Tgrt Haber
03 Ocak 2022 08:09

3 Ocak altın fiyatları: Gram altın ne kadar? 2022'de yükseliş sürecek mi?

Yılın ilk işlem gününde vatandaşlar canlı altın fiyatlarını takip ediyor. Türkiye’ye 3 Ocak Pazartesi yoğun bir ekonomi gündemi beklerken geçtiğimiz yıl 18 TL sınırını aşarak gram altın fiyatı üzerinde etkili olan dolar Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemi ardından düşüşe geçerek yeni yıla 13 TL seviyelerinde giriş yaptı. Gram altın 2021 yılında 1060 seviyelerini görürken yeni ekonomi programı ile 600 TL sınırı gerilerken yeni yılda yükseliş trendine uydu. 2022 yılının en çok kazandıracak yatırıma aracını arayan vatandaşlar ''Gram altın ne kadar? Çeyrek altın kaç TL? Altın yükselir mi?'' sorularının cevabını arıyor. İşte piyasalarda son durum ve İslam Memiş altın tahmini.

3 Ocak altın fiyatları: Gram altın ne kadar? 2022'de yükseliş sürecek mi?
altın,,gram altın,,çeyrek altın,,islam memiş,

2022 yılının ilk işlem günü 3 Ocak Pazartesi yatırımcılar ve vatandaşlar altın fiyatları hakkında araştırma yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemi ile 18 TL rekorundan 10 TL seviyelerine gerileyen tekrar yükselişe geçerek 13,43 TL seviyelerinden işlem görmeye başladı. Gram altın fiyatı üzerinde etkili olan dolar/TL kuru hareketliliği altın fiyatlarına da yansıdı. Ekonomistler yeni sistemin oturmasının birkaç hafta sürebileceğini belirtirken bu süreçte yatırımcıları geniş makas aralığı ve kurdaki dalgalanmaya karşı uyardı. İşte yeni yılın ve haftanın ilk işlem gününde altın piyasaları hakkında bilmeniz gerekenler. 

3 OCAK GRAM ALTIN NE KADAR? 

Gram altın fiyatında dalgalanmalar devam ederken 2022 yılında varlıklarını korumak isteyen yatırımcılar analistlerden gelecek altın tahmini üzerine yoğunlaştı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dolar/TL kuru ve gram altın fiyatı dengesine dikkat çekerek “Altın onsunun karşılığı dolardır. Altını satıp Dolar alırsın, Doları satıp altın alırsın. Bu işlemi yapanlar zarar etmez. Çünkü açıkta değilsin. Dolar yükseldiğinde gram altın yükseliyor. Dolar düştüğü zaman gram altın da düşüyor” ifadelerini kullandı. 

2021 yılına 454 lira ile başlayan gram altın 2022 yılının ilk işlem günü 3 Ocak Pazartesi 789 TL’den işlem görüyor. Ons altın geçtiğimiz yıla 1.885 dolarla giriş yaparken 2022 yılında 1.826 dolardan el değiştiriyor. 

İSLAM MEMİŞ ALTIN TAHMİNİ 

Dolar/TL kurunda yaşanan hareketliliğin 3 ay boyunca devam edebileceğini söyleyen İslam Memiş Kur Korumalı TL Mevduat hesabı ve yastık altı altınların piyasaya kazandırılmasına yönetlik düzenlemeleri değerlendirdi. İslam Memiş "Devlet, döviz fiyatları emtiya fiyatları yükselse de senin garantin benim diyor. Bunda çok güzel bir avanaj var eğer üç beş aylık bir yatırım düşünen varsa bunu değerlendirmesi gerekiyor. Ama diğer yandan ben bir yıllık yatırımcıyım benim fiyatlarla işim yok benim miktarla işim var diyen yatırımcılar, o yatırım çeşitliliği yine kendi tercihiyle alakalıdır. Kimi insanlar altın almayı sever kimi insanlar gümüş almayı sever kimi insanlar döviz almayı sever ama her ne yatırım aracına yatırım yapıyorsanız yapın mutlaka yüzde 25’lik dilimlerle hepsinden karışık olmalıdır” ifadelerine yer verdi. İslam Memiş altın yatırımcısının sabırlı olmasını tavsiye ederken dolar/TL kuru ve altın fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı geçtiğimiz yılın kazananının uzun vadeli yatırımcılar ve varlıklarını koruyanlar olduğunun altını çizdi. 

3 Ocak altın fiyatları: Gram altın ne kadar? 2022'de yükseliş sürecek mi?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 2022 yılında Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırım sürecine başlayacağını ve doların uluslararası piyasalarda güçlü duruşunu koruyacağına vurgu yaptı. Memiş bu durumun ons altın üzerinde baskı oluşturacağını ve elinde doları olanın daha kolay altın alımı yapabileceğini söyledi. 

Analistler dalgalı kurun yaklaşık 3 ay devam edeceğini ve bu süreçte ''düştü zarar ettim yükseldi kar ettim'' düşüncesinin doğru olmadığını ifade etti. Bunun yerine düşüşlerde elimde Türk lirası olanın alım yapılmasının yükselişlerde satmadan yola devam etmenin daha karlı olacağını vurguladı. 

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 

Altın fiyatları yeni yıla 6 haftanın en yüksek seviyesinde giriş yaptı. Altın fiyatları 2021’i son 6 senedeki en kötü performanslarından biriyle kapatıtken vatandaşlar yeni yılın ilk işlem günüde ''Çeyrek altın ne kadar?'' soruna odaklandı. Çeyrek altın 3 Ocak Pazartesi 1.346 TL seviyelerinden alıcı buluyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...