Tgrt Haber
19 Temmuz 2022 14:10 - Güncelleme : 20 Temmuz 2022 14:14

Ekonominin gözü Merkez Bankası'nın faiz kararında! İslam Memiş'ten kritik yorum: TL de dolar da etkilenecek

ABD'de açıklanan son enflasyon verilerinin ardından piyasalarda gözler faiz kararlarına çevrildi. Yurt içi para ve altın piyasalarının yönünü belirleyecek TCMB ve ECB'nin faiz kararlarının döviz kurunda yaşatacağı dalgalanma merak edilirken Finans Analisti İslam Memiş, kritik uyarılarda bulundu. Şu ana kadar Her iki merkez bankasının faiz artırımına gitmediğini hatırlatan Memiş, TCMB ve ECB'nin alacağı kararların TL’nin performansı üzerinde etkili olacağını belirtti. Faiz kararlarının yanı sıra Türkiye, İran ve Rusya'nın üçlü zirvesi ve gıda krizinin masaya yatırılması piyasaları etkileyecek bir diğer gelişme olarak dikkat çekiyor.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Ekonominin gözü Merkez Bankası'nın faiz kararında! İslam Memiş'ten kritik yorum: TL de dolar da etkilenecek
İslam Memiş,Fed,Merkez Bankası,Altın,,Euro,Bitcoin

Yurt içi para ve altın piyasaları bu hafta toplanacak olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı toplantısına kilitlendi. Piyasalarda yılın başından bu yana her iki merkez bankası da faiz artırımına gitmemesiyle öne çıktı. Bunun sonucunda TL de Euro da dolar karşısında değer kayıpları yaşadı. Öte yandan Tahran’da İran, Rusya ve Türkiye liderleri bir araya gelerek gıda krizini masaya yatırması piyasalar tarafından olumlu algılandı. ECB’nin bu hafta faiz artırımına gitmesi beklenirken TCMB’nın faizi pas geçmesi gündemde. Haliyle vatandaşın gündeminde “Dolar yükselecek mi?, “Altın düşecek mi?” gibi sorular yer alıyor.  Finans Analisti İslam Memiş, bu haftaya özel dolar uyarısında bulundu.

SAATLİK ÜCRETE GEÇİLECEK 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ilerleyen zamanlardan çalışma saatlerinin kısalacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Peki bu ne anlama geliyor? Çalışma sürelerinin kısaltılmasına yönelik çalışmaların yeni sistemin bir uzantısı olduğunu vurgulayan İslam Memiş, bunun Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanmaya başlandığını söyledi. Türkiye’nin de bu sürece dahil olacağını kaydeden Memiş, “Teknoloji ve robotun devreye girmesiyle insan gücüne ihtiyaç azalacak. Bu yeni sistemler insan gücünü ekarte edecek. İnsanlar fazla gelir elde edemeyecek. Dijital çağın insanları ezdiği bir dönemden bahsedeceğiz. Yakın zamanda Türkiye'ye saatlik çalışma sistemi gelişecek. Bu durumda insanların geliri azalacak, saatlik ücret konumuna geçecek” dedi. 

BU HAFTA PİYASA HAFTASI 

TCMB ve ECB’nin alacağı faiz kararlarının piyasalara yansımasını değerlendiren Memiş, şunları söyledi: 

"Her iki merkez bankası da bugüne dek faiz artırımı yapmadı, bu nedenle her iki para birimi de sert değer kayıplarına uğradı. Euro/dolar paritesi eşitlendi. ECB, acilen faiz artıracak. Türkiye faiz artırmamakta ısrarlı ancak yıl sonuna kadar faiz artırmak zorunda kalabilir. Bu hafta dolar endeksinde geri çekilme var ancak TL/dolar 17.56 seviyesinde. Her iki Merkez Bankasının faiz kararı TL’nin performansı üzerinde etkili olacak.  Faiz artırımı yapılsa mantıklı olurdu. Bu hafta piyasa haftası. Faiz artırılsa bu kadar yüksek dolar kuru ve maliyetler görmezdik. Zamanında yapılamayan hamleleri sonra yaptığınızda istenilen etki olmayabilir.”

Önümüzdeki bir ya da 2 ay boyunca enflasyonda bir miktar düşüşler olacağını kaydeden Memiş, enerji krizinden dolayı dünyada pek çok ülekde elektriklerin kesilebileceğini söyledi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...