Tgrt Haber
11 Ocak 2022 17:45

Gözler Fed kararında: Dolarda kritik seviye kırılabilir

Türkiye'nin kur garantili TL mevduat hesabını devreye almasıyla sakinleşen dolar kurunun, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz arttırma ihtimalinin güçlenmesiyle direnç noktası olan 14 TL seviyesini kırılabileceği öngörülüyor. "Dolar yükselir mi, düşer mi" sorusunun cevabını merak eden vatandaşları da yakından etkileyecek bu tahmin 'kur korumalı TL mevduat sistemi'nin de ilk sınavı olacak.

Gözler Fed kararında: Dolarda kritik seviye kırılabilir
ABD Merkez Bankası,fed,dolar,dolar tl kuru

ABD Merkez Bankası'nin (Fed) yüksek enflasyonu aşağıya çekmek için faiz arttırımana gitme ihtimali, bir kez daha gözleri dolar/TL kuruna çevirdi. Türkiye'de ekonomi yönetiminin kur garantili TL mevduat hesabını devreye alması ile gerileleyen dolar fiyatı için 14 TL direnç seviyesi olarak görülüyor. Anketlere göre Fed'in 'yüzde 90 ihtimal' ile faiz artıracağı konuşulürken bu kararın Türkiye'deki yansıması da hükümet ve ekonomi çevreleri tarafından yakından takip ediliyor. "Fed faiz artırırka dolar yükselir mi" sorusunun cevabı da vatandaş tarafından merak ediliyor.  

DOLAR SAKİN AMA FED BASKISI GÜNDEMDE

Yüksek enflasyonla mücadeleyi odağına alan ABD Merkez Bankası'nın 16 Mart'taki kritik toplantısında, "yüzde 90 ihtimal" ile faiz artırması bekleniyor. Anketlere yansıyan bu tahmin ekonomi çevrelerinin ana gündem maddelerinden biri olurken haftaya 13,87 TL seviyesinden başlayan dolarda sakin seyir bugün de sürdü. Kur 13,68-13,88 TL bandında yatay hareketine devam etti.

Fed Başkanı Powell, (TSİ) 18:00’da ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne, Başkan adaylığı için bir sunum gerçekleştirecek. Senatörlerin sunum sonrasında soracağı sorulara Powell tarafından verilecek cevaplar yatırımcıların radarında olacak. Fed’in 26 Ocak toplantısı öncesinde yapılacak bu sunum, doların yönü için de kritik öneme sahip. Yatırımcılar "Dolarda kritik 14 TL seviyesi aşılacak mı" sorusuna cevap arayacak. 

DOLAR KRİTİK SEVİYEYİ GEÇER Mİ?

Analistler "Geçen cuma günü beklentileri karşılamayan tarım dışı istihdam verileri sonrasında dolar gerilemişti. Ancak yurt dışında risk alma iştahının azalması ve Fed’in para politikası sıkılaştırma beklentileri ile, dolara olan talebin de artması bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın mesajlarında 'şahin' ton yükselirse, dolarda ana direnç olan 14 TL seviyesi kırılabilir. Muhtemel geri çekilmelerde ise ilk etapta 13,50 TL desteği test edilebilir" uyarısında bulunuyor.

Fed'in 2022 yılında iki ve 2023 yılında üç kez faiz artırımına gitmeyi planladığı öngörülüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) varlık alımlarını azaltma hızını, Ocak ayından itibaren ikiye katlayarak aylık 30 milyar dolara çıkarması, Mart ayında da bu süreci tamamlaması ekonomo çevrelerinin beklentisi... Fed Başkanı Powell, varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırarak, bunu ilk planlandığı 2022 yılının ortasından birkaç ay daha önce sonlandırmayı düşünmenin uygun olacağını duyurmuştu. 

FOMC’nin, enflasyonun “geçici” olmasını bekledikleri yolundaki referansın, Powell’ın Kasım ayında parlamenterlere bu söyleme son verilmesinin zamanının geldiğini söylemesinin ardından, kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

KUR KORUMALI TL MEVDUAT SİSTEMİNİN İLK SINAVI

Fed'in faiz kararı Türkiye'de hassas dengede seyreden dolar fiyatı için de belirleyici olacak. Ekonomi çevreleri kur garantili TL mevduatının ilk aşamada kur fiyatını baskılamasını olumlu yorumlamıştı. Dolar ve eurodan TL mevduata geçişler 100 milyar TL'yi geçmişti. Merkez Bankası'nın dolara 5 kez müdahale etmesinin ardından devreye alınan çözümün Fed'in faiz arttırmasıyla ilk sınavını vermesi bekleniyor. 

Fed Başkanı Powell, Senatoda yapacağı konuşmasından çok, sorulara vereceği cevap dolar kuruna etki edecek.

Powell'ın ikinci dönem için Fed Başkanlığına adaylığı kapsamında ABD Senatosu'nda yapacağı konuşmanın metnini bu sabah yayınlamıştı.

Buna göre Powell, ABD ekonomisinin Kovid-19 salgınının arifesinde 11 yıllık rekor uzunlukta bir büyüme yaşadığını ve işsizliğin 50 yılın en düşük seviyesinde olduğunu, ancak bu tablonun salgın nedeniyle neredeyse bir gecede değiştiğini belirtti.

Ekonominin bugün son yıllardaki en hızlı temposunda büyüdüğünü ve iş gücü piyasasının güçlü olduğunu belirten Powell, ancak zorlukların devam ettiğini vurguladı.

Powell, "Devam eden salgına rağmen ekonomi hızla güçlendi. Bu durum, kalıcı arz ve talep dengesizliklerine ve darboğazlara, dolayısıyla yüksek enflasyona neden oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Jerome Powell'ın 2018'de başladığı Fed Başkanlığında görev süresi şubat ayında dolacak. ABD Başkanı Joe Biden, 22 Kasım 2021'de Powell'ı Fed Başkanlığına ikinci dönem için aday göstermişti.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...