Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 May 2022 10:39 - Güncelleme : 28 May 2022 10:58

Gıda krizinde yeni perde: Ayçiçek, buğday, tahıl, şeker derken şimdi de pirinç...

Rusya Tarım Bakanlığı, pirinç ihracatını yasaklamayı önerdi. Uygulamanın geçici olmak üzere 1 Temmuz’dan itibaren yıl sonuna kadar devrede olması değerlendiriliyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Gıda krizinde yeni perde: Ayçiçek, buğday, tahıl, şeker derken şimdi de pirinç...
rusya,pirinç,tahıl,buğday,şeker,gıda

Rusya’da 1 Temmuz'dan 31 Aralık 2022'ye kadar pirinç ihracatının yasaklanması önerildi. Tarım Bakanlığı, geçici olarak devreye almak istediği yasağın taslağını dün yayımladı.

Hükümetin ilgili kararname taslağı düzenleme taslaklarının federal portalında yerini alırken “iç piyasada istikrarın korumaya alınması” gerekçe olarak gösterildi.

Daha önce ayçiçek yağına kısıtlama, şeker ve tahıl ihracatına kısmi ve tam yasak uygulayan ülkenin son kararı en önemli besin maddelerinden olan çeltiğin üretim değerini ve fiyatlarını artıran gelişme oldu.

Yasaklama taslağına göre, Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkeleri Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan ise bu uygulamadan etkilenmeyecek.

HİNDİSTAN YASAKLAMAYACAK

Pirincin bir diğer küresel üreticisi olan Hindistan ise pirinç ihracatını kısma planına sahip değil. Yetkililer ülkede yerel arz artışının iyi durumda olduğunu belirtiyor. Hindistan ticaret ve hükümet kaynakları yeterli stoklara sahip olunduğuna işaret ederek ülkede yerel fiyatların devlet tarafından belirlenen destek fiyatlarından düşük olduğunu belirtti.

Haziran 2022'ye kadar olan hasat yılında, Hindistan'ın pirinç üretimi bir önceki yıl 121,1 milyon tondan 129,66 milyon tona sıçrayarak rekor kırdı.

TÜRKİYE DEVREYE GİRMEYE ÇALIŞIYOR

Türkiye 2019-2020 sezonunda çeltik üretimini 1 milyon tona çıkararak rekor kırmıştı. TÜİK verilerine göre, 2022 yılında yurt içi üretimde tahılın ön plana çıkacağı tahmin edildi. Son araştırmaya göre, savaş ortamında oldukça önem kazanan tahıl, ayçiçek ve meyve üretimi artırılacak.

Buna karşın Tarım ve Orman Bakanlığının duyurusunu yaptığı şekilde şeker imalatçısının ithalat yapmasının önünü açan tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Öte yandan Ukrayna’nın limanlarında bekletilen tahıl gemilerinin de Türkiye’nin hem Rusya hem Ukrayna ile yürüttüğü müzakereler ile dünyaya açılması planlanıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mustafa Tumtaş 30 Mayıs 2022 13:04

Bizi dışa bağımlı etiler içimizdedeki hayinler hemen sıtoka başlarlar allah islah etsin inşallah

Mustafa29 Mayıs 2022 18:08

Biz ne rusya,nede hindistanız.Bizim ülkemizde pirinçte var,buğdayda.Bizim çiftçilerimiz böyle giderse tarlalarina bu ihracat yüzünden bir şey ekmeyecekler.NE MUTLU TÜRKUM DİYENE.NE MUTLU TÜRK ÇİFCİLERİNE

Murat28 Mayıs 2022 21:29

Yazık üzüldüm bizde tarla da yok napaciiik

Sonraki Haber Yükleniyor...