları ziyaretçilerle buluşacak.

EN ÜST KATEGORİDEYİZ

1851'DEN bu yana düzenlenen ve dünyanın en eski organizasyonlarından biri olan EXPO’ların asıl olanının 'World Expo' olarak adlandırıldığını söyleyen Suiçmez, "EXPO 2016 Antalya, en üst kategori olan A-1 kategorisinde bir botanik EXPO olacak. Türkiye’nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyon olan Antalya EXPO 2016 kente kalıcı bir miras bırakacak" diye konuştu. 

Ülke bahçeleri kalıcı olacak

SUİÇMEZ, şöyle devam etti: "EXPO 2016 Antalya alanında inşa edilen yapılar da projenin kalıcılığını sağlayacak unsurlar. Ülke bahçelerinin EXPO sonrası dönemde bakımını Türkiye üstleniyor. Ana salonu 5 bin, toplam kapasitesi 9 bin 500 kişilik Kongre Merkezi, Türkiye’de ilk kez oluşturulan Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 101.7 metre yükseklikteki simge yapı EXPO Kulesi, Türkiye’nin bitki zenginliğini sergileyecek Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, 7 coğrafi bölgemizin mimari özelliklerini taşıyan binalara kadar daha pek çok şey tasarlandı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...