Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Aralık 2021 12:51

Faiz indirimi işe yaradı: Krediler üretime aktı, hız 4'e katlandı

Ticari kredilerde 23 Eylül'den bu yana artış hızı 4'e katlandı. Talepteki artışın nedeni ise Merkez Bankası'nın yapmış olduğu faiz indirimleri olarak belirtildi.

Faiz indirimi işe yaradı: Krediler üretime aktı, hız 4'e katlandı
kredi,ticari kredi,merkez bankası,TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerine başladığı 23 Eylül'den bu yana Türk Lirası kredilerde artış rekoru kırıldı.  Aynı dönemde ticari krediler ise tırmanışa geçti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre 24 Eylül'de 2 milyar 562 milyon lira olan TL kredi hacmi, 10 Aralık itibarıyla 2 trilyon 767 milyar liraya ulaştı. Bu süreçte TL kredi hacminde yaşanan artış 205 milyar TL oldu. Kredilerde yaşanan artışın lokomotifliğini yatırıma, istihdama ve üretime dönen ticari krediler oluşturdu.

24 Eylül'de 1 trilyon 644 milyar lira olan TL cinsi ticari krediler, 10 Aralık itibarıyla 1 trilyon 804 milyar liraya ulaştı. TL kredilerde yaşanan 205 milyar liralık artışın 160 milyar lirası ticari kredilerden oluştu. Faiz indiriminden önceki 2,5 ayda TL ticari kredilerdeki artış 40 milyar lirada kalmıştı. Faiz indirimleri ile birlikte ticari kredilerdeki artış hızı 4'e katlanmış oldu.

Merkez Bankası eylül ayından bu yana politika faizinde 4 puanlık indirim yaptı ve yüzde 19 seviyesinden yüzde 15’e indirdi. Merkez, politika faizinde Eylül’de 100, Ekim’de 200 ve Kasım’da 100 puan indirim yapmıştı. Son olarak dün yapılan açıklama ile politika faizin 100 baz puan daha indirilerek yüzde 14'e çekildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...