Tgrt Haber
28 Temmuz 2021 17:41

Fındık fiyatı 2021: Fındık fiyatları ne kadar oldu?

Fındık taban fiyatı merak ediliyor. Üreticiden tüketiciye doğru çok sayıda alamadan geçen fındık fiyatları üzerine “Fındık fiyatları 2021, fındık hasat zamanı 2021, Fındık fiyatları ne kadar oldu?” gibi sorular sıklıkla sorulmaya başladı.

Fındık fiyatı 2021: Fındık fiyatları ne kadar oldu?
fındık fiyatı 2021,fındık ne zaman toplanır 2021,fındık hasat zamanı 2021,fındık fiyatları,fiskobirlik

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Başkanı Lütfi Bayraktar, yaklaşan hasat öncesi fındık alım fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Her fındık sezonu öncesi rekolteye bağlı fiyat beklentisinin olduğunu belirten FİSKOBİRLİK Başkanı Bayraktar, her sezon bir rekolte tespiti yapıldığını ve farklı tahminler olunca da bugün olduğu gibi belirsizlik ortaya çıktığını söylemişti. Her yıl yüzde 7 oranında yanılma payına rastladıklarını belirten Bayraktar, bu sene yapılan tespitte öyle çok yüksek rakamlarda açıklandığı gibi bir rekolte olmadığını açıkladı.

Rekolte tahminin önemli olmadığını söyleyen Başkan Lütfi Bayraktar, “Burada bir yanlış var. Eğer dünyada tekel üreticisi konumundayken, her yıl rekolteye bağlı piyasada oluşacak bir fiyat beklentisine gidiliyorsa yeteri kadar baskın rol üstlenemiyoruz demektir. Fiyatı belirleyen rekolte değil, dünyanın en büyük fındık üreticisi olarak biz olmalıyız. Birbirinden farklı açıklanan rekolte tahminlerine göre fiyat belirlenmemelidir.” ifadelerini kullandı.

FINDIK FİYATLARI 2021

  • TMO fındık fiyatı: 21.00 TL-22.50 TL
  • Akçakoca fındık fiyatları: 21.00-24.34 TL
  • Çarşamba fındık fiyatları: 21.50-23.00 TL
  • Düzce fındık fiyatları: 21.00-24.34 TL
  • Fatsa fındık fiyatları: 20.75-24.14 TL
  • Giresun fındık fiyatları: 21.24-26.90 TL
  • Kocaeli fındık fiyatları: 20.25-20.25 TL
  • Ordu fındık fiyatları: 21.50-23.50 TL
  • Sakarya fındık fiyatları: 20.25-23.25 TL
  • Samsun fındık fiyatları: 21.85-23.50 TL
  • Trabzon fındık fiyatları: 21.75-23.25 TL
  • Terme fındık fiyatları: 21.50-23.25 TL
  • Ünye fındık fiyatları: 21.50-23.50 TL
  • Zonguldak: 20.25-23.00 TL

Lütfi Bayraktar, fındıkta müdahale alımı yapan kurumun, aldığı fiyatın altında bir fiyattan fındık satmaması gerektiğini de ifade etti. Hiçbir müdahale kurumu ürünü aldığı fiyatın altında piyasaya arz etmez, eğer ederse bu müdahale alımı ve kurumu olmadığını belirten Lütfi Bayraktar, “Bugün fındıkta müdahale alımını yapan kurum TMO’dur. TMO da piyasayı dengelemek durumundadır. Bugüne kadar müdahale alımı yapan TMO'nun, aldığı ya da altında bir fiyattan fındık sattığı görüldü. Oysaki piyasanın TMO’dan bu şartlarda fındık alma ihtimali varsa, fiyatların istenildiği kadar yükselmesi beklenemez. Eğer TMO geçen yıl 22,5 liradan fındık alıp kar edebiliyorsa, neden üretici sezon başında 20 liranın altında fındık satmak zorunda kaldı? Bu nedenledir ki müdahale kurumu aldığı fiyattan veya altında bir fiyattan piyasaya fındık satıyorsa piyasaya müdahale edemiyor demektir” ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatı 2021: Fındık fiyatları ne kadar oldu?

Bayraktar, FİSKOBİRLİK’in her yıl olduğu gibi bu sezonda da piyasanın üzerinde bir fiyattan fındık alımı yapacağını açıkladı. Alımları peşin ya da emanet sistemi ile yapacaklarını söyleyen Bayraktar, “Üreticiden gelecek tüm fındığı almayı hedefliyoruz. Piyasa fiyatının 25 ila 50 kuruş üzerinden fındık alacağız. Herhangi bir limitimiz veya kotamız bulunmamaktadır. Birliğe bağlı kooperatiflerin tamamında ürün kabulü yapacağız. Ayrıca üreticiler aradığında gidip harmanından ya da kapısından teslim alacağız. Üreticilerimizin FİSKOBİRLİK’e sahip çıkmasını bekliyoruz. Bilsinler ki FİSKOBİRLİK’in kötü günleri geride kaldı. Artık fındığa katma değer sağlayarak dünya pazarına arz eden bir kurum haline gelmiştir” diye konuştu.

Ayrıca Tarım Teknik Uzmanı Erol Yılmaz, fındık üreticisinin açıklanmayan rekolte ve fiyatı beklediğini ifade etti. Bu ay sonu itibaren Batı Karadeniz bölge Üreticisi hasat için bahçeye girmek için gün saydığını ancak halen fiyatların açıklanmadığını belirten Yılmaz, bu sezon fiyatın 27 liranın altına düşmemesini istediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fındık alım fiyatları ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarla, 2021 fındık fiyatları ile ilgili alınan kararı açıklamış oldu. Erdoğan yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 liradır. 

Yüksek randımanlı fındık için en az 1 lira ödeme yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, fındık üreticilerine de kilogramda 2 lira mazot ve gübre desteği verildiğinin de altını çizdi.

FINDIK NE ZAMAN TOPLANIR 2021?

Fındığın pek çok çeşidi bulunuyor. Bunlardan bazıları erken bazıları ise geç olgunlaşır. Bu farklı çeşitlerin olgunlaşma zamanı farklı olduğundan toplama zamanları da farklı oluyor. Fındık Karedeniz Bölgesi'nin kıyı (sahil) kesiminde 1-10 Ağustos tarihleri arasında, orta kısımda 10-20 Ağustos tarihleri arasında, yüksek kısımlarda ise 20 Ağustos'tan sonra başlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...