Tgrt Haber
17 Aralık 2015 02:16

Fed Başkanı Yellen faiz artırım kararını değerlendirdi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ilk faiz artışının ardından kademeli bir yol izleneceğini belirterek, 'Gelecek politika kararlarımızı ekonominin gelişimine göre ayarlayacağız ve kademeli bir artış hızı izleyeceğiz' dedi.

Fed Başkanı Yellen faiz artırım kararını değerlendirdi
fed, fed başkanı, faiz,

Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz oranlarını yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Alınan kararın, faiz oranlarının 7 yıl boyunca sıfıra yakın tutulduğu olağanüstü bir dönemi sonlandırdığını vurgulayan Yellen, "Faiz artışı, iş gücünün eski haline getirilmesi, gelirlerin yükseltilmesi ve milyonlarca Amerikalının yaşadığı ekonomik zorlukların azaltılması yönünde kaydedilen ilerlemeyi tasdik ediyor. Ayrıca, Komite'nin ekonominin güçlenmeye devam edeceğine yönelik güvenini yansıtıyor" diye konuştu.

Yellen, bu kararla başlayan normalleşme sürecinde kademeli bir yol izleneceğine işaret ederek, gelecek politika kararlarının ekonominin tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine yönelik gelişmesine bağlı olacağının altını çizdi.

"Gelecek politika kararlarımızı ekonominin gelişimine göre ayarlayacağız ve kademeli bir artış hızı izleyeceğiz" diyen Yellen, ayrıca faiz oranlarının uzun vadeli seviyelerinin altında kalmaya devam edeceğini bildirdi.

- "Tedbirli olan erken başlayıp, kademeli bir yol izlemek"

Fed Başkanı Yellen, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, faiz artışına yıl bitmeden başlamalarının tedbirli bir yaklaşım olduğunu savundu.

Faiz artışını geciktirmenin daha ani ve sık faiz artışlarına yol açıp, ekonomiyi yanlışlıkla resesyona sürükleme riski taşıyacağını ifade eden Yellen, "Tedbirli olan erken başlayıp, kademeli bir yol izlemek" görüşünü paylaştı.

Yellen, ayrıca, Fed'in iyi iletişim kurmakta başarılı olduğunu belirterek, "Fed olabildiğince şeffaf bir iletişim sağlayarak, hem piyasaları hem de diğer ülkeleri faiz artışına hazırlamaya çalıştı. Bugün beklenmedik bir karar almadık, ABD ekonomisindeki güçlenmeyi yansıtan bir karar aldık" yorumunu yaptı.

Yellen, Fed'in faiz artış kararında, iş gücü piyasası ve enflasyona yönelik olumlu beklentilerin yanı sıra istikrarla artan tüketici harcamaları ve iyileşen konut sektörünün de etkili olduğunu dile getirerek, kararın ABD ekonomisini nasıl etkileyeceğini dikkatle izleyeceklerini vurguladı.

Enflasyonun, güçlü dolar ve düşük enerji fiyatlarının geçici etkisinin kaybolmasının yanı sıra ücretlerin iş gücü piyasasındaki güçlenmeye paralel artması sonucu orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağını anlatan Yellen, işsizlik oranının ise düşmeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Bununla birlikte, gelişen piyasaların da son dönemde güçlendiğine işaret eden Yellen, başta bu ülkeler olmak üzere uluslararası gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

- "Kademeli faiz artışı, mekanik bir artış anlamına gelmiyor"

Yellen, bir gazetecinin kademeli artışın tam olarak ne anlama geldiği yönündeki sorusuna ise "Kademeli ifadesi, mekanik değil iyi zamanlanmış bir faiz artış yolu izleyeceğimiz anlamına geliyor. Eşit zaman aralıklarına yayılmış ve eşit miktarda faiz artışları yapacağımız anlamına gelmiyor" yanıtını verdi.

Finansal gelişmelere de değinen Yellen, bu noktada, kısa dönemli finansal dalgalanmalara odaklanmayacaklarını ancak piyasalardaki uzun vadeli gelişmeleri ve bunların ekonomik etkilerini değerlendireceklerini belirtti.

Yellen, bir başka soru üzerine, şu an bu yönde bir sinyal olmamasına karşın ekonominin her zaman beklenmeyen şoklarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu ifade ederek, böyle bir olasılığın gerçekleşmesi halinde ekonomiyi desteklemek için ne gerekiyorsa yapacaklarını sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...