Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Mart 2016 17:37

'Gazprom'un uyguladığı kısıntı hukuksuz'

Rusya'dan Türkiye'ye gaz ithalatı yapan şirketlerden Enerco, Gazprom'un Türkiye'ye gaz getiren özel sektöre uyguladığı kısıntının hukuki olmadığını belirtti.

'Gazprom'un uyguladığı kısıntı hukuksuz'
gazprom, türkiye,

Rusya'dan Türkiye'ye gaz ithalatı yapan şirketlerden Enerco, Gazprom'un Türkiye'ye gaz getiren özel sektöre uyguladığı kısıntının hukuki olmadığını ve mevcut anlaşmalar çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Enerco'dan yapılan yazılı açıklamada, Gazprom'un doğalgaz fiyatında acil artış talep ettiği ve gazı azaltmak yönünde şirketleri tehdit ettiği vurgulandı.

Resmi bir açıklama yapılmadan 24 Şubat’ta gaz akışının kısılmaya başlandığı belirtilen açıklamada, şun ifadelere yer verildi:

"Şirketimizin de içinde bulunduğu her bir özel ithalatçı şirket Gazprom Export (GPE) ile kontrat fiyatında bir revizyon yapılması hususunda Nisan 2015’te anlaşmışlardır. Bu revizyon ile kontrat fiyatı indirilerek kalıcı bir revizyon yapılmıştır, bu revizyon geçici değildir ve herhangi bir tarafın diğer tarafın onayı olmadan bunu değiştirme ya da iptal etme hakkı yoktur. Geçen yılın sonunda GPE, kontrat fiyatında revizyon talebinde bulundu. Kontratımız bu şekilde bir talebe müsade etmekle birlikte, tarafların müzakere etmesini, karşılıklı anlaşmasını veya son olarak tahkim yolunu gerektirmektedir. Görüşmeler yapıcı bir şekilde başlamıştır."

"Rus gazının Türkiye enerji piyasasındaki itibarını zedeleyebilir"

Kontrat kapsamında şirket tarafından ödenmemiş borcun bulunmadığı vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:

"Açık olmayan herhangi bir husus yoktur, kontrat çok açık ve nettir. Kontrat kapsamında herhangi bir tarafın tek taraflı olarak kontrat fiyatını değiştirmesi mümkün değildir. Bu gibi eylemlerden derin üzüntü duymaktayız, tarafların kontrat hükümlerine uyması gerekiyor. Özel Türk şirketleri Gazprom Export’un Türkiye’deki müşterileri olarak yıllardır Rus gazının Türkiye piyasasındaki fiyat ve konumunu savunmaktadırlar. Mevcut durum hem özel ithalatçılara çok büyük zararlar verebilir hem de Rus gazının Türkiye enerji piyasasındaki itibarını zedeleyebilir. Bu gibi eylemlerin son bulmasını ve konunun kontratlar kapsamında çözülmesini umuyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...