Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Aralık 2014 07:56

Fed büyük bankalara 'ek sermaye zorunluluğu' getiriyor

ABD Merkez Bankası (Fed) en büyük 8 Amerikan bankasına, 'ek sermaye zorunluluğu' getirecek bir yasa teklifinde bulundu.

Fed büyük bankalara 'ek sermaye zorunluluğu' getiriyor
ABD Merkez Bankası, Fed

Fed'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Fed Yönetim Kurulu, ABD'nin en büyük bankalarının güçlendirilmesini amaçlayan yasanın teklifine oy birliğiyle karar verdi.  Yeni düzenleme "küresel sistematik öneme sahip" 8 Amerikan bankası olan J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Goldman Sachs, State Street ve Bank of New York Mellon'ı etkileyecek. Söz konusu bankaların sermayelerini riskli varlıklarına orantılı şekilde yükseltmesini öngören yeni düzenlemenin şartları, 2016-2018 arasında aşamalı olarak uygulamaya sokulacak. Bankalara şartların tamamını yerine getirebilmeleri için tanınan süre ise 1 Ocak 2019'da sona erecek. Fed Başkanı Janet Yellen, önerilen yasa tasarısına ilişkin, "Bu düzenleme bankaların nitelikli sermayelerini artırmasını teşvik ederek, finansal istikrarı tehdit eden sistematik riskleri azaltacak" değerlendirmesinde bulundu.  
Öte yandan, bankacılar teklif edilen ek sermaye zorunluluğunun borç verme kapasitesini sınırlandırarak, sektörü olumsuz etkileyeceğini savunuyor.
Şartları sağlamayan tek banka J.P. Morgan Chase
Bu arada, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, yakın zamanda, sözü edilen bankaların çoğunun hali hazırda bu düzenlemenin getireceği ek sermaye zorunluluğunu karşıladığını belirterek, bu şartı sağlamayan tek bankanın J.P. Morgan Chase olduğunu söylemişti. Fischer'ın demecinin ardından açıklama yapan J.P. Morgan Chase Basın Sözcüsü Andrew Gray ise bankanın sermaye oranını, yeni düzenlemeye ilişkin detaylar netlik kazanana kadar artırmayacağını duyurmuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...