Tgrt Haber
15 Nisan 2022 09:47 - Güncelleme : 15 Nisan 2022 09:58

Gıda zamlarına bu kez de dijital fren! Gıda zinciri izlenecek, üretici korunup tüketici kollanacak

Son dönemlerde gelen fahiş zamların ardından temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi dahi fiyatlardaki dalgalanmayı önleyemedi. Bunun üzerine Ekonomi Koordinasyon Kurulu, anlık ürün takibi sağlayan dijital bir sistem kurulması kararı aldı.

Dijital takip sistemi ile gıda ürünleri üretim, toptan ve perakende aşamalarının tamamında anlık olarak takip edilebilecek.
Dijital takip sistemi ile gıda ürünleri üretim, toptan ve perakende aşamalarının tamamında anlık olarak takip edilebilecek.

Gıda fiyatlarında uygulanan fahiş yükselişleri durdurmak adına bu kez de dijital fren sistemi kullanılacak. Anbean takip edilecek olan gıda zinciri ile farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde, hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespit edilecek. Böylece yeni sistemle birlikte üretim deseni verileri oluşturularak hem tüketici hem de üretici memnun olacak.

ÜRETİM, TOPTAN VE PERAKENDE ANLIK İZLENECEK

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun planladığı dijital takip sistemi ile gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı ürünler anlık olarak takip edilebilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, önceki gün toplanan kurul, küresel tedarik zincirlerindeki değişimi ve artan küresel emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini masaya yatırdı.

Sabah’ın haberine göre, toplantıda gıda, emtia fiyatlarındaki gelişmelere yönelik tedbirler, tarımsal üretimin artırılması, gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesine yönelik önlemler değerlendirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ürün takibini anlık olarak yapılmasını sağlayacak dijital bir sistem kurulması kararı alındı. Yeni sistemle üretim, toptan, perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık izlenecek.

SİNYALE GÖRE EYLEM

Farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Ürün bulamama riski azaltılacak, olağanüstü haller daha iyi yönetilecek. Üretim deseni verileri oluşturulacak, tarım ürünlerinin üretim planlaması kolaylaşacak.

DIŞ TİCARET VE VERGİ TESPİTİ

Sistem sayesinde kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirler devreye girecek. Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine ilişkin veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret, vergi konularında tedbirler tespit edilecek. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik önlemlerin geliştirilmesine katkı sunacak.

ENERJİ FİYATLARININ ETKİLERİ AZALTILACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında önceki akşam gerçekleştirilen EKK sonrası yapılan açıklamada da artan enerji fiyatlarının etkilerini yönetebilmek üzere ek finansman imkânlarıyla enerji verimliliğini artıracak ilave önlemlerin değerlendirildiği belirtildi.

Enflasyon beklentilerinin iyileştirilmesine ilişkin tedbirler, bütçe imkânlarının etkin kullanımına yönelik alınabilecek aksiyonlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kalifiye insan gücünün geliştirilmesine yönelik önlemlerin de değerlendirildiği ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...