Tgrt Haber
26 Temmuz 2022 20:30 - Güncelleme : 26 Temmuz 2022 23:25

Fed faiz kararıyla altın ve dolar ne olur? Ekonomist Murat Özsoy: Powell'ın 3 ayı kaldı, başaramazsa...

Piyasaların merakla beklediği Fed’in faiz kararı için saatler kaldı. Küresel piyasalar Fed’in faiz kararına kilitlendi. 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonla birlikte FED'in haziran ayında olduğu gibi temmuz ayında da 75 baz puanlık faiz artış yapması bekleniyor. Peki Fed’in faiz kararı sonrası altın ve dolar ne olur? Ekonomist Murat Özsoy konuya ilişkin, ABD’nin enflasyonu kasım ayına kadar kontrol altına alması gerektiğini eğer kontrol altına alınmazsa sonraki dönem de hem Türk Lirası açısından hem de gelişmekte olan ülke para birimleri açısında zor günlerin bekleyebileceğini söyledi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Fed faiz kararıyla altın ve dolar ne olur? Ekonomist Murat Özsoy: Powell'ın 3 ayı kaldı, başaramazsa...
Fed,Faiz,Enflasyon,Dolar,ABD,TL

ABD’de 40 yılın zirvesinin gören enflasyondan sonra Amerika Merkez Bankası Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında şahin tutuma giderek faiz artırımına gitmeye başladı. Avrupa’da da tarihin rekorlarını kıran enflasyonla mücadele sürerken doları doğrudan etkileyen Fed’in faiz kararının ne olacağı ve piyasaları ne yönde etkileyeceği merak ediliyor.

Dolar ve altının küresel piyasadaki konumunu etkileyecek olan Fed’in faiz kararının haziran ayında olduğunu gibi temmuz ayında da 75 baz puanlık bir artışa gideceği bekleniyor. Temmuz ayı FED faiz toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Faiz kararı ise 27 Temmuz Türkiye saatiyle 21.00'de duyurulacak.

"KÜRESEL PİYASALAR İÇİN YOĞUN BİR HAFTA"

Peki Fed’in beklenen 75 baz puanlık faiz artırımından sonra altın ve dolar ne olur? Karar öncesi dolar ve altının ne olacağına dair değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Murat Özsoy, bu haftanın küresel makro ekonomik gündem açısından yoğun bir hafta olduğunu söyledi.

AVRUPA VE AMERİKA RESESYONA GİRECEK Mİ?

Küresel piyasaların odağında Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı olduğunu söyleyen Özsoy, faiz kararının yanı sıra ABD'den ikinci çeyrek büyüme rakamları ayrıca euro bölgesinden de Almanya, İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerden ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağını belirtti. Özsoy, “Özellikle Avrupa ve Amerika ile ilgili 'resesyona girilecek mi?' şeklinde de endişeler şu an makro küresel ekonomik gündemde zirvede” dedi.

"100 BAZ PUAN ARTIŞ İHTİMALİ DE VAR"

Bu gelişmelerin arasında Türkiye için en önemli konunun Fed’in açıklayacağı faiz kararı olduğunu belirten Özsoy, Fed'ten 75 baz puanlık bir artış gelmesi beklendiğini ve bu artığın enflasyonun bu sene beklentilerin üzerinden gelmesi sonucunda faiz artırımı 75 baz puanda sabitlendiği söyledi. Özsoy, "Çünkü budan önce 50 baz puan beklentileri vardı, ama bu ihtimal şu an masadan kalktı. 100 baz puan olma ihtimali var, ama ağırlık şu an 75 olması üzerinde. Benim görüşüme göre de FED 75 baz puanlık bir artış yapacak” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON ÜZERİNDE CİDDİ BİR KONTROL KURMAK İSTİYOR”

Koronavirüs salgınından sonra dünyadaki dolar likitidesinin de git gide azaldığını belirten Özsoy, “FED dünyadaki bu dolar likitidesini azaltma kararıyla beraber enflasyon üzerinde ciddi bir kontrol kurmak niyetinde. Enflasyon üzerinde kontrol kurmak için de git gide politika faizini artırma yoluna gidiyor” dedi.

"FAİZ KARARI TL'Yİ NEFATİF YÖNDE ETKİLEYEBİLİR"

Fed’in şahin tutumunun daha sıkı bir bicimde kasım ayına kadar süreceğini aktaran Özsoy, bununla birlikte dolara karşı dünyadaki gelişmekte olan para birimlerinin aynı şekilde Türk lirasını da negatif yönde etkileye bileceğini söyledi. Özsoy, “Dolar/TL kurunun bundan negatif biçimde etkilenmesi üzerine TL aleyhine bir durum gerçekleşebilir. Aynı şekilde diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı da bu olumsuz durum gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

"ONS ALTIN FAİZ KARARINA ODAKLANDI"

Ons altın ve gram altın tarafında Fed’in baskı oluşturduğunun çok rahat bir şekilde görüldüğünü söyleyen Özsoy, “Öyle ki ABD on yıllıklarında biraz geri çekilmeden kaynaklı olarak ons altında bir yükseliş görüldü. Ons altında söz konusu yükselişin devam edip etmeyeceği çarşamba günü açıklanacak FED kararına bağlı olacak" dedi.

POWELL'IN 3 AYI KALDI

Fed için kasım ayının önemli olduğunu yineleyen Özsoy, neden kasımın bu kadar önemli olduğunu şu ifadelerle açıkladı:

“Fed'in faiz kararı Kasım ayının başında göreceğiz ve ondan sonra Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Yani şu demek, Fed Kasım ayında faiz kararını açıkladıktan sonra enflasyona müdahale edemeyecek. Dolayısıyla enflasyonu kasım ayına kadar kontrol altına alması lazım. Eğer Kasım ayına kadar kontrol altına alamazsa ondan sonraki dönem hem Türk Lirası açısından hem de gelişmekte olan ülke para birimleri açısında daha da zor olabilir. Yani yılın son iki hatta üç aylık dönemine girdiğimiz vakit mevcut ekonomik koşulları göz önüne aldığımız vakit burda kör yönlü baskılar biraz daha artabilir. Dolayısıyla sizler bu hafta, 'Ben Fed'in kararını nasıl yorumlayayım' diyorsanız, sizlere şu tavsiyede bulunabilirim. Saat 9:30'da açıklanacak kararın ardından Fed Başkanı Powell'ın bir soru-cevap bölümü olacak. Soru-cevap bölümünde eğer Fed bundan sonraki dönemde daha da agresif oalçağını söyleyecekse, enflasyona karşı mücadelesinin daha da sert bir şekilde sürdüreceğini söyleyecek ve bu söylemleri ağır basacaksa bu muhtemelen su anlama geliyor: ABD dolar endeksi daha da güçlenecek ve Türk lirası ile diğer para birimleri bundan daha fazla arar görecek. Tabii Perşembe ve Cuma günlerini de takip etmekte yarar var”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...