Tgrt Haber
09 Haziran 2022 22:52 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 23:41

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı Gelir Ortaklığı Senedi (GES) nedir? Kimler alabilecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni ekonomi paketinde ilk adımı açıkladı. Bakanlık, dövize karşı Türk Lirası'nın kullanımını teşvik etmek için gelire endeksli senet hamlesini atacağını duyurdu. Açıklanan metinde geçen GES ifadesinin ne olduğu merak edildi. Peki GES nedir? GES ne demek? GES'in açılımı ne? İşte ayrıntıları...

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı Gelir Ortaklığı Senedi (GES) nedir? Kimler alabilecek?
ges,EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomide atılacak yeni adımları akşam saatlerinde kamuoyuna duyurdu. Dolardaki artışa karşı atılan ilk adım gelire endeksli senet (GES) oldu. Pek çok vatandaş, bakanlığın açıkladığı GES'in anlamını merak etmeye başladı. Peki GES nedir? GES ne demek? Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinden kimler yararlanacak? İşte tüm ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni ekonomi paketi çerçevesinde doları düşürmek amacıyla ilk hamleyi yaptı. Buna göre bakanlık; döviz yerine TL'nin tercih edilmesini sağlamak için Gelire Endeksi Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) çıkaracak. Gelire Endeksli Senet'e yalnızca vatandaşlar yatırım yapabilecek. 

BAKANLIK İLK ADIMI DUYURDU: GES

Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi:

"Bugün (Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;

Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir."

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı Gelir Ortaklığı Senedi (GES) nedir? Kimler alabilecek?

GES NEDİR? GES NE DEMEK?

GES'in açılımı; Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi. GES ile yatırımcı, getirisi devlet kurumlarının gelirine endekslenmiş bir yatırım aracı satın almış olur. GES'lerde asgari kupon ödeme garantisi yani 'minimum ödeme garantisi' bulunur. İlgili devlet işletmesinin gelirinde düşüş olursa yatırımcının geliri bundan olumsuz etkilenmez. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...