Tgrt Haber
11 Temmuz 2022 12:40 - Güncelleme : 11 Temmuz 2022 14:19

FAST limiti 2022 ne kadar oldu? FAST’tan en fazla ne kadar para gönderilir? FAST limiti günlük ne kadar?

FAST sistemi; 24 saat para transferi imkanı tanıyarak kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Farklı bankalar arasında para transferinde saat sınırlandırmasını ortadan kaldıran FAST işleminde limitlerin yeniden düzenlenmesiyle birlikte "FAST limiti 2022 ne kadar oldu? FAST’tan en fazla ne kadar para gönderilir? FAST limiti günlük ne kadar?" soruları gündeme geldi. İşte 2022 güncel FAST işlem limiti…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
FAST limiti 2022 ne kadar oldu? FAST’tan en fazla ne kadar para gönderilir? FAST limiti günlük ne kadar?
FAST,banka,para

Mesai saatlerine takılmadan farklı bankalar arasında kolaylıkla işlem yapılmasına olanak tanıyan FAST sisteminde limitler güncellendi. Kullanıcılara büyük kolaylık sağlayan FAST sistemine ilişkin "FAST limiti 2022 ne kadar oldu? FAST’tan en fazla ne kadar para gönderilir? FAST limiti günlük ne kadar?" soruları para transfer etmek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. FAST ile belirlenen işlem limitlerini aşmadan saniyeler içeresinde para transferi yapılabiliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yeni para transfer sistemi FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) ile 365 gün boyunca 7/24 para transferi yapmak mümkün.

2022 FAST LİMİTİ NE KADAR OLDU?

Farklı bankalar arasında mesai saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde de para transferi yapılabilmesini sağlayan FAST, vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. TCMB, 8 Ocak 2021'de devreye alınan yeni para transfer sistemine gösterilen yoğun ilgi üzerine işlem limitlerini artırdı. İlk olarak 50 TL ile başlayan FAST sistemi 2000 TL’de iken sistemin kolaylık sağlaması üzerine limit artırımına gidildi. 21 Şubat 2022 tarihi itibariyle güncellenen limit üzerinden işlemlerin gerçekleştirilebileceğini duyuran TCMB yeni limiti açıkladı.

FAST limiti 2022 ne kadar oldu? FAST’tan en fazla ne kadar para gönderilir? FAST limiti günlük ne kadar?

Farklı banlara arasında saat sınırı olmaksızın anlık para transferine olanak sağlayan FAST sistemi ilk kullanılmaya başlandığında işlem tutarı 2 bin liraydı. Sistemin vatandaşlar arasında iyice yaygınlaşmasıyla günlük ortalama 3 milyon 500 bin adet ödeme gerçekleştirilmeye başlandı. Bu yoğun ilgiye kayıtsız kalmayan TCMB, 21 Şubat 2022 itibarıyla FAST para gönderme limitini 5 bin liraya yükseltti.

TCMB’den yapılan açıklamada "FAST Sistemine gösterilen yoğun ilgi ve ödemeler ekosisteminin dinamik gereksinimleri göz önünde bulundurularak para transferlerinde 2.000 TL olan FAST işlem tutar limiti de 21 Şubat 2022 tarihi itibarıyla 5.000 TL’ye yükseltilecektir" denildi.

Bu limit, sadece FAST işlemlerine özel tanımlanan limittir. Para transferi için FAST haricinde EFT ve havale işlem limitleri de ayrı olarak kullanılabiliyor.

FAST’TAN EN FAZLA NE KADAR PARA GÖNDERİLİR?

FAST ile tek seferde 5 bin TL’lik işlem yapılabilir. Bu para miktarı ister tek seferde ister parça parça transfer edilebilir.

Mesai saatleri sonrası ve tatil günlerinde de toplam limit tek seferde 5 bin TL'dir. FAST’tan en fazla 5 bin TL gönderilebilir.

FAST NEDİR?

FAST sistemi; mesai saatlerine takılmadan farklı bankalar arasında 365 gün boyunca 7/24 para transferi yapılmasına olanak tanıyan para gönderme işlemidir. 

Farklı bankalar arasında para göndermek isteyen kişiler mesai saatleri dışında ve resmi tatillerde para gönderimi yapamıyordu. Bankalara arasında para göndermek isteyen kişiler para transferinin yani EFT’nin gerçekleşmesi için bir sonraki işlem günü yani mesai saati bekleniyordu. Bu da hafta sonu bankalar arası para gönderen kişinin iki güne yakın beklemesi anlamına geliyordu. Bu sorunun ortadan kaldırılması için FAST devreye alındı. Artık FAST’ın işlem limitine kadar olan tutarı saat ya da gün fark etmeksizin farklı bankalar aracılığıyla da olsa ödemeler anında yapılabiliyor.

FONLARIN ANLIK VE SÜREKLİ TRANSFERİ (FAST) NEDİR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödeme Sistemleri kapsamında geliştirilen FAST, farklı bankalardaki alıcılara zaman sınırı olmaksızın para gönderme ve kendi hesaplarına para alma imkânı sunuyor. Bu sistem ile EFT saatlerinde ve EFT saatleri dışında, günün her anında bankalar arası para transferi yapılabiliyor.

FAST limiti 2022 ne kadar oldu? FAST’tan en fazla ne kadar para gönderilir? FAST limiti günlük ne kadar?

KOLAY ADRES TANIMI NEDİR?

FAST sistemi, para transferine sadece zaman açısından değil yöntem olarak da büyük kolaylık getirdi. Kolay Adres Tanımı yapıldıktan sonra para transferi işlemlerinde IBAN yerine;

  • T.C. Kimlik Numarası,
  • Vergi kimlik numarası,
  • Cep telefonu,
  • e-posta adresi,
  • Pasaport Numarası 
  • Yabancı Kimlik Numarası kullanılabilir.

 

KOLAY ADRES TANIMI NASIL YAPILIR?

Kolay Adres Tanımlama işlemlerin kolaylaşmasını sağlayan oldukça basit bir yöntem. Kolay adres tanımlama için bankaların internet şubeleri ve mobil uygulamaları kullanılabilir. Fiziki şubelerden de Kolay Adres Tanımı yapılması mümkün.

EN FAZLA KAÇ KOLAY ADRES TANIMI YAPILABİLİR?

Kolay Adres tanılamada bilgiler, vadesiz TL hesaplarına bağlanabilir. Her adres (TCKN, vergi kimlik numarası, cep telefonu, e-posta adresi, Pasaport Numarası ve Yabancı Kimlik Numarası) sadece bir adet IBAN ile eşleştirilebilir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...