Tgrt Haber
20 Haziran 2022 21:41 - Güncelleme : 20 Haziran 2022 21:51

Kiracılar dikkat! Fahiş zam yapmak isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi: İmza atmadan önce düşünün

Son dönemde ev ya da iş yeri sahipleri mülklerini kiraya vermek istediklerinde ‘tahliye taahhüdü’ istemeye başladı. Kiracı tahliye taahhüdünü imzalayarak mal sahibine 'evinizi belirtilen tarihte boşaltacağım' diyerek garanti veriyor. Sektör kaynakları son aylarda mülk sahiplerinin ‘taahhütsüz kiraya vermem’ diyerek şart koştuğunu belirtiyor. Tahliye sürelerinin 2 ila 2 buçuk yılı bulması nedeniyle mülk sahipleri bu yolu seçerken ev bulmakta zorlanan kiracılar ise mecbur kalarak taahhüde imza atıyor. Peki kira taahhüdü hangi durumlarda geçerli olur? Kiracı bu taahhüdü uygulamaya zorlanabilir mi? İşte cevaplar…

Kiracılar dikkat! Fahiş zam yapmak isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi: İmza atmadan önce düşünün
zam,kira zammı,kiracı,ev sahibi

Fahiş kira zammına karşı getirilen yüzde 25 zam sınırının ardından fahiş zam yapmak isteyen fırsatçı ev sahipleri yeni yöntemlere başvurmaya başladı. Son dönemde gündemi meşgul eden tahliye taahhütnamesine ilişkin Sabah’a konuşan Avukat Özgecan Sırma önemli detaylara dikkati çekti.

15 GÜN KALA BİLDİRİM ŞARTI

Tahliye taahhütnamesinin borçlar kanununda düzenlenen bir başlık olduğunu vurgulayan Sırma, taahhüdün, kiraya veren ve kiracının sözleşme sonrasında evden ayrılma durumunda bağlı oldukları sorumlulukları düzenlediğini belirtti. Tahliye taahhütnamesinin kiracı ile kiraya veren açısından farklı düzenlemeleri içerdiğini belirten Avukat Sırma, kiracının evden ayrılabilmesi için tahliyeyi 15 gün kala bildirmek şartıyla yapabildiğini söyledi.

TAHLİYE İÇİN ÖZEL ŞARTLAR

Kiracı açısından durumun bu şekilde olduğunu belirten Avukat Özgecan Sırma, kiraya veren açısından ise mülk sahibinin tahliye edebilmesi için kanunun bazı özel şartlar aradığını belirterek şunları söyledi: Sözleşme süresi bitse de sözleşme kendiliğinden yenileneceği için bazı haller olursa ancak bunu kiraya verene tanıyor. Bu hallerin birçoğu aslında uzun dava ve yargılama süreci gerektirdiği için, kiraya veren tahliye etmek istemesi halinde bu davalarla uğraşmama adına bu yönteme başvuruyor

Yani mülk sahibi ‘kirayı ödemezse icra yoluyla’ ve dava yoluna gitmemek adına kiracılardan alınan bir yazılı beyan olan ‘taahhütname varsa’ kiracısını çıkartabilir.

Bunun da bazı geçerlilik şartları olduğunu belirten ve bunlardan en önemlisinin kira sözleşmesi ile tahliye taahhüdünün aynı gün imzalanmaması gerektiği olduğunu söyleyen Sırma, "Çünkü; Yargıtay, uygulamalarında diyor ki; Kiracı; evi tutma baskısı ile imzalıyor. Buradaki irade aslında sakatlanan bir irade. " diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...