Tgrt Haber
29 Eylül 2021 09:13

Gram altın '500 TL dönemi'ne girdi

ABD Hazine tahvil faizindeki artış ve dolar uluslararası piyasalarda yeniden gücü eline alması altın fiyatlarını baskılıyor. Haftaya 1759 dolar seviyesinde başlayan ons altın çarşamba günü 1740 dolar seviyelerinde bulunuyor. Gram altın ise rekor kıran doların peşinden yüzünü 500 TL seviyesine çevirmiş durumda. İşte altın piyasalarında son durum ve uzmanların analizleri...

Gram altın '500 TL dönemi'ne girdi
gram altın,,altın,,ons altın,

ABD 10 yıllık tahvil faizinin 1.55 ile son üç ayın zirvesine çıkması ve dolar cephesindeki kuvvetlenmeyle altın fiyatları baskı altına girdi.

ABD’de varlık alımlarının yakın bir zamanda azaltılacağı ve Fed'in 2022 yılında iki faiz artırımına gidebileceğinin oluşturduğu endişelerle 6 haftanın dip seviyelerinde kalmaya devam ediyor. Yeni haftaya 1759 dolar seviyesinden başlayan ons altın Salı günü yüzde 1’den fazla değer kaybederek 1728 dolar seviyesine inmişti. Bugün ise yönünü bir miktar yukarı çeviren ons altın 1740 dolardan işlem görüyor.

ALTIN FİYATINDA KRİTİK SEVİYELER

Analistler ons altının 1760 dolar seviyesini aşamaması durumunda, bunun daha fazla arza ve aşağı yönlü bir genişlemeye yol açabileceğini belirtiyor ve analizinde şu seviyelere işaret ediyor.

Ayrıca Fed'in varlık azaltımının ardından faiz artırımına gideceğinin konuşulmaya başlanmasının, altın için kötü haber olduğunu söylüyorlar. Analistler, Fed'in varlık azaltımının ardından faiz artırımına gideceğine işaret etmesinin altın için iyi bir haber olmadığını belirtirken, altın fiyatlarının daha da azalma riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Stratejist David Song, “Hazine menkul kıymetleri ve Mortgage Destekli Menkul Kıymet alımlarını azaltma planları, daha yüksek ABD faiz oranlarına işaret ettiği için altının cazibesini azaltabilir. Ancak merkez bankası para politikasını normalleştirmek yerine, daha erken bir zamanda normalleştirmeye daha fazla isteklilik gösterirse, külçe altın daha aşağı yönlü bir kaderle karşı karşıya kalabilir” dedi.

GRAM ALTIN DOLARDAN GÜÇ BULUYOR

Zayıf TL karşısında dün de 8,89 seviyesini test ederek rekor kırmak isteyen dolarI ve küresel altın fiyatlarındaki düşüşü takip eden gram altın fiyatı 15 Temmuz’dan bu yana ilk defa 500 TL’nin üzerini görmüştü. Gram altın şu sıralar 496 liradan eş değiştiriyor.

“500 LİRANIN KIRILACAĞI DÖNEMLERE GİRDİK”

Altın fiyatlarına dair beklentilerini açıklayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Ons altında ne kadar gerileme görsek de altın ve gümüşün gram fiyatında düşüşlerin sınırlı kalacağını göreceğiz. Herhangi bir düşüş beklemememiz gerektiğini, her düşüşün de orta ve uzun vadede alım fırsatı sunduğunu belirtmek istiyorum. Ama dünyadan gelen ‘düşüş’ haberlerini yatırımcılar gram bazında zannediyor. Bu yüzden ons ve gram altını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Bu yüzden gram altındaki düşüşler sınırlı kalıyor ve 480 TL’nin altına sarkmıyor. 490 TL’nin üzerine ataklar gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yüzden doların yükselişi gram altının da yükselişi anlamına geliyor. Tahminlerime göre ise önümüzdeki ay 500 TL seviyesinin kırılacağı dönemlere girdiğimizi anımsatmak isterim” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...