Tgrt Haber
27 Kasım 2021 12:14

Faizler düştü, kredi talebi patladı

TCMB’nin faizleri yüzde 15’e çekmesiyle kredi kullanımlarında talep patlaması oldu. Kredi hacmi 15 Ekim’den 19 Kasım’a kadar 397 milyar lira artışla 4 trilyon 425 milyar liraya çıktı. 651 milyar liraya yükselen taksitli ticari kredilerdeki artışın ise hükümetin uygulamakta kararlı olduğu yatırım, üretim ve istihdama artışına katkı vermesi bekleniyor.

Faizler düştü, kredi talebi patladı
TCMB,kredi,bireysel kredi,faiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği ve bu konuda savaş açtığı kredi faizleri Eylül ayındaki indirim sonrasında patlama yaşadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayından bu yana politika faizinde 400 baz puan indirim yapması ile kredi kullanımlarında büyük sıçrama oldu.

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki 100 baz puan faiz indirimine gittiği toplantının ardından piyasalarda önemli bir hareketlilik olmadı. Ancak Ekim ve Kasım aylarında yapılan indirimlerle yüzde 15’e düşürülen faiz oranı kamu bankalarının kredi faizlerine doğrudan yansıtılarak toplamda 300 baz puanlık indirime gittiler.

176 MİLYAR LİRALIK KREDİ KULLANIMI

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın faiz indirimleri kredilere olumlu yansıyarak ciddi bir sıçrama gösterdi. 15 Ekim’de 4 trilyon 28 milyar lira olan bankacılık sektörü kredi hacmi, 19 Kasım itibariyle 4 trilyon 425 milyar liraya çıktı. Bir ayda kullanılan yeni kredi miktarı 396 milyar lira oldu. Yeni kredi kullanımlarının 61,4 milyarı 21 Ekimle biten haftada, 148 milyar lirası 28 Ekimle biten haftada, 28,9 milyar lirası 5 Kasımla biten haftada, 48,4 milyar lirası ise 12 Kasımla biten haftada kullanıldı. 19 Kasımla biten haftada ise 176,2 milyar liralık kredi kullandırıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ise sektörün kredi hacmi 19 Kasım itibarıyla 4 trilyon 425 milyar 748 milyon liraya yükseldi. Taksitli ticari kredilerindeki artış, hükümetin uygulamakta kararlı olduğu yatırımı, üretimi ve istihdam artışına katkı vermesi bekleniyor.

TİCARİ KREDİLER 651 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI

15 Ekim itibariyle 612 milyar 681 milyon lira olan taksitli ticari kredilerinin bir ayda 38,7 milyar lira artışla 651,5 milyar liraya çıktı. Tüketici kredileri tutarı ise 15 Ekim-19 Kasım arasında 737,3 milyar liradan 751,1 milyar liraya yükseldi. Söz konusu dönemde konut kredileri 284,4 milyar liradan 289 milyar liraya yükselirken, Taşıt kredilerinin toplamı ise 13,9 milyar liraya çıktı. Tüketici kredilerindeki en büyük pastayı oluşturan ihtiyaç kredileri ise aynı dönemde 438,7 milyar liradan 448 milyar 154 milyon liraya yükseldi.

YATIRIM İŞTAHINA FAİZ ENGELİ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu açıklamalarında enflasyona olduğu kadar cari açığın azaltılması konusuna da vurgu yapıyor. Başkan Kavcıoğlu, küresel çapta yaşanan tedarik krizinin Türkiye için fırsat olduğu ifade etti. Ancak reel sektörün Türkiye’ye yatırım yapması gerektiğini de vurguladı. Yatırım iştahının yüksek olmasına rağmen Merkez Bankası yönetimi yüksek faizli ticari kredilerin yatırımları aşırı dizginlediği görüşünde.

ERDOĞAN: FAİZLER DÜŞECEK

Her fırsatta faizlerin düşmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yaptığı açıklamasında faizler konusundaki kararlılığını yineledi.

Erdoğan, "Ne yaparlarsa yapsınlar; bizi üretim, istihdam ve cari odaklı bu ekonomi programımızdan geri döndüremeyecekler. Yüksek faizi, enflasyonu, kur tuzaklarını ülkemizin kaderi gibi görenlerin teslimiyetçiliği, öğretilmiş çaresizliktir. Biz pek çok alanda bu öğrenilmiş çaresizlik sendromunu aşarak ülkemizi nasıl en iyi seviyelere getirdiysek ekonomi politikalarında da aynısını başaracağız. Biz yatırım, istihdam, üretim ve bu politikaların altyapısını 19 yılda inşa ediyoruz. Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel ekonomik kriz bize bu dönüşümü hızlandırma ve neticelendirme fırsatı verdi. Yaptığımız, bu fırsatı değerlendirmektir. Dün faizleri yüzde 7500'e çıkartanlar, bugün ‘Kanun çıkarın, faizleri yüzde 1 indirin' diyor. Bunu diyen, Bay Kemal. Yahu bir gün geliyor bunu söylüyorsun, ardından da ‘Faizleri yükseltin' diyorsun. Yemezler. Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz. Milletimiz geleceğini kurtaracak bir büyük dönüşümün sancılarını yaşarken kendisiyle dalga geçenlerden bunu hesabını elbet soracaktır" dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...