Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Aralık 2021 22:50

Fed faiz kararını açıkladı: Altın dalgalı seyrediyor

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını verdi. Fed beklendiği gibi politika faiz oranını yüzde 0-0.25 aralığında sabit tuttu. 2022'de faiz artırımı sinyali verildi. Karar sonrası ons altın fiyatları dalgalı bir seyirde hareket etti.

Fed faiz kararını açıkladı: Altın dalgalı seyrediyor
altın,ons,dolar,döviz,faiz,fed

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık varlık alım programında 30 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu. Fed'den yapılan açıklamada, para politikasına ilişkin kararların oy birliğiyle alındığı belirtildi.

VARLIK ALIMINDA AZALTIM İKİYE KATLANDI

ABD Merkez Bankası'nın para politikasını belirleyen toplantının ardından Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Aralık ayı toplantısını gerçekleştirdi. ndan

Fed’in toplantı sonucundan verdiği mesajlarda; varlık alımında azaltım ikiye katlanarak 30 milyar dolar olarak belirlendi. Fed'in medyan tahmini 2022 yılı için üç faiz artışı; 2023 için de üç faiz artışı oldu. 2024 yılı için de 2 artış beklentisi öne çıktı.

Fed’in açıklamaları öncesi 1762 dolar seviyesinde hareket eden Ons Altın fiyatları, açıklamalar sonrası 1753 dolar seviyesine kadar gerilerken; saat 22.11 itibarıyla yüzde 0,29 oranında düşüşle 1766 dolar seviyesinde hareket etti.

ARALIK AYI TOPLANTISINI İŞARET ETMİŞTİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yükselen enflasyon riskleri sebebiyle kasım ayı içerisinde yaptığı açıklamalarda, enflasyondaki ‘geçici’ ifadesini bir kenara bırakmak gerektiğini belirterek; 14-15 Aralık’ta gerçekleşen toplantıya dikkat çekmişti.

Powell kasım ayında yaptığı değerlendirmelerde, varlık alımı azaltımını hızlandırabileceğini belirtirken, bu durumun gerçekleşmesi halinde Fed’in faiz artırım takvimini öne çekebileceği beklentileri oluşmuştu.

ENFLASYON YÜKSELECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Ekonomistlerin öngörüsü, Fed’in tapering’i 15 milyar dolardan 30 milyar dolar seviyesine yükseltebileceği ve faiz artırım takvimini ise, Eylül-Ekim tarihinden Haziran-Temmuz tarihine çekebileceği yönündeydi.

ABD’de geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon oranı 1982 yılından beri en yüksek seviyede olurken; ekonomistler ABD’deki enflasyonun önümüzdeki aylarda da yükselebileceği tahmininde bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...