Tgrt Haber
05 May 2022 11:59 - Güncelleme : 05 May 2022 20:19

Fed ve enflasyon ateşi piyasaları yaktı! İslam Memiş altın için uyardı: Ucuz dönemi kapandı...

Dün akşam Fed’in faiz kararı, bugün ise Nisan ayı enflasyon rakamları para ve altın piyasalarında fırtına estirdi. Dolar, altın, Euro, borsa, dolar yükselişe geçti, kripto paralar dalgalı. Peki altın fiyatları yükselecek mi? Dolar kaç lira olur? Ekonomist İslam Memiş, altın yatırımcılarını uyardı: Ucuz bulmak artık zor...

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TRGT Haber
islam memiş,altın,ekonomi
Memiş, enflasyon için kalıcı önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Para ve altın piyasaları bayram tatili sonrası ilk işlem gününe hareketli başladı. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi küresel piyasalarda fırtına estirdi. Altın, Euro, borsa, dolar yükseldi, Bitcoin ve diğer kripto paralarda ise sert çıkış ve düşüşler var. Nisan enflasyonunun yüzde 69,97 ile beklentilerin üzerinde çıkması açıklaması TL’de değer kayıplarına neden oldu. Altın yükselişi devam edecek mi? Dolar kaç TL olacak? Enflasyon oranları ve Fed faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek? İslam Memiş, altın ve dolar fiyatlarını TGRT Haber ekranlarında yorumladı. 

PİYASA SİSTEMİN ÖNÜNE GEÇTİ, FİYATLAMAYI KAFASINA GÖRE YAPIYOR

Enflasyon verilerini değerlendiren İslam Memiş, günü kurtaran politikalardan uzak durulması gerektiğini belirterek hangi hükümet gelirse gelsin bu konuda kalıcı politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir seçim sürecinde olduğuna dikkat çeken Memiş, “Piyasa sistemin önüne geçti. Herkes fiyatlamayı kafasına göre belirliyor. Gıdada, otomotivde, emlakta rant ekonomisi var. Yasa ve kanunların günlük olarak uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Enflasyonla ilgili kalıcı tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Memiş, hal yasasının yıllardır çıkmadığına ve çiftçilerin mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti. Üreticinin kazanmadığını belirten Memiş, “Ciddi bir rant var. Bu rant çözülmeden enflasyon düşmez” dedi.

UCUZ ALTIN BULMAYACAKSINIZ

Bütün merkez bankalarının enflasyon karşısında çaresiz kaldığını belirten Memiş şöyle konuştu:

“Fed, açıkça bizim sorunumuz enflasyon ve bunu düşürmek için tüm enstrümanları kullanacağız, diyor. Yıl içinde 2 ya da 3 kez 50 baz puanlık faiz artırımına gidecek. Fed, nereye gideceğimizi bilmiyoruz, diyor. Fed’in doların değerini artırması bizi doğrudan ilgilendiriyor. Altının fiyatı onsla yani dolarla hesaplandığı için ister istemez gram altını etkileyecek. Düğün yapacaksanız ucuz bir altın bulamayacaksınız. Altın borçlanmayın, iki katı ödersiniz. Bankaların makas aralıkları açık. Al-satın önüne geçildi. Merkez bankaları bu süreci devam ettirecek."

PANİK ENFLASYONU YAŞIYORUZ

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, enflasyon rakamlarını şöyle değerlendirdi:

“Enflasyonda istemediğimiz bir noktaya geldik. Toplumun gelecek beklentileri önemli. Çünkü yöneticilere güven zayıfladıysa ve toplumda gelecek kaygısı varsa piyasalarda kaygı fiyatlaması yapılıyor ve bozgunculuk ve stokçuluk başlıyor. Sadece kanunu uygulamak yetmiyor insanların panik ve kaygılarını da aşağı çekmek gerekiyor. Sanayici de bunu yaşıyor, elindekini satarsa bir daha o fiyata alamayacağını biliyor. Sokaktaki vatandaş da öyle, bir daha aynı fiyata bulamayacağını bildiğinde 2 ya da 3 katı alıyor. İnsanlardaki paniği atamazsak enflasyon bitmez.”

 

Kaynak: TRGT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...