Tgrt Haber
23 Mart 2015 03:08

Gündelikçiye sigorta yaptırmayan 1.201 lira ceza ödeyecek

Evde temizlik ve çocuk bakıcılığı gibi işlerde çalıştırılanlara sigorta zorunluluğu 1 Nisan'da başlıyor. Bunu yapmayana 1.201 TL ceza var.

Gündelikçiye sigorta yaptırmayan 1.201 lira ceza ödeyecek
temizlikçi, bakıcı, sigorta,

Bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGK'ya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen bin 201 lira 50 kuruş ceza kesilecek. Yemek ve temizlik yapılması, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerdeki yardımcı işlerde çalıştırılanların sigorta bildirimlerinin yapılması 1 Nisan itibariyle zorunlu oluyor. Ev hizmetlerinde çalışma süresi ay içinde 10 gün ve daha fazla olanlar, zorunlu olarak kanun kapsamında sigortalı sayılacaklar ve haklarında sigortalılara ilişkin tüm hükümler uygulanacak.

ÇALIŞTIRILAN GÜN KADAR PRİM

Çalışma süresi ay içinde 10 günden az olanlar için çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi tarafından asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek. Bu da bu yılın ilk 6 ayı için günlük 80 kuruşa karşılık gelecek. Bu şekilde işçi çalıştıranlar, işveren sayılmayacak, çalışan da sigortalı sayılmayacak.

1 milyon kişiyi ilgilendirir

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar, düzenlemenin 1 milyon kişiyi kayıt altına almayı amaçladığını söyledi. Ay içinde 10 günden az çalıştırılanların sigortalı sayılmamaları nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebileceklerine ilişkin belirsizliğin söz konusu olduğuna dikkati çeken Ağar, bu hususa açıklık getirilmesinin oldukça yararlı olacağını dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...