Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Temmuz 2022 15:25 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 16:03

Milyonların beklediği adımlar atılıyor! EYT için 3 formül masada: Kısmi erken, kesintili erken ve prim tamamlama…

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) milyonların beklediği adımlar atılıyor. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar için yeşil ışık yaktı. Gözler ortaya konulacak formüllere çevrildi. İşte EYT’lilerin sorununun çözülmesi için gündemde yer alan 3 formülün detayları...

Milyonların beklediği adımlar atılıyor! EYT için 3 formül masada: Kısmi erken, kesintili erken ve prim tamamlama…
emeklilikte yaşa takılanlar,EYT,erken emeklilik

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için düğmeye basılacak. 3 emeklilik formülü gündeme alınacak. Emeklilikte Yaşa Takınlar için Avrupa ülkelerindeki örneklerde incelenecek. EYT konusunda AK Parti grubu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iki koldan çalışma yürütüyor.

Sabah'ın haberine göre, tarafların masasında kısmi erken yaşlılık emekliliği, kesintili erken emeklilik ve prim tamamlamadan oluşan 3 formül bulunuyor.

KISMİ EMEKLİLİK HANGİ ŞARTLARI İSTİYOR?

Kısmi emeklilikle 3600 gününü tamamlayan kadınların 50, erkeklerin de 55 yaşında emekliye ayrılması öngörülüyor. Süre tamamlanmasında da kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin sigortalılık gününü bitirenlerin yaşa bakılmadan emekli olabilecek.

KESİNTİLİ EMEKLİLİK MODELİ DE GÜNDEMDE

Almanya, Finlandiya gibi ülkelerde uygulanan kesintili emeklilik modeli de tartışılan seçenekler arasında yer alıyor. Emeklilik için kaç yıl kaldıysa her yıl için belli oranda aylıktan kesinti yapılıyor. Örneğin Almanya'da 63 yaşını dolduranlar yıllık yüzde 3.6 oranında kesinti ile erken emekliliği talep edebiliyor. Emekliliklerine 3-4 yıl kalanlara her yıl için yüzde 4-5 gibi oran üzerinden erken emeklilik kesintisi yapılarak emeklilik imkânı verilebilir.

PRİM TAMAMLAMA YAŞ DİKKATE ALINMAYACAK

Prim tamamlama da EYT çalışmalarında konuşulan başlıklar arasında yer alıyor. Buna göre, Eylül 1999'dan önce işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayanların yaşı dikkate alınmadan böylece emeklilik imkânı doğuyor. Eksik prim günleri borçlanarak tamamlanabilir.

2022 SONUNA KADAR ÇÖZÜLECEK

EYT sorununun 2022 yılının sonuna kadar çözüleceğini ve konu üzerinde çalıştıklarını ve belirten Bakan Bilgin, “Alternatif politikaları alternatif maliyetleri çözüm önerilerini politikaları oluşturmaya çalışıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
bülent şshin 7 Temmuz 2022 10:55

hak edenin hakkını vetin. hak yemeyin

Mehmet kılıç 7 Temmuz 2022 10:35

99 öncesi hak hukuk kanun neyse o başka formül yok

Sonraki Haber Yükleniyor...