Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Ağustos 2021 10:50

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Gramaj hilesi yapanlar yandı

Birçok gıda ürününde uygulanan gramajı azaltıp fiyatı sabit tutan kişi ve firmalara karşı Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Gramaj hilesi yapanlar yandı
Gıda,Zam,Ticaret Bakanlığı

Ambalajlı ürünlerin paket içeriğinin gramajını değiştirip fiyatını değiştirmeyenlere karşı sıkı takip başladı.Ticaret Bakanlığı tarafından izin ve onay verilen gramajların dışından paketlenip satılan ürünlerin denetimleri sıkılaştırıldı. ‘Gizli zam’ yaparak tüketiciyi dolandıranlara karşı inceleme başlatıldı. 

Bakanlığa ulaşan tüketici başvuruları ve incelemeler neticesinde, ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçülerin azaltılmasına karşın ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmediği, bu yolla tüketicinin dolandırıldığı belirlendi.

81 İL MÜDÜRLÜĞÜNE TALİMAT VERİLDİ

Özellikle temel ihtiyaç maddeleri ve gıda ürünlerinin üreticisi konumunda olan firmaların, yasal düzenlemelere uygun şekilde faaliyet göstermelerinin basiretli tacir olmanın gereği olduğunu değerlendiren Bakanlık, tüketicilerin haksız ticari uygulamalara karşı korunması amacıyla ülke çapında denetimlerin etkin gerçekleştirilmesi için 81 il ticaret il müdürlüğüne talimat verdi. Ayrıca temel ihtiyaç maddeleri ve gıda ürünlerini piyasaya arz eden firmaların üyesi olduğu sivil toplum ve meslek kuruluşlarına, üyelerinin yasal düzenlemelere uygun davranmaları aksi takdirde haklarında idari yaptırım uygulanabileceği konusunda yazılı uyarı gönderildi.

BİRİM FİYATINA BAK!

Tüketicinin alışageldiği, bakanlığın da izin verdiği ürün gramajları var. Çayda 1 kg zannettiğimiz paketler 900 gram, sıvı yağda 5 litre olarak bildiğimiz ürünler 4 litre, peynirde 1 kg ve 500 gram olarak bildiğimiz paketler, 900, 600 400 gram olarak paketleniyor. Çikolata, bisküvi gibi ürünlerin paketlerine bakıyorsunuz, eskiden 175 gram olan ürünler 125 grama indirilmiş. Sadece bunlar değil, 4'lü el sabunu yine 4 adetlik paket olarak bırakılmasına rağmen gramajı düşürülüyor, dev cips paketlerinin içeriği her geçen gün azalıyor, temizlik maddelerinde 750 ml olarak alıştığımız ürünler 600, 700 ml olarak değiştiriliyor ama fiyatlar aynı kaldığı için gizli zam yapılmış oluyor. Tüketicinin o ürünün zamlı olup olmadığını anlaması için etikette yer alan 'birim fiyata' bakması tavsiye ediliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...