Tgrt Haber
27 Haziran 2022 14:05 - Güncelleme : 27 Haziran 2022 14:18

G7’den Rus petrolü kararı: Sınırlama getirilecek

Rusya'nın petrol gelirlerini kısıtlamak ve yükselen enerji fiyatlarına karşı önlem almak için bir araya gelen G7 ülkeleri, Rus petrolüne fiyat kısıtlaması getirme kararı aldı.

G7’den Rus petrolü kararı: Sınırlama getirilecek
G7,Petrol,Petrol fiyatları,Rusya

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkeleri Rusya'nın petrol gelirlerini kısıtlamak ve yükselen enerji fiyatlarına karşı önlem almak için bir araya geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Şatosu'nda düzenlenen G7 zirvesinde Rus petrolüne fiyat kısıtlaması getirme kararı alındı. G-7 ülkeleri, Rusya’dan gelen petrol ve gaza olan bağımlılıklarını ve sınırlamaların kendi ekonomileri üzerindeki etkilerini azaltmak için yeni bir yol arıyor. Ülkeler aynı zamanda Kremlin’in enerji gelirini de düşürmeye çalışıyor.

Rus petrolünün fiyatının nasıl, ne zaman ve ne kadar sınırlandırılacağı henüz ortaya çıkmadı. Yetkililer, sınırı gerçekleştirmek için mekanizmanın üzerine hala çalışıldığını söyledi.

ABD’DEN KRİTİK AÇIKLAMA

Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, "Buradaki amaç Rusya'yı ekonomik olarak daraltmak, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i ana nakit kaynağından yoksun bırakmak ve Putin'in savaşının pompa üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olmak için Rus petrolünün fiyatını aşağı çekmeye zorlamak" dedi.

RUSYA’YA YAPTIRIMLAR İŞE YARAMADI, AKSİNE GELİRİ ARTI 

Petrol fiyatları hızla yükselmesinden dolayı küresel ithalat yasaklarına rağmen Rusya'nın petrol gelirleri arttı. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), savaşın ardından getirilen yaptırım ve kısıtlamalara rağmen Rusya'nın petrol gelirlerinin yüzde 50 arttığını belirtmişti. Ajans yayımladığı aylık raporda Rusya'nın 2022 yılında petrol ve türevi ürünlerden aylık olarak 20 milyar dolar kazandığını kaydetti. Liderler, Rusya'nın halen petrolünü satın alan ülkelerden elde ettiği geliri azaltmak için çalışmalar yürütecek.

G7 liderleri ayrıca, Ruslara ait özel askeri şirketler ve 500 yetkiliye yeni vize kısıtlamaları dahil olmak üzere bir dizi yeni yaptırım açıklamayı planlıyor.

YELLEN SİNYAL VERMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanı Janet Yellen müttefikleriyle Rusya’nın enerji gelirlerini sınırlayabilmek için düşük gelirli ülkelere etki etmeden Rusya’nın petrol fiyatlarına bir limit uygulama konusunda görüşmeler yaptıklarını söylemişti. Yellen, Putin’in gelirlerini baskılamak ve Rus petrolü fiyatını aşağıya çekmek için Avrupa, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerin enerji yaptırımlarını pekiştirecek fiyat limitleri ya da istisnaları konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Yellen bunu yaparken küresel piyasalara daha fazla petrol arzı yapılmasına da olanak verileceğini vurguladı.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...