Tgrt Haber
29 Aralık 2021 08:04

Gram altın ne kadar? Altın fiyatında yükseliş devam edecek mi? İslam Memiş altın yorumu

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni ekonomi programı, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemi ile dolar/TL kurunda sert düşüş yaşanırken değer kaynı altın fiyatları üzerinde etkili oldu. Haftaya yükselişle başlayan gram altın ''Altın yükselecek mi düşecek mi?'' sorularına neden oldu. İslam Memiş dalgalanmamın ve geniş makas aralığının birkaç hafta devam edeceğini belirtirken vatandaşlar ''Gram altın ne kadar? Çeyrek altın kaç TL?'' sorularına cevap arıyor.

Gram altın ne kadar? Altın fiyatında yükseliş devam edecek mi? İslam Memiş altın yorumu
dolar,,altın,,islam memiş,,merkez bankası,

Gram altın geçtiğimiz haftayı düşüşle 639 TL’den kapatırken yeni haftada ibresini yukarı yönlü çevirdi. ABD Merkez Bankası Fed yılın son faiz kararı toplantısında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacaklarını açıklaması ve gelecek yıl 6 defa faiz artıracağını bildirmesiyle gram altın üzerinden etkili ons altın fiyatları yükselişe geçti. Analistler küresel altın piyasasında Noel ve yılbaşı tatili nedeniyle sakinlik olduğunu belirtirken ons altın 1807 dolardan işlem görüyor. Omicron varyantı ile ilgili alınan yeni tedbirler küresel altın fiyatına etki ederken ekonomistlerden ABD dolarının değer kaybetmesinin altın fiyatına destek olduğunu yorumu geldi. 

ALTIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEK Mİ? 

Gram altın yıla 454 lira ile başlayarak 19 Şubat’ta 394 liraya geriledi. Geçtiğimiz pazartesi 1060 TL ile rekor kıran gram altın 29 Aralık Çarşamba 690 TL seviyelerinden işlem görüyor. Dolar/TL kurunda yaşanan hareketliliğe bağlı olarak gram altın dalgalanması devam ederken Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu yeni yıl için altın yorumu yaptı. Şatıroğlu 'Ons altına gelecek olursak çok önemli bir detay var ve bu gram altın yatırımı olanları da ilgilendiriyor. Ons altında hareketli ortalama güzel işaretler veriyor. 1805 dolar üzerinde kapatma meydana gelirse bu benim için yükselişler başlamış demektir. Peki ondan sonra ne olabilir? Yeni yılla beraber ons altın 1820 dolar seviyesini aşabilirse o zaman çok farklı bir süreç bizi bekliyor demektir. Ondan sonra ons altın 1877 Dolar seviyesini hedef olarak seçecek. Oradan da ons altın 1960 dolar seviyesine doğru hareket eder. Ons altın için çok kritik 2 haftalık bir süreç var’' diyerek 2022 yılının ilk haftasına işaret etti. 

Altın fiyatlarında makas aralığının geniş olduğunu belirten altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın fiyatında yaşanan yükseliş hakkında yapılan ''Düşüşler bitti yükselişe geçti'' ifadelerinin doğru olmadığını ve dalgalı bir piyasa bulunduğuna dikkat çekti. Hareketliliğin birkaç hafta devam edeceğini ve sonra oturacağını vurguladı. İslam Memiş aynı zamanda yatırımcıları geniş makas aralığı olan banka ve kuyumculara karşı ''hep buradan alışveriş yapıyorum'' algısıyla ısrarcı olmamaları gerektiği konusunda uyardı. Dolar/TL hareketliliğine bağlı olarak çeyrek altın 1.167 TL’den alıcı buluyor. 

Gram altın ne kadar? Altın fiyatında yükseliş devam edecek mi? İslam Memiş altın yorumu

ALTINDAN TL’YE GEÇENE MERKEZ BANKASI’NDAN DESTEK

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ yürürlüğe girdi. Karara göre tebliğin amacı, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak gösterildi. Buna göre, 28/12/2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilecek. Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınır ve karşılığı Türk lirası ilgili bankaya aktarılacak. Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılacak.

Vade sonunda Türk lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.
Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak.

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Nureddin Nebati yastık altı birikimlerin sisteme kazandırılması hakkında açıklama yapmıştı. Bakan Nebati ''Vatandaşın, tahmini büyüklüğü 5 bin ton ve değeri ise 280 milyar dolar olduğu tahmin edilen yastık altındaki varlıkların ekonomiye kazandırılması için yeni paketler geliyor. 280 milyar doların yüzde 10'u gelse ülkede dövize ihtiyacımız kalmayacak'' ifadelerine yer vermişti. 

DOLAR KAÇ TL? 

Dolar fiyatı geçtiğimiz hafta 18 TL rekorunu kırmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ve ekonomi açıklamalarının ardından sert düşüşe geçti. Dövize endeksli TL mevduat sistemi açıklanmasıyla dolar 11 TL seviyelerinden işlem görüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı hakkında önemli açıklamalarda bulunurken yatırımcılar altın fiyatı üzeirnden etkili olan dolar tahmini için bekliyor. 

Erdoğan ''Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak'' sözlerine yer verdi. Açıklamaların ardından 10 TL seviyelerine gerilen dolar hakkında Nureddin Nebati ''İlk adım finansal istikrarın sağlanması ve güven ortamının tecelli etmesiydi. Döviz aldı başını gidiyor gibi algı oluşturulmaya çalışıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız hep söylüyordu; bu bir köpüktü. Harp yöntemleri pazartesi akşamı çöktü. Bizim için önemli olan o akşamdı. Finansal istikrar sağlanırsa, o dolarizasyonu engelleyecek adımlar atarsanız güven artar’’ 

Dolar tahmini sorularına İslam Memiş 10 TL altının sürpriz olmayacağı şeklinde cevap verirken ''Döviz kurunda köpük bir fiyatlanma vardı. Bu balon patladı ve ciddi bir düşüş yaşandı. 10 ve 9,60 seviyesi normal bir seviye. Şu an normalin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Dolar kurundaki ve piyasalardaki normalleşme devam ettikçe yabancı para birimlerindeki gerilemenin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum'' dedi. 

İSLAM MEMİŞ ALTIN VE DOLAR YORUMU 

Piyasalardaki hareketlilik devam ederken yatırımcılar İslam Memiş altın ve dolar yorumuna odaklandı. İslam Memiş konuşmasında ''Dolar bugüne de yükselerek başladı. Dolarda direnç seviyesi 12,50 TL’dir. Gram altında direnç seviyesi 750 TL’dir.” Doların tekrar test edildikten sonra düşebileceğini vurgulayan Memiş, “Doların psikolojik direnç seviyesi 10 TL’dir. Bu yukarı doğru kırıldığı için yükseliyor. Dövizle ticaret yapan yatırımcıya kademeli alım yapmalarını öneririm. 10-11 TL bandında yüzde 50 ihtiyaçlarını görebilirler. Daha aşağı düşmesi durumunda da ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilirler'' değerlendirmesine yer verdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...