Tgrt Haber
30 Haziran 2022 21:24 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 00:56

Fed yine şahin kesildi, 'Biz buradayız' dedi! Daha önce TL'de kalın diyen İslam Memiş'ten dolar ve altın için kritik uyarı

Küresel piyasalarda ABD ve Avrupa Merkez Bankaları Başkanlarının açıklamalarından kaynaklı sert rüzgarlar esiyor. Bunun yanı sıra iç piyasalar ise asgari ücret zammına odaklanmış durumda. Haliyle vatandaşlar “Dolar yükselecek mi?, “Altın daha düşecek mi? gibi soruların cevabını merak ediyor. Daha önce sık sık yatırımcıları altın ve dolar konusunda uyaran Ekonomist İslam Memiş’ten son gelişmeler ekseninde kritik tahminler geldi. İşte ayrıntılar...

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
İslam Memiş,Fed,Dolar,Altın,Euro,Bitcoin

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde dün bir araya geldi ve piyasalara bir kez daha gözdağı veren açıklamalar yaptı. Merkez Bankaları Başkanları, yüksek enflasyon seviyelerinin bir süre daha sürebileceğine işaret ederek faiz artırımına devam edebileceklerinin işaretini verdi. Bunun yanı sıra iç piyasaların gözü kulağı da asgari ücret zammına kilitlenmiş durumda. Haliyle vatandaşın gündemini en fazla meşgul eden konuların başında “Dolar artacak mı?”, “Altın kaç olacak?”, “Bitcoin daha düşecek mi?” gibi sorular mevcut. Sık sık vatandaşa bu dönemlerde altın ve dolar almamalarını söyleyen Finans Analisti İslam Memiş, Merkez Bankaları Başkanlarının açıklaması sonrası yeni uyarılarda bulundu. 

MERKEZ BANKALARI ENDİŞELİ 

Merkez Bankası Başkanlarının açıklamalarının dünyanın geleceğiyle ilgili endişelerin arttığına işaret ettiğini belirten Memiş, “Faiz artırımına ve şahin tonda açıklamalara devam ediyorlar. Ancak gelecekle ilgili endişeleri artmasındaki neden Eylül’de başlaması beklenen gıda krizidir ve bunun enflasyonu artıracak olmasıdır. Öte yandan işsizlik ve yeni salgındaki artışlar konuşulmaya başlandı” dedi. “Öngörülemeyen bir süreç olduğu için tüm Merkez Bankaları endişeli ve düşük enflasyon beklentileri yok” diyen Memiş, içerideki yerli yatırımcıları enflasyon konusunda iyimser olmamaları gerektiği konusunda uyardı. 

ENERJİ KRİZİ KAPIDA 

Petrol fiyatlarındaki iyimser havanın piyasalara yansıdığını belirten Memiş, brent petrolün son bir kez 95 dolar seviyesini görebileceğini belirterek “Enflasyona katkısı olacağı için 100 dolar altındaki seviyeler olumlu olabilir. Mesela Pakistan’da elektrik kesintileri 12 saate kadar yükseldi. Enerji kısıtlamalarının yaşanması tarım ve sanayi tarafını olumsuz etkileyecektir. Eylül ayından itibaren enerji krizi de başlayacak” ifadelerini kullandı.  

SATIŞ AĞIRLIKLI BİR DÖNEM 

İslam Memiş, Fed’in Haziran'da faiz oranını yüzde 75 baz puan arttırarak aslında piyasalara ‘Biz istediğimiz radikal kararları alabiliyoruz' şeklinde bir mesaj vermek istediğini belirtti. Başkanların dünkü sözlü ifadesiyle piyasaları baskılamaya devam ettiğine dikkat çeken Memiş, “Aslında faiz artırımına giderek piyasaları ürkütmek istemiyorlar” dedi. Memiş, Fed’in ara ara ‘Biz buradayız’ mesajı vermek istediğinin altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti: 

“Küresel borsaların bozulmasını istemiyorlar. Güçlü bir dolar kuru ABD ekonomisini olumsuz etkiliyor, borsada da satış istenmiyor. Fed’in bu şahin açıklamalarının Euro/dolar paritesinde,  brent petrol ve emtia fiyatlarında satıcılı bir seyre neden olduğunu gözlemliyoruz.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Isa vardar 1 Temmuz 2022 01:30

Yok

Sonraki Haber Yükleniyor...