Tgrt Haber
06 Eylül 2021 13:51

Fırıncı sendikasından ekmek çıkışı: 6 lira olsun!

Ekmek fiyatlarında gizli zam tartışması sürerken Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar'dan şaşırtıcı bir açıklama geldi. Kolivar, ekmeğin 5 ila 6 liradan satılmasını önerdi.

Fırıncı sendikasından ekmek çıkışı: 6 lira olsun!
ekmek

Artan tüm dünyada baş gösteren kuraklık buğday ve arpa üretimini zora sokarken, TMO geçtiğimiz haftalarda 300 ton buğday, 245 bin ton arpa ithalatını onayladı. Kuraklık kaynaklı artan ihtiyaç uluslararası piyasalardan pahalı ithalatı beraberinde getirirken sektör TMO’nun atacağı adımları bekliyor.

İthalata rağmen yükselen fiyatlar un ve ekmek fiyatlarında artışı da beraberinde getirirken, ekmekte zam haberleri bir bir gelmeye başladı. Balıkesir’de 200 gramı 1 lira 75 kuruştan satılan ekmeğin gramı 210 grama çıkarılırken, fiyatı da 25 kuruş zamlanarak 2 lira oldu. Adıyaman’da pide ve somun ekmeğine 50 kurum zam yapılarak 2 TL oldu. Kayseri'de ise ekmeğe 25 kuruş zam yapıldı ve 200 gram ekmek 1.75 TL'den satılmaya başlandı.

İstanbul’da da 2 liraya satılan 200 gramlık ekmek 1 Eylül’den itibaren Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz’daki fırınlarda 2,5 liraya satılmaya başladı. Zam aynı olsa da bazı fırınlar gramajı 230’a, bazıları 270’e çıkardı. Vatandaşlar duruma tepki gösterirken, fırıncılar da maliyetlerden şikâyetçi oldular.

EKMEK FİYATINA SEMT VE MALİYET HESABI

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar da ekmek fiyatlarının zamlara rağmen ucuz olduğunu kaydederek, “Her fırının maliyeti ayrı. Türkiye’nin her yerinde ekmeğin fiyatının sabit olması yanlış. Semte ve maliyete göre değişmeli” dedi.

Girdi maliyetlerinin yükseldiğini anımsatan Cihan Kolivar fırıncının bu maliyetler karşısında dayanma gücünün olmadığını belirterek, “Ağlıyoruz, sesimizi duyuramıyoruz. Ekmeği dışarı satarken en fazla yüzde 15 iskonto yapabiliyoruz. Maliyetimiz çok yüksek, kapasitemiz çok düşük. İstanbul için çözüm yolu her ilçede fiyatların farklı olması. Ev kiraları gibi her ilçeye göre değişmeli. Hatta ekmeğin fiyatı 5 ila 6 lira arasında olmalı. Zengin semtlere gidin, çöplerde bir tane ekmek bulamazsınız. Zengin aptal değil atmaz. Fakir semtlere gidin, ekmekleri elektrik direklerine asarlar. Ama pahalı olsa atamayacak. Biz bu sene 14 milyon ton dışarıdan buğday alacağız. Bu ülkeye yazık değil mi? Korkunç bir israf var” açıklamalarında bulundu.

GIDA FEDERASYONU ZAM SİNYALİ VERMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde ekmek fiyatında zam yapılabileceğinin işaretini veren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, “Bazı şehirlerde ekmek fiyatına yapılan zamların, önümüzdeki dönemde daha da yayılarak devam edeceğini öngörebiliriz. Buradaki seyir, devletin TMO eliyle ne ölçüde fiyatları sübvanse edip, sektörü destekleyeceği ile doğrudan ilintili” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...