Tgrt Haber
01 Ağustos 2022 13:56 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 14:28

EYT düzenlemesinden kaç kişi yararlanacak? Kapsamı belirleyecek iki kriter ortaya çıktı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözümü için 3 formül öne çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT için çalışmaların devam ettiği kurulan komisyona maliyet nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da devreye girdiğini söyledi. Yapılan hazırlıklarda kulislerde konuşulan formüller basına sızarken çalışmaların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan son kararı verecek. AK Partili milletvekilleri 23 yıldır süren EYT sorunun kökten çözümü için 2022 sonunu ve 2023 yılını işaret etti. Milyonlarca EYT’linin merakla beklediği açıklama ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı köşe yazarı İsa Karakaş dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  EYT çalışmaları ile ilgili son bilgileri paylaşan SGK uzmanı Karakaş, bütçe maratonuna dikkat çekti ve kaç kişinin bu uygulamadan yararlanacağını köşesine taşıdı. Karakaş ayrıca EYT'nin mali boyutunu madde madde açıklayarak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
EYT düzenlemesinden kaç kişi yararlanacak? Kapsamı belirleyecek iki kriter ortaya çıktı
eyt,isa karakaş,ak parti,çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı,vedat bilgin,eyt son durum

EYT sorunu 23 senedir Türkiye’nin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Milyonlarca EYT’linin sorunun çözülmesi için gerek sosyal medyada gerek ise yaptığı mitingleri TGRT Haber gündemde tuttu. Sorunun çözümü için gerek iktidar gerek ise muhalefete sorular yönelten TGRT Haber’in çabaları konunun ele alınması adına önemli bir yere sahip oldu.

AK PARTİ EYT ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ

AK Parti EYT için köklü bir çözüm bularak Türkiye’nin yıllardır çözemediği sorunu bitirmek istiyor.  Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda yavaş yavaş sona gelinirken 3 formül üzerinde durulduğu basına sızdı.

EYT İÇİN 3 FORMÜL DEVREDE

  • Bunlar ilki yaş koşullarının kademeli olarak indirilmesi ve 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlardan istenilen yaş koşullarının düşürülmesi
  • İkinci formül ise emekli aylıklarında kesintiyle emeklilik tarihinin öne çekilmesi. Aylıklarda belli oranlarda kesinti yapılarak emeklilik tarihinin öne çekilmesi kapsamında kesintinin emeklilik yaşı dolana kadar sürmesi inceleniyor.
  • Üçüncü ve son formül ise en çok üzerinde durulan çözüm. Bu formülde emeklilikte prim gün şartını dolduranlarda herhangi bir yaş koşulu aranmayacak. Bu primin erkeklerde 9 bin kadınlarda ise 7200 prim gün şartı olarak getirilmesi bekleniyor.

AK PARTİ: 2022 SONU VEYA 2023 BAŞINDA YASALAŞACAK

AK Parti milletvekilleri yaptığı açıklamalarda EYT ile ilgili yapılan çalışmaların son durumu anlattı. Milletvekilleri çalışmaların büyük bir titizlik ile sürdüğünü ve 2022 sonu veya 2023 başından itibaren yasalaşacağını duyurdu.

İSA KARAKAŞ EYT SORUNUNU ANLATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından komisyon kurulurken bu çalışmalar ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 31 Aralık 2021 tarihinden itibaren Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Karakaş,  bu bütçede EYT’lilerin emekli olması halinde SGK’ya getireceği ülke ve yapılacak transferlerle ilgili bir karşılık konulmadığını söyledi. Bu yüzden EYT’lilerin 2022 yılında emekli edilemeyeceğini söyleyen Karakaş, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun TBMM’deki görüşmelerinin 2022 bütçe görüşmelerine göre daha hararetli olmasını beklediğini ifade etti.

EYT’NİN KAPSAMINI BÜTÇELER BELİRLEYECEK

2023 seçimlerinin önemini hatırlatan Karakaş ayrıca enflasyon güncellemesi ve iyileştirmeler ile özellikle “Emeklilikte Yaş Engeline Maruz Bırakılanlar" (EYT) kitlesini yakından ilgilendireceğini dillendirdi.

EYT düzenlemesinden kaç kişi yararlanacak? Kapsamı belirleyecek iki kriter ortaya çıktı

SGK’nın gelir-gider dengesi açısından Merkezi bütçeden yapılacak transferlerin önemli olduğu ve EYT meselesinin çözüleceği hususunda artık hiç kimsenin bir tereddüdü kalmadığını söyleyen Karakaş şu ifadeleri kullandı;

Merkezi Bütçe ile SGK’nın bütçesinde emekli edilecek EYT’li sayısına göre konacak emekli maaşları ile diğer karşılıkları için yapılacak transferin tutarı ışık tutacaktır.
Zira SGK’nın yukarıda yer verilen gelir-gider dengesi emekli edilecek EYT’lilerin 500 bin mi? 1 milyon mu? 2 milyon mu? 3 milyon mu? Özetle yapılacak çözüm kapsamında emekli edilmesi planlanan EYT’lilerin sayısına göre yeniden dengelenmesi gerekecektir.

EYT’LİLER FORMÜL İSTEMİYOR!

Türkiye gazetesine ve sosyal medya hesaplarımıza her gün gelen çok sayıda iletilerden medyadan öğrendikleri tüm formül çözümlerini istemediklerini belirtmektedir.
Tekrar altını çizelim EYT’liler erken emeklilik ya da bir ayrıcalık istemediklerini, sadece 1999 yılında çıkarılan yasa ile getirilen “yaş” engelinin kaldırılmasını istiyor. Zira EYT’liler erken emeklilik ya da ayrıcalık değil işe girdikleri tarihlerde geçerli olan emeklilik şartları neyse sadece onu müktesep hak olarak talep etmektedirler… Başka bir anlatımla alınan haklarının iadesini talep etmektedirler.
 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...