Tgrt Haber
06 Ağustos 2021 10:35

Fitch Ratings açıkladı: İşte Türk Lirasını bekleyen tehlike

Reel getirinin negatif bölgeye geçmesinin Türkiye'de halihazırda yüksek olan dolarizasyonun daha da artıracağını söyleyen Fitch Ratings Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bankacılık Direktörü Ahmet Kılınç, beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin Türk lirasında daha fazla değer kaybına yol açacağını ifade etti.

Fitch Ratings açıkladı: İşte Türk Lirasını bekleyen tehlike
Fitch Ratings,dolar,euro

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, reel mevduat faizlerinin negatif bölgeye geçmesiyle birlikte Türkiye'de halihazırda yüksek olan dolarizasyonun daha da artabileceğini ve beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin Türk lirasında daha fazla değer kaybına yol açacağını belirtti. 

Bloomberg'ten Erol Oytun Ercan'a konuşan Fitch Ratings Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bankacılık Direktörü Ahmet Kılınç, "Türk lirasına olan güvenin zayıflaması ve mevduat sahiplerinin kur oynaklığından elde edebilecekleri kazançlara yönelmesiyle dolarizasyon daha da artabilir” açıklamasında bulundu. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bankacılık Direktörü Ahmet Kılınç, Türkiye’de bankacılık sektöründe dolarizasyonun yüzde 55 ile zaten yüksek olduğunu ve son yıllarda da keskin bir şekilde yükseldiğini bildirdi.

Beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin Türk lirasında daha fazla değer kaybına yol açacağını ve bankaların kredi profili risklerini yükselteceğini belirten Kılınç, “Fakat faiz indirimi Türk lirası borç servisi maliyetini düşürerek değişken faizli kredi portföyündeki baskıyı azaltabilir ve yerel para cinsinden kredi talebini artırabilir” dedi.

YABANCI PARA BORÇLANANLAR YÜK ALTINA GİRECEK

Reel mevduat faizlerinin eksiye geçmesi ve enflasyondaki artışın Türk lirası üzerinde de daha fazla baskı oluşturacağını belirten Kılınç, Türk lirasındaki değer kaybının bankacılık sektörü kredilerinin yüzde 36’sını oluşturan yabancı para cinsinden kredilere de risk oluşturacağını ve yabancı para borçlananlar için borç servis maliyetini artıracağına değindi.

ERDOĞAN'DAN ENFLASYON YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyonun ağustos itibariyle düşüşe geçeceğini belirtmiş, "Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir" diye konuştu. Ekonomideki öncü göstergelerin büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret ettiğini söyleyen Erdoğan, "Yüzde 7'nin üzerinde büyümeyi yakalayacağız" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...