Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 May 2022 08:00 - Güncelleme : 26 May 2022 08:18

26 Mayıs gram, çeyrek, cumhuriyet altını ne kadar? Finans analisti Hatice Kolçak'tan 'çok hızlı ilerliyor' yorumu: Altın 1.200 olacak!

Dolar/TL kuru ve altın fiyatında nefesler tutuldu. Fed tutanaklarında önümüzdeki aylarda 50 baz puan faiz artırımına dikkat çekilmesiyle emtia fiyatları baskılandı. Yurt içi piyasalarda bugün TCMB faiz kararı etkili olacak. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş hafta boyunca yükseliş trendinde olan dolar ve altın fiyatı için Merkez Bankası faiz kararının önemli olacağını vurguladı. Memiş ''Gram, çeyrek, cumhuriyet altını ne kadar? Altın yükselir mi düşer mi?'' sorusunun cevabı için bugünü işaret etti. İşte 26 Mayıs canlı altın fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Dolar/TL kuru ve altın fiyatları TCMB faiz kararına odaklandı.
islam memiş,hatice kolçak,gram altın,altın,dolar,bitcoin
Dolar/TL kuru ve altın fiyatları TCMB faiz kararına odaklandı.

Fed tutanaklarında önümüzdeki aylarda 50 baz puan artışı ihtimali güçlendi. Altın ve dolar fiyatı hafta boyunca tansiyonu yğksek devam ederken gözler bugün açıklanacak Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. Yılın ilk toplantısından bu yana TCMB politika faizini yüzde 14’de sabit tuttu. Küresel altın fiyatlarının dolar endeksinden yaşanan geri çekilmeye bağlı olarak 1.850 bandının üsten işlem görmesi ve yurt içinde dolar/TL kurunda destek bulan gram altın 975 bandına yükseldi. Yüksek enflasyon ve jeopolitik gerginlik nedeniyle elindeki varlıkları kaybetmek istemeyen vatandaşlar ''Fed sonrası dolar yükselir mi düşer mi?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

GRAM ALTIN NE KADAR? 

Fed’in şahin tonda faiz açıklamalarına rağmen dolar endeksinin test ettiği tarihi zirvelerinden geri çekilmesiyle küresel piyasalarda ons altın 1.860 dolar üzerini test etti. Yurt içinde gram altın 16,50 TL bandına yaklaşan dolar/TL kuru ve uluslararası piyasalardaki veri akışına bağlı yönünü yukarı tutmaya devam ediyor. Günün en önemli gündem maddesi Merkez Bankası faiz kararı altın ve dolar fiyatına yön verecek. Ünlü ekonomist İslam Memiş ''Altın yükselişi henüz başlamadı. Dolar ise tehlikeli sularda. Sabırlı olun. Panik ve korku havasıyla satış yapan zarar edecek. En azından TCMB faiz kararını görelim'' uyarılarında bulundu. Peki gram altın ne kadar? 

26 Mayıs gram altın fiyatı 973 TL’den işlem görüyor. 
Altın uzmanı Jigar Trived ise altın değerlendirmesini ''Dolar endeksindeki zayıflık ve ABD Hazine tahvillerinin son zamanlardaki yüksek seviyelerinden gerilemesi altın için destekleyici bir ortam sağladı'' şeklinde yaptı.

26 Mayıs gram, çeyrek, cumhuriyet altını ne kadar? Finans analisti Hatice Kolçak'tan 'çok hızlı ilerliyor' yorumu: Altın 1.200 olacak!

26 MAYIS CANLI ALTIN FİYATLARI 

Altın fiyatları yönünü bulmak için Merkez Bankası faiz kararını bekliyor. ABD dolar endeksinin 19 yılın zirvesinden 102 seviyesine kadar gerilemesi altın başta olmak üzere emtia fiyatlarını uçurdu. Uzmanlar ons altın için 1834-1822 dolar desteği ve 1862-1874 dolar direnç seviyesi açıkladı. 

İşte 26 Mayıs canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1,586 TL alış, 1,610 TL satış
  • Yarım altın: 3,172 TL alış, 3,222 TL satış
  • Cumhuriyet altını: 6,334 TL alış, 6,420 TL satış
  • Ons altın: 1.846 dolar

ALTIN FİYATINDA TCMB BEKLEYİŞİ 

Altın fiyatları ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları önümüzdeki aylarda yarım baz puan faiz artırımı hakkında sinyaller verdi. Yurt içinde gram altın yurt dışında gelen veriler ve dolar/TL kuru ile yukarı yönlü hamlelerine devam ediyor. Hafta boyunca devam eden oynaklığın ve yukarı yönlü hareketleri değerlendiren İslam Memiş ''Korku ve panikle dolara, altına ve gümüşe giriş yapma zamanı değil. Bu konuda sabırlı olmak gerekiyor. Türkiye, dolarda kırmızı çizgi olarak 16.40 TL’yi belirlemiştir. Vatandaşlar gaza gelmesin, soğuk kanlılığını korusun. Bu seviyeler daha önce alanların kar yapma seviyeleri. Bu seviyelerden maliyet yapmak mantıklı değil. Doların 16.40 TL’yi bulmasından sonra aşağı yönlü bir düşüş trendi görebiliriz'' ifadelerini kullandı. 

FİNANS ANALİSTEN KORKUTAN YORUM: 1.200 TL KAPIDA 

Finans Analisti Hatice Kolçak gram altın ve dolar/TL  yükselişine yönelik şu ifadeleri kullandı:

''Dolar/TL kuru 16,40 seviyesinde. Hızlı gidiyoruz. 16 bandını aştığında beri hiç aşağı yönlü kırılmalar gelecek gibi görünmüyor. Kripto paralara baktığımız zaman bir toparlamama görüyoruz. Bitcoin 30 bin doların altında gidiyor. Bir türlü toparlanamıyor. Dolayısıyla aşağı yönlü hamleler gelmesi olası görünüyor. ABD borsaları toparlanamadı bu nedenle risk devam ediyor. Kripto paralarda yönün netleşmesi Fed faiz toplantısı yani Haziran’ın ilk haftalarını bulabilir.''

''Ons altın 1.860 dolar seviyesinde. Ons altında küçük oynaklıklar pek önemli değil. Zaten buraya çok hızlı geldi. ABD’de piyasalar karışık. Avustralya Fed başkanı faiz artırım sürecinin durdurabileceğine yönelik açıklamalar yaptı. Enflasyonu düşürmeyi elbette başaramayacaklar ama buna karşı neyi kaybedecekleri konusunda onlar da kararsız.''

''Alım satımlar için çok çok dikkat etmek gerekiyor. Gram altın 970 seviyesine geldi. Gram altın için bu yıl 1200 seviyesini bekliyorum ama yaşanan gelişmelere bakılırsa bu seviyeye çok hızlı gideceğiz. Dolayısıyla ons fiyatında ufak tefek geri çekilmeler olsa dahi dolar/TL kurunda beklentim yukarı sinyalli. Bu nedenle gram altın yaza aylarında 1.000 TL üzerinde seyredecek gibi görünüyor.''

''Dolar yatırımcısı 20 Aralık travması tekrar olur mu diye korkuyor. O zamanlar 18 liralardan 11 TL altına kadar indiğini gördük. Ben tam anlamıyla böyle bir şey beklemiyorum. Bir müdahale bir açıklama ile dolarda bir geri çekilme olabilir ancak bu denli sert bir düşüş beklemiyor.''

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...