Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ekim 2015 06:24

Fitch'ten 1 Kasım seçimleri öncesi kritik rapor

Fitch'in yayımladığı Türkiye raporunda, kasım seçimlerinden istikrar sağlayabilecek bir hükümetin çıkmasının, yapısal reform ve büyüme anlamında çok büyük fayda sağlayacağı bildirildi.

Fitch'ten 1 Kasım seçimleri öncesi kritik rapor
fitch, kasım, rapor,

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, İstanbul'da düzenlediği yıllık Türkiye Konferansı'nda "Türkiye ülke riskleri büyük oranda dengede kalmaya devam ediyor" başlıklı bir rapor açıklandı. Raporda, kasım seçimlerinden istikrar sağlayabilecek bir hükümetin çıkmasının, yapısal reformlar ve büyüme anlamında fayda sağlayacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi: "Türkiye ülke kredi profili, bir taraftan küresel finansal piyasaların durumu ve diğer yapısal zayıflıklara yüksek oranda maruz kalırken, diğer taraftan da güçlü kamu finansmanını sürdürüyor ve son dönemde oluşan dış şoklara gösterdiği direnci korumaya devam ediyor. Türkiye'nin geçen ay teyit ettiğimiz 'BBB-' ülke notu ve durağan görünümü bu durumu yansıtmaktadır."  

ORTALAMANIN ALTINDA 

Raporda, Türkiye'nin kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla düşük seyretmesinin, ülke notuna destek sağlayan temel faktörlerden biri olduğu belirtilerek, "2015 için yüzde 35,5 olarak öngörülen kamu borcu/GSYH oranı, 'BBB' medyanı olan yüzde 42,7 seviyesinin altında olup, aradaki farkın önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye lehine daha da açılması beklenmektedir" denildi. 

Hükümetin cevabı önemli 

Diğer ülkelerin de terörist saldırılarla karşı karşıya kaldığını anımsatan Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, "Bizim orada görmek istediğimiz devletin, hükumetin ne şekilde cevap vereceği" diye konuştu.

Negatif ve pozitif riskler dengede 

Fitch, ayrıca Türkiye'nin mevcut yatırım yapılabilir kredi notuna ve durağan kredi notu görünümüne ilişkin negatif ve pozitif risklerin büyük oranda dengede olduğunu belirtti.

Muhalefet partilerine vaat tepkisi 

SEÇİMLERLE şekillenen yüksek siyasi belirsizlik ortamında dahi, mali disipline bağımlılık anlamında, farklı kesimlerin siyasi desteği olduğu görülmektedir" denilen raporda, öne çıkan partilerin seçim kampanyalarındaki harcama vaatlerinin, haziran seçimleri öncesine ve geçici hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine kıyasla yüksek kalsa da orta seviyelerde seyrettiği belirtildi. 

Enflasyon ve büyüme tahmini 

Bu arada Fitch tarafından hazırlanan bir bilgi notunda da Türkiye'de büyümenin 2015'te yüzde 2,8, 2016'da yüzde 3, 2017'de ise yüzde 3,5 olarak gerçeklemesinin beklendiği belirtilirken, enflasyonun 2015'te yüzde 7,1, 2016'da yüzde 6,4, 2017'de ise yüzde 6 olacağı tahmini yer aldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...