Tgrt Haber
08 Mart 2017 16:23

'Fındıkta mart ayı bakımı önem arz ediyor'

ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İslam, "Üreticilerimiz hasat döneminde bahçelerinden daha fazla fındık elde etmek istiyorsa bu ay içerisindeki bahçe bakımına özen göstermelidir." dedi.

'Fındıkta mart ayı bakımı önem arz ediyor'
fındık,mart ayı,

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, "Üreticilerimiz hasat döneminde bahçelerinden daha fazla fındık elde etmek istiyorsa bu ay içerisindeki bahçe bakımına özen göstermelidir." dedi. 

İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındığa bakım yapmanın son derece önemli olduğunu söyledi.

Son yıllarda bazı bahçelerin bakımsız olması nedeniyle dekara düşen verim oranının neredeyse yarı yarıya azaldığına işaret eden İslam, "Bu nedenle milli ürünümüz fındık kimi zaman tüccar kapısından kimi zamansa ihraç edilen ülkelerden geri dönüyor." diye konuştu.

Bu kaybın önüne geçilebilmesi için özellikle fındıkta mart ayı bakımının önem arz ettiğini vurgulayan İslam, "Üreticilerimiz hasat döneminde bahçelerinden daha fazla fındık elde etmek istiyorsa bu ay içerisindeki bahçe bakımına özen göstermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Mart ayı içinde özellikle fındık bahçelerinin gübrelenmesi gerektiğinin altını çizen İslam, fındık ocaklarının dip bölgelerine atılacak azotlu gübrenin, ürünün daha randımanlı olmasını sağlayacağını vurguladı.

İslam, geç gübrelenen bahçelerdeki fındık bitkisinin sürgün ve yapraklarının gelişemeyeceğini de aktararak, geç kalınan her günün özellikle sürgünlerin gelişimini geciktireceği için karanfile dönüşüm oranlarını da azalttığını kaydetti. 

Üreticilere toprak analizi yaptırın çağrısı
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu da üreticilerin mart ayını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Mart ayında bitkilerin ihtiyacı olan besin maddesi gübrenin toprağa verilmesi gerektiğini kaydeden Akarsu, gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılması ile hem gübrenin yararı sağlanmış hem de kışı toprakta geçiren zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olacağını ifade etti.

Her üreticinin toprak analizi yaptırarak gübre kullanması çağrısında da bulunan Akarsu, "Üreticilerimiz bahçelerine gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırırsa eksik veya fazla gübreleme yapılmanın da önüne geçilmiş olunur. Toprak analizi konusunda da odamız tüm üreticilerimize hizmet vermektedir." diye konuştu.

Akarsu, odaya bağlı tarım danışmanlarının ücretsiz eğitimler verdiğini, yararlanmak isteyen üreticileri Altınordu Ziraat Odasına beklediklerini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...