Tgrt Haber
05 Ekim 2021 10:07

Gram altın yatırımcısı mutlu: 3 aylık kazanç 50 liraya yaklaştı

Altın fiyatları üzerinde Fed’in baskısı devam ediyor. Varlık azaltımının yanı sıra Fed üyelerinin hisse senetlerindeki pozisyonları da altın fiyatını baskılarken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten değerli metal yatırımcısına 'manipülasyona kapılmayın' uyarısı geldi. 9 Haziran'da en düşük 459 lirayı gören gram altın ise5 Ekim sabahında 501 liradan işlem görerek yaklaşık 3 ayda yatırımcısına 42 lira kazandırdı.

Gram altın yatırımcısı mutlu: 3 aylık kazanç 50 liraya yaklaştı
altın,gram altın

ABD’de artan enflasyon endişeleri nedeniyle tahvil faizindeki yükseliş eğilimi ve Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl tapering’e başlayacağı, 2022’de ilk faiz artırımını gerçekleştireceğine yönelik beklentiler altın fiyatlarını baskı altında tutuyor.

Geçen hafta 1722 bölgesinden yaşanan yükselişini yeni haftanın ilk  işlem gününde sürdüren ons altın dün 23 Eylül'den bu yana ilk kez 1770 dolar seviyesinin üzerini gördü. Ons altın Salı sabahında göre yüzde 0,60 kayıpla 1759 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, ABD'de enflasyonun beklendiği kadar geçici olmayacağı,  öngörülenden daha uzun süre yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalacağı yönündeki değerlendirmelerin altın fiyatına destek vermeye devam edeceğini öngörseler de, Fed'den beklenen varlık alım azaltımı kararı öncesinde 1740-1785 dolar/ons bandının dışına çıkılamayacağını savunuyorlar.

GRAM ALTIN 500 LİRAYI SEVDİ

Gram altın, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sonrası 8,95 seviyesine çıkarak rekor kırmasıyla 15 Temmuz’dan sonra rotasını yeniden bu seviyenin üzerine döndürmüştü. Gram altın 500 lira seviyelerindeki hareketlerini bugün de korumaya devam ediyor.

9 Haziran'da en düşük 459 lirayı gören gram altın 5 Ekim'de 501 liradan işlem görüyor. 

“MANİPÜLASYONA KAPILMAYIN”

Altın yatırımcısını manipülasyona karşı varlıklarını ellerinde tutmaları gerektiği konusunda uyardıklarının altını çizen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Aynı düşüncem devam ediyor. Özellikle uzun vadeye baktığımız zaman değer artışları mutlaka devam edecektir. Fed Başkanı’ndan tutun, Fed üyelerine kadar hisse senedi satın aldıkları ve manipülasyon yaptıkları ortaya çıkıyor. Şu anda dünya Fed üyelerinin hisse senetlerindeki pozisyonlarını konuşuyor. Bunlar söylemle altın ve gümüş fiyatlarını baskılarken, bir yandan da Fed kararından önce hisse senedi almışlar. Bu hiç etik değil. Çok yakında da Fed üyelerinin yargılanmasını bekliyorum” dedi.

“ALTIN EN ÇOK KAZANDIRAN EMTİA OLMAYA DEVAM EDECEK”

“Dünyada ciddi bir manipülasyon var. Ve bunu yapanların da merkez bankası üyesi olması beni şaşırttı. O yüzden yatırımcılar çok uyanık olmalılar” diyerek sözlerini sürdüren İslam Memiş, “Altında ‘daha çok düşecekmiş’ yanılgısı içinde bulunulmamalı. Altın, gümüş ve kripto paralarda çok yakında yeni tarihi zirveler görülecektir. Dünya ekonomi sistemi çökme eğiliminde. Her geçen gün olumsuz haber akışları gelmeye devam ediyor. Dünyanın rezerv para birimi altındır. Ve bu taraftaki değer artışları önümüzdeki yıllarda da yatırımcısına en çok kazandıran emtia olmaya devam edeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...