Tgrt Haber
07 Ocak 2022 14:09

Kazakistan protestoları kripto piyasasını vurdu! Bitcoin iki günde yüzde 10 değer kaybıyla çakıldı

Kripto para piyasası Fed tutanaklarının yayımlanmasından sonra sarsılan kripto piyasası Kazakistan'daki protestolar sonrası çakıldı. Eylül ayından bu yana ilk kez 42 bin doların altını gören Bitcoin 2 günde yüzde 10 değer kaybetti.

Kazakistan protestoları kripto piyasasını vurdu! Bitcoin iki günde yüzde 10 değer kaybıyla çakıldı
Bitcoin,Kripto,Fed,Dolar,Euro

ABD’de Fed tutanaklarının yayımlanması kripto para piyasasında deprem etkisi yaptı. Kripto para birimlerimden Bitcoin, Fed tutanaklarından sonra sarsıldı.

Bitcoin aralık ayının başından bu yana en düşük seviyesini gördü. Bitcoin ile birlikte diğer kripto para birimlerinde de düşüş yaşandı. Fed tutanaklarının yayımlanmasının ardından Bitcoin, yüzde 8 değer kaybı ile 43 bin doların altını gördü.

AYI SEZONUNA GİRDİ

Yakaladığı yükseliş trendi ile 10 Kasım tarihinde 69 bin dolar düzeyinde tarihi zirvesini gören Bitcoin, bu seviyeden sonra gevşeme gösterdi. 60 bin dolar bandında tutunma mücadelesi veren Bitcoind aha sonrasında 55 bin doların altını da görerek Aralık ayının başında ‘ayı’ sezonuna girdi. Bitcoin, 7 Ocak 2022 saat 11:00 itibariyle 42 bin 300 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Kazakistan protestoları kripto piyasasını vurdu! Bitcoin iki günde yüzde 10 değer kaybıyla çakıldı
Bitcoin aralık ayının başında ‘ayı’ sezonuna girdi

BITCOIN NEDEN DÜŞTÜ?

ABD Merkez Bankası (Fed) 14-15 Aralık 2021'de düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklar, faiz artışının piyasa beklentisinden daha erken olabileceğini gösterdi.
'Faiz artışı'nın beklenenden erken olabileceği durumu piyasalarda likiditenin azalacağı algısı yaparak, zaten aşırı oynak olan kripto paralar ve Bitcoin'de düşüşü tetikleyen önemli etmenlerden birisi oldu. 

KAZAKİSTAN BİTCOİN İÇİN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

2021 yılının Mayıs ayında Çin hükümetinin Bitcoin madencilerine koyduğu yasağın ardından, Kazakistan’a gelen madencilerin ülkeyi seçme nedeni hem konum olarak yakınlık hem de ülkenin büyük bir enerji üreticisi olmasıydı.

Kazakistan, tek değişken maliyetlerinin tipik olarak enerji olduğu düşük marjlı bir sektörde rekabet eden madenciler için büyük bir teşvik olan, ucuz ve bol miktarda enerji sağlayan kömür madenlerine ev sahipliği yaptığı için halihazırda dünyanın en büyük ikinci Bitcoin üreticisi konumunda bulunuyor.

Cambridge Alternatif Finans Merkezi'ne göre ise Kazakistan, tüm kripto madenciliğinin yüzde 18,1'i ile küresel Bitcoin madenciliği pazarındaki payı açısından ABD'nin hemen arkasında yer alırken, yaşanan internet kesintisinin kalıcı ve istikrarlı bir bölge arayan madencilere darbe vurduğu aktarıldı.

UZMANLARDAN UYARI

69 bin dolar tarihi zirve seviyesinin görülmesinin ardından, sosyal medya platformlarında '100 bin dolar olacak, 200 bin dolar olacak' gibi birçok spekülatif haber ve paylaşımlara uzmanlar tarafnıdan dikkat çekildi. Uzmanlar bu tür paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini ve büyük zararlar oluşabileceğine dikkat çekerek, kredili ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

Kripto para piyasalarında dünyada oturmuş bir hukuki düzenleme ve sistemin olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ani yükselişler ve düşüşlerin görülebileceğini, yatırımcıların bu piyasalarda kaybetmeyi göze alabilecek kadar parayla işlem yapmasının daha doğru olacağını söyledi.

BITCOIN TAHMİNLERİ

Bitcoin 2022 ayı sezonu beklentilerini boşa çıkarmaya hazırlanırken uzmanların yorumları ve fiyat tahminleri açıklandı. FED tarafından 2021 yıl sonunda verilen şahin mesajlar ile gerileme yaşayan kripto para birimleri için felaket senaryoları yazılmaya başlanmıştı. Bitcoin 2021 yıl sonunda yaşadığı sert düşüşe ve değer kayıplarına rağmen yıl genelini yüzde 60'lık kazanç ile geride bırakmıştı. Bitcoin'in kaderini 2022 yılında FED tarafından atılacak olan adımlar belirleyecek.

AYI SEZONU NEDİR?

Ayı sezonları genellikle S&P 500 gibi genel bir piyasa veya endeksteki düşüşlerle ilişkilidir; ancak bireysel menkul kıymetler, uzun bir süre boyunca %20 veya daha fazla düşüş yaşarlarsa, bir ayı sezonunda kabul edilebilirler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...