Tgrt Haber
27 May 2022 09:47 - Güncelleme : 27 May 2022 10:29

Fiyatlar durmuyor! Akaryakıta üç gecede üçüncü zam: 25 TL'yi geçecek

Brent petrol dün, bulunduğu 111 dolar seviyelerini hızla terk ederek 117 dolara kadar yükseldi. 7 haftalık yükselişi 8. haftaya taşındığını gösteren bu durum petrolün son 2 ayın en pahalı seviyelerine işaret ediyor. Piyasalardaki yükseliş akaryakıta yeni bir zammı gündeme getirdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Fiyatlar durmuyor! Akaryakıta üç gecede üçüncü zam: 25 TL'yi geçecek
zam,benzin,motorin

Brent petrol 2 ay içindeki haftalık yükselişini gerçekleştirme yolunda. AB'nin Rusya petrolüne ambargo gündemi ve ABD’nin “sürüş sezonunun” yakınlaşması piyasayı yukarı yönlendiren etkenler oluyor.

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının belirleyicisi konumundaki Akdeniz piyasasında petrol ürünlerinin yükselişi devam ediyor. Bu durumda otogaz fiyatına gelen 36 kuruşluk zammı takip eden benzine 1 lira 43 kuruş, motorine 1 lira 38 kuruş değerindeki zammın ardından yeni bir zam daha gündeme geldi. Sektör kaynaklarının aktardığına göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere litrede benzine 70 kuruş, motorine 97 kuruş zam gelecek.

BRENT PETROL YÜKSELDİKÇE YÜKSELİYOR

Brent petrol bu hafta yaklaşık yüzde 4'lük bir kazanca doğru gidiyor. Avrupa Komisyonu'nun, Rusya'ya karşı önerilen yeni yaptırımlar için 27 üye devletinin oybirliğiyle desteğini aramaya devam etmesi petrol piyasasını diken üzerinde tutmaya devam ediyor. Ambargoya engel teşkil etme durumundaki Macaristan blok içinde yalnız kalıyor.

Macaristan’da yetkililer, ülkenin Rus ham petrolünden uzaklaşması ve ekonomisini buna uygun hale getirebilmek için 3,5 – 4 yıla ihtiyaç olduğunu söylüyor. AB ile bu yolda bir anlaşma sağlanana kadar önerilen petrol ambargosunu destekleyemeyeceklerini ifade ediyorlar.

Avustralya merkezli finans şirketi ACY Securities baş ekonomisti Clifford Bennett, "Gerçek arz kaybı ve Rusya'dan arzı kabul etmeyi reddetmenin artması, petrol ve gazın önemli ölçüde yükselmesine neden olacak" diyor.

ARKARYAKIT STOKLARI YETERSİZ, ARZ AZ

Reuters’da yer alan habere göre, 6 OPEC+ kaynağı verdiği demeçte, OPEC+’ın, 2 Haziran'daki toplantısında geçen yılki petrol üretim anlaşmasına bağlı kalarak artan fiyatları düşürmek için Batı'nın daha hızlı artış çağrılarını reddetmeye ve Temmuz üretim hedeflerini günde 432.000 varil artırmaya hazırlandığını bildirdi.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen haftaki beklenenden fazla azaldığını gösteren veri, fiyatların yüksek seviyelerde kalmasına neden oluyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) açıklamasına göre, ticari kullanımdaki ham petrol stokları 1 milyon varil azaldı ve 419 milyon 800 bin varile geriledi. Bununla beraber ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stoklarının ve benzin stoklarının da beklenenden az çıkması mevcut durumun kötüye gittiğini gösterdi. ABD, üreticiye Venezuela’dan petrol ithal etme yetkisi vermişti.

25 TL'Yİ GEÇECEK

Batıda yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın petrol ticaretinde Asya pazarına yöneldiği görülüyor. Arzın azalışına işaret eden göstergeler ve doların sürekli artışı sonucunda akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de zamlanarak devam etmesi kaçınılmaz oluyor.

Bu gece uygulanacak zamla birlikte, benzinin litresi İstanbul'da ortalama 24,99 TL'ye, Ankara'da 25,10 TL'ye, İzmir'de 25,11 TL'ye gelecek.

Motorinin litre fiyatı ortalama İstanbul'da 24,38 TL'ye, Ankara'da 24,49 TL'ye, İzmir'de 24,50 TL'ye yükselecek.

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cengiz30 Mayıs 2022 11:37

Bilmiyorum 2023 nasip olursa oylarımız Akp ye gitmiyecek

Sonraki Haber Yükleniyor...